Editura Polirom si Libraria Triptic va invita la o intilnire cu
- Vasile Ernu
- Bogdan-Alexandru Stanescu
- Joyce
- Gogol
- Nabokov
- Dostoievski
- Bulgakov
- Platonov
- Tolstoi
- s.a.
toti, „personaje” in volumul Ceea ce ne desparte, „aproape un roman detectivistic, plin de suspans, despre carti ca si cum ar avea carne, oase si-ar putea singera” (Iulia Popovici).
Publicata in urma cu citeva saptamini, cartea reuneste dialogul epistolar al scriitorilor Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu, insotit de o prefata semnata Radu Cosasu.
Pretextul epistolarului o constituie controversa legata de preeminenta literaturii ruse sau a celei anglo-saxone: Gogol sau Joyce. Pornind de la Lectiile de Literatura ale lui Vladimir Nabokov, fiecare dintre cei doi tineri scriitori isi apara optiunile literare.
Un punct esential al dialogului celor doi e tocmai o anumita opozitie intre functia estetica si cea sociala ori, mai ales, politica a literaturii. ale lui Vladimir Nabokov, fiecare dintre cei doi tineri scriitori isi apara optiunile literare.
„Ceea ce-i desparte nu-i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei si evadeaza in teorie, Stanescu e «bolnav» de revelatia sensului, a textului cu deschidere in infernul oricarei frumuseti. Pentru Ernu, poezia e o problema de viata si de moarte, pentru Stanescu «doar» o contaminare. Febrili, scrupulosi, oricum ciudati «pentru situatia in care ne gasim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov…Ca in toate povestile bune, nu vom cunoaste sfirsitul acestui «pariu infantil». Ca in toate povestile bune, va exista insa un «deodata» cind inima incepe sa bata cu putere (i-am investigat pe cei mai mari dintre cei mari – nici unul nu ocoleste acest moment cardiac)…” (Radu Cosasu)