http://blogul-medusei.blogspot.com/
Reprezentantele FILIA, împreună cu un grup de voluntari, se vor afla în data de 8 martie, în intervalul orar 17,00 -20,00, în staţia de metrou Universităţii din Bucureşti, unde vor împărţi pliante şi vor discuta cu trecătorii despre realităţile cu care se confruntă femeile din România, despre reprezentarea acestor realităţi pe agenda publică şi despre semnificaţia Zilei de 8 Martie.
Centrul FILIA, organizaţie nonguvernamentală din Bucureşti care militează pentru egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi, atrage atenţia asupra câtorva din aceste probleme şi situaţii dezavantajoase:
- Femeile din România sunt mai prost plătite pentru aceeaşi muncă.
- Femeile din România constituie majoritatea angajaţilor din sectoarele bugetare cu salariile cele mai mici: asistenţă socială, învăţământ, sectorul medical.
- Femeile din România au risc de sărăcie mai crescut decât bărbaţii.
- Femeile din România sunt expuse violenţei domestice în creştere (aproape dublă faţă de 2005-2006).
- Femeile din România îndeplinesc majoritatea muncilor în gospodărie – calcă, spală, mătură, gătesc şi a sarcinilor de îngrijire: a copiilor, a bătrânilor, a bolnavilor – neplătite şi nevăzute (ocupând un loc « fruntaş» în Europa în ore de muncă domestică).
Implicarea reprezentanţilor politici în găsirea de soluţii care să conducă la ameliorarea acestor situaţii este aproape nulă. În ultima perioadă s-a înregistrat un regres în respectarea angajamentelor pe care România şi le-a asumat în raport cu Uniunea Europeană în asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Situaţia actuală ne arată că:
- Politici şi bugete pentru asigurarea egalităţii de şanse (garantată prin Legea nr. 202/2002) NU sunt implementate, iar Agenţia Naţionala pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi a fost desfiinţată.
- Salariile, oricum scăzute, din asistenţă socială, învăţământ, sectorul medical au fost scăzute sau nu au mai fost plătite.
- Indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor a fost scăzută.
- Prevederile privind concediul parental au fost supuse unor modificări severe, nepermis de bruşte şi defavorizante pentru femei.
- Servicii de îngrijire (creşe, grădiniţe, centre) accesibile NU sunt subvenţionate corespunzător de stat.
- Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei a fost desfiinţată în 2010 iar violenţa domestică a fost dată uitării.
- Adăposturi pentru victimele violenţei domestice nu sunt subvenţionate de stat.
Reprezentanţii politici le-au spus femeilor în 2010:
- că pamperşii sunt un moft.
- că îngrijirea copiilor în concediu parental înseamnă „ a sta acasă” .
- că adăposturi pentru femei victime ale violenţei domestice nu pot „apăsa” bugetul de stat.
- că grădiniţe, creşe sau centre de îngrijire nu vor fi subvenţionate suficient…să se descurce „familia” singură. Familia pe care, le asigură ei, o respectă şi o iubesc.
- că instituţiile responsabile pentru asigurarea egalităţii de şanse şi a combaterii violenţei domestice trebuie desfiinţate.
- ……despre diferenţele de venit dintre femei şi bărbaţi nu vorbesc şi nu îi interesează
Nevoile şi interesele femeilor, ca cetăţene cu drepturi şi obligaţii, nu sunt reprezentate corespunzător la nivel politic în România. Pentru femei nu sunt suficiente flori şi mărţişoare de 8 Martie, ci este nevoie de o reală reprezentare politică care să le îmbunătăţească viaţa şi perspectivele de viitor.
____________________
cool maths games
overstock coupon code
proflowers coupon code
bilo weekly ad
lower back exercises