Costi Rogozanu & Mihai Gotiu pe VoxPublica
Tineretul PDL atacă. Băieţii lui tata, fete cu idei ultraconservatoare – Costi Rogozanu
Mic update. Rezumatul perfect facut de Bogdan Ghiu pe facebook. imi permit sa-l citez:
Clasa urmatoare: copiii, nepotii. Nimic nou, nou viitor. Sint colegii vostri, copii, descurcativa-va! Noi nu ne-am descurcat cu parintii si bunicii lor. Dar teritorialitatea de clan ramine.
Am mai făcut cîndva o mică sinteză cu tinerii susținuți de toate partidele din România şi rezultatele erau deprimante. Azi intră PDL cu o listă de propuneri pentru noul Guvern în care apar nume care mă preocupau acum ceva timp. Haideţi să vedem cine sînt. Un profil apare încă de la prima vedere. Băieții lui tata, unii cu studii solide, cu state vechi la stat deși tineri sau oameni împinși puternic pe linie politică.
Răzvan Mustea vine din Focșani, e șef la tineretul PDL (acolo mai e și Trășculescu, și el tînăr, și el băiat de bani gata ridicat spectaculos după ultimele alegeri, prezent în tot felul de contracte profitabile la nivel local în ultimii ani), e direct moștenitor lăsat de Elena Băsescu cu alegeri în stil clasic (au si avut aceeasi bursa în SUA, vezi aici), băiat cu avere frumoasă de la familie, șters public, declarație de avere cu multe ceasuri și bijuterii (de 60 000 de euro, în declarația de avere). Proprietăți solide lăsate de părinți de pe care adună chirii. E numit la comunicații: poate băiatul ăsta să zică ceva solid despre ACTA și scandalul pe care Vreme l-a tratat pînă l-a făcut praf. (Mustea și Drăgoi sînt legați prin linia invizibilă EBA-Videanu).
Ia priviți și o mini-critică a guvernului făcută de Mustea, cum că nu poți să tai din pensii doar, a vorbit și despre afaceri cu statul (de care înțeleg că nu prea sînt străini membrii familiei, mă rog, săpăm). Vroia și niște amnistie fiscală:
Dintre propunerile legislative pe care le-a semnat Mustea: sa se cinte imnul mai virtos in scoli (mai mult aici).
La Claudia Boghicevici e mai simplu. A inițiat ace lege despre parteneriatul stat/biserică absolut scandalos pe care Băsescu l-a respins pînă la urmă E propusă pentru ministerul Muncii! NU mai am cuvinte, citez din Romania Liberă:
Deputatul PDL de Arad Claudia Boghicevici, posibilă înlocuitoare a Sulfinei Barbu la Ministerul Muncii, a fost unul dintre iniţiatorii controversatei legi privind parteneriatul dintre stat şi biserică, act normativ pe care preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l promulge, pentru că ar fi politizat acordarea de fonduri bugetare către culte, potrivit Realitatea.net.
Claudia Boghicevici considera că proiectul de lege pentru stabilirea parteneriatului dintre stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale “reaşează lucrurile”. „Votul (prin care s-a adoptat proiectul n.r) conferă o legalitate parteneriatului dintre stat şi Biserică. De fapt, lucrurile se reaşează, deoarece în trecut asistenţa socială era apanajul Bisericii. E important ca statul să recunoască, dar şi să sprijine în mod clar vocaţia socială a Bisericii, înclinaţia acesteia pentru ajutorarea celor nevoiaşi”, afirmă deputata arădeană Claudia Boghicevici.
Bogdan Drăgoi e un caz foarte interesant. Băiatul lui Dan Drăgoi, mare mahăr nouăzecist, apropiat de generalul Stănculescu. Bogdan Drăgoi a făcut tot felul de studii în finanțe, a fost prezent în tot felul de combinații lucrative. Un tînăr crescut și alimentat cu mare grijă de sistem, ceva mai răsărit decît Sida, iubitul Ebei, dar evoluat pe o filieră despre care poți scrie romane. Ziarul Financiar are un material mai vechi detaliat:
Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan, “mâna dreaptă” a lui Victor Stănculescu
El este fiul lui Dan Drăgoi, un om de afaceri extrem de puternic, dar discret, de la începutul anilor ‘90, fiind “mâna dreaptă” a lui Victor Stănculescu, generalul care alături de Ion Iliescu şi Silviu Brucan l-au dat jos pe Ceauşescu şi au preluat conducerea ţării.
Balli, traderul care era să pună mâna pe Sidex Galaţi
Numele lui Dan Drăgoi se leagă foarte mult de grupul Balli, traderul de metale cu rădăcini iraniene, care desfăşura afaceri în România la începutul anilor ‘90 în domeniul petrolului, oţelului şi a altor metale neferoase.
Dan Drăgoi, prin legăturile sale, avea “intrare” oricând la Ion Iliescu sau la cei care au condus România între 1990 şi 1997. La un moment dat, Dan Drăgoi a stat şi în spatele înfiinţării băncii RoBank care i-a dat credit lui Ion Iliescu să-şi cumpere apartamentul din vila în care stă de peste 20 de ani şi a companiei de asigurări Asigurarea Anglo-Română.
După ce “gaşca” lui Iliescu a pierdut puterea în 1996, influenţa lui Dan Drăgoi a început să scadă în România. Acesta, împreună cu grupul Balli au vrut să cumpere combinatul siderurgic Sidex Galaţi. Dan Drăgoi a ieşit din peisaj, dar în lumea afacerilor a rămas la fel de puternic.
Transferul de putere
Începând cu anii 2000 Dan Drăgoi a intrat în grupul lui Adriean Videanu, cei care preluaseră puterea alături de Traian Băsescu în Partidul Democrat.
De altfel, peste ani familia Drăgoi a rămas la fel de apropiată grupului din jurul lui Videanu, unde îi mai regăsim pe Gheorghe “Bebe” Ionescu, Sorin Creţeanu (proprietarul Comnord), Raul Doicescu (proprietarul BogArt) şi Puiu Popoviciu (proprietarul mallului Băneasa şi a complexului imobiliar din zonă). “Bebe” Ionescu, fost director general la FPS (Fondul Proprietăţii de Stat, actualul AVAS) la mijlocul anilor ‘90, a fost numit de Videanu ca reprezentant al statului în consiliul de administraţie al Petrom, unde este şi astăzi. De altfel, băiatul lui “Syda” – aşa cum este cunoscut -, a fost şi încă mai este prietenul fiicei lui Traian Băsescu, Elena, conform ziarelor tabloide.
Alexandru Nazare e omul care a fost mai tot timpul lîngă Boagiu. Pare totuși prea tînăr pentru a fi împins în față într-o slujbă infernală, cea de la Transporturi. Pare mai mult o convenție prin care Boagiu își continuă mandatul.
Andreea Paul Vass:
Recent, Vass a fost implicată într-un scandal, după ce a fost numită de Emil Boc, la 1 februarie 2012, în comisia de privatizare a Hidroelectrica. Mai multe voci, printre care colega de partid Sulfina Barbu, au declarat că Vass se află în stare de incompatibilitate in urma numirii ei în comisia de privatizare, în condiţiile în care cumnatul acesteia este preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Comisia din care face parte Vass urmează să selecteze brokerii care vor intermedia listarea Hidroelectrica. Vass a exclus un eventual conflict de interese în acest caz. (realitatea)
Să nu uităm și partea de poezie guvernamentală semnată de doamna Vass:
Se spune că economiştii spun lucruri adevărate, dar inutile. Aş adăuga că politicienii spun minciuni frumoase şi utile. Dar cum pot fi denumiţi cei care spun lucruri adevărate şi utile? Îi poţi numi nişte nebuni minunaţi, sau, pur şi simplu, nebunie. Eu îi denumesc Guvernul Boc. Dacă Guvernul Boc nu ar fi făcut reforma, România ar fi ştiut pe cine să dea vina
Despre ceilalti, Mihai Gotiu: omul de la agricultura, educatie serioasa de lobby corporatist, Baba, lipit mereu de tipi puternici.
P.S. O bîrfă așa. UNPR propune taxa pe avere. Și-a amintit că au zic ceva cu stînga. Cică Oprea și-a făcut calculele deja. Pe el l-ar costa vreo 10 mii de euro pe an…
Umblă vorba (din spatele ușilor unui ministru care își evacuează biroul) că Elena Udrea a condiționat retragerea ei de schimbarea tuturor miniștrilor PDL. Câtă credibilitate i se poate acorda acestui zvon decideți d-voastră (asta chiar dacă și sursele Hotnews prezintă un scenariu asemănător). Cert este însă că PDL a ieșit la înaintare cu o nouă falangă. În mare parte, despre ei a scris deja Costi Rogozanu (aici). Doresc doar să completeze lista lui cu două nume: Stelian Fuia și Cătălin Baba.
Unul dintre principalele atu-uri ale lui Stelian Fuia (nominalizat pentru Ministerul Agriculturii) e faptul că a fost director comercial la Monsanto România. Adică al filialei principalului producător de organisme modificate genetic (OMG) din lume. Producător cu care, de altfel, se afla în legătură și deja (putem să-i spunem) ex-ministrul Valeriu Tabără. Așadar, lobby-ul în favoarea uneia dintre cele mai controversate corporații multinaționale rămâne ”asigurat” în Guvernul României. Și cum UE a dat anumite semne de relaxare în domeniu (lăsând guvernelor naționale opțiunea acceptării anumitor culturi modificate genetic) o primă sursă de conflict între guvern și societatea civilă/ micii producători agricoli se poate anticipa deja.
Cătălin Baba rămâne ”umbra lui Boc la Palatul Victoria”. ”Meritele deosebite” ale acestuia constau în faptul că a știut să fie mereu lângă cei aflați la Putere. Mai întâi lângă Andrei Marga, a cărui ”creație” este, acesta promovându-l de la statutul de agronom la cel de decan al Facultății de Științe Politice a UBB Cluj și ducându-l cu el la Ministerul Educației (în perioada în care a fost ministru). Când Andrei Marga a fost trădat și s-a despărțit de Emil Boc (pe care îl sprijinise în lupta pentru Primăria Clujului – detalii aici), Cătălin Baba a schimbat tabăra. Iar Emil Boc l-a recompensat pentru asta cu diferite posturi în Guvern (la un moment dat fiind șef al desființatei Cancelarii a primului ministru). Acum Cătălin Baba a fost propus să-i ia locul lui Daniel Funeriu la Educație.
Numele și amănuntele oferite de Costi Rogozanu nu le mai reiau. Puse cap la cap ele pot da dimensiunea ”schimbării” de la Palatul Victoria. Care are puține lucruri în comun cu ceea ce s-a solicitat în stradă în ultimele luni. Schimbarea e doar de formă, nu și de conținut. Dimpotrivă e o listă de miniștri convinși (luați termenul în ambele sensuri, pozitiv și depreciativ) de avantajele corporatismului, băieți de bani gata și ariviști. Coroborat cu declarația expresă a lui MR Ungureanu referitoare la convingerile lui ”de dreapta” și cu trimiterea expresă a lui Traian Băsescu la ”redeschiderea exploatării minereurilor” începem să avem direcția înspre care se va îndrepta noul Guvern. Corporatism în cel mai pur sens al cuvântului. Adică ceva mai mult decât ”de dreapta”. Desigur, totul va fi îmbrăcat frumos în teoria ”locurilor de muncă”, a ”investitorilor strategici” etc. Fârâmituri și un program de asistență socială minimal.
Cu un asemenea Guvern, privatizarea statului are toate șansele să se încheie. Prin înstrăinarea ultimelor resurse (aurul, cuprul, gazul de șist etc.), precum și a pământului (pentru că e puțin probabil ca micii agricultori și fermieri să mai aibă vreo șansă de a și-l păstra în competiția cu un eventual asalt OMG-ist). Iar românii se vor transforma într-o imensă masă de proletariat urban și rural, dependent de ”mărinimia” statului-corporație. Se vor supăra unii prieteni dacă voi reaminti unde am văzut experimentat în ultimii zece ani acest model. Și care sunt consecințele de-responsabilizării (minimalizării) statului și al privatizării lui. Cu siguranță cei mai mulți dintre ei vor ști însă la ce mă refer. Și mai știu că nu pentru așa ceva au ieșit nemulțumiții în stradă în ultimele săptămâni.