Căminul Cultural prezintă:
The Chomsky-Foucault Debate.
(1) Proteste, revolte, insurecţii populare, acţiuni violente; Andrei State dezbate cu Florin Flueraş. Moderatoare: Iulia Popovici.
Vineri, 30 septembrie 2011, orele 20:00, la subRahova, strada Sergent Nuțu Ion nr. 2, Bucureşti
“…de ce sunt atât de interesat de politică? Dacă ar fi să vă răspund foarte simplu, aş spune asta: de ce n-aş fi interesat? Altfel spus, ce orbire, ce surzire, ce densitate de ideologie ar putea să mă copleşească, să mă împiedice de a la fi interesat de ceea ce este probabil cel mai crucial subiect al existenţei noastre, anume societatea în care trăim, relaţiile economice în cadrul cărora aceasta funcţionează şi sistemul de putere care defineşte formele sistematice ale comportamentului nostru precum şi permisiunile şi interdicţiile sistematice asupra acestuia? Esenţa vieţii noastre constă, la urma urmei, în funcţionarea politică a societăţii în care ne aflăm.” (Michel Foucault, Natura umană: Dreptate versus Putere; Noam Chomsky dezbate cu Michel Foucault, 1971).
The Chomsky-Foucault Debate este o serie de întâlniri live care au loc în Bucureşti în toamna şi iarna lui 2011, iniţiate de Căminul Cultural. Ele vor oferi publicului local ocazia de a urmări argumentări discursive care nu sunt folosite ca instrumente dominante de persuasiune, ci care urmăresc subminarea prejudecăţilor, sublinierea relaţiilor ascunse de putere şi reînvestirea în interesul pentru şi participarea la politică.
Într-un context în care de la actorii culturali se aşteaptă să susţină necondiţionat politicile oficiale şi în care vocile în dezacord sunt categorizate ca bolşevice, discursul performativ devine un teren de luptă crucial, un loc unde se pot testa limitele aplicabilităţii sistemelor de cunoaştere moştenite şi unde se pot construi noi tactici pentru cucerirea de zi cu zi a libertăţii, dreptăţii şi creativităţii.
Invitaţi să dezbată sunt artişti, teoreticieni şi profesori, sociologi, filosofi sau coreografi, locali şi internaţionali, care critică metodele tradiţionale, eurocentrice de a face politică, care nu au încredere în consens şi în reţete de fericire, care deconstruiesc normativităţile de gen, etnie sau vârstă şi care cercetează modele active pentru dizolvarea ierarhiilor.
Prima întâlnire are ca punct de plecare evenimentele desfăşurate recent sau în curs de desfăşurare în Orientul Mijlociu, în Grecia, Spania, Anglia sau Statele Unite. Sunt acestea încadrabile în categoriile clasice de revoltă socială sau reprezintă noi modele de organizare şi acţiune, care pot determina schimbări radicale în modul de a privi şi face politica?
Andrei State a studiat filosofia la Cluj, obţinând doctoratul la Universitatea “Babeş-Bolyai” cu o teză despre întemeierea teologico-politică a modernităţii în secolele XVI-XVII (2009). A fost redactor la revista IDEA artă + societate (2006-2008). Din 2008 coordonează o colecţie de filosofia istoriei la Editura Tact din Cluj. Interese de cercetare: istoria şi teoria modernităţii, filosofie socială şi politică, teoria şi practica artei contemporane.
Florin Flueraş este autor şi coautor de proiecte ca: Trilogia Postspectacol, Candidatura la Preşedenţie, Romanian Dance History, etc. Proiectele sale funcţionează undeva la graniţa dintre arta contemporană, performance, teorie şi politică – investigând, criticând şi explorând funcţia politică a artei, dar şi modul în care componenta ‘artistică’ (de spectacol) a politicii şi a mass-media, poate fi articulată şi explorată prin perspectiva experienţei sale ca performer.
Iulia Popovici este jurnalist la săptămânalul Observator cultural. A ţinut conferinţe despre teatrul românesc la New York, Poznan, Varşovia, Viena, Bruxelles, a coordonat ateliere de dramaturgie şi a fost editorul suplimentelor de dans ale Observatorului cultural. Este autoarea cărţii Un teatru la marginea drumului (Cartea Românească, 2008) și a mai multor antologii. Acum lucrează la propriul doctorat.
Iniţiat în 2011, Căminul Cultural este un proiect nomad ce oferă un cadru performativ şi discursiv pentru practica artistică şi politică. Direcția artistică a proiectului este asigurată de artiștii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz și Manuel Pelmuș. Proiectul este administrat de Asociaţia culturală Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmuș. Partener principal: Erste Stiftung. Parteneri: subRahova, Critic Atac, veioza arte, Rokolectiv.
Seria “The Chomsky-Foucault Debate” este coordonată de Manuel Pelmuş şi Raluca Voinea.
subRahova este un spațiu destinat artelor contemporane fiind un proiect coordonat artistic de Farid Fairuz și Eduard Gabia și administrat de Asociația culturală Solitude Project.
subRahova este situat în vecinătatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nuțu Ion nr. 2 (a treia intersecție de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersecția străzii Mihail Sebastian cu Calea 13 septembrie), in curtea RECOM.
toms shoes coupon code
cold sore remedies
paranormal activity 2 online
facebook phone number
music notes facebook