Tema: Fenomenul consumului de droguri – de la cauze la politici publice
România se confruntă cu valuri tot mai ample legate de consumul de droguri care afectează atât populația tânără cât și largi pături mai ales fragile și defavorizate.
Este un fenomen complex și amplu specific nu doar României însă vedem că efectele acestui fenomen asupra țărilor mai sărace sau mai puțin pregătite instituțional sunt mult mai puternice.
În acest dosar tematic ne propunem să discutăm despre cauzele acestor fenomene și ce tipuri de măsuri și politici publice ar trebui să oferim? Sunt măsurile dure polițienești, punitive, cu adevărat eficiente pentru a reduce consumul de droguri sau ar trebui să ne uităm către modele de intervenție care au ca focus sănătatea publică, inclusiv reducerea suferinței oamenilor? De ce consumă din ce în ce mai mulți tineri droguri și cum am putea reduce riscul ca ei să ajungă să se comporte iresponsabil, de pildă să se urce drogați la volan?
Ne propunem să încercăm să analizăm cauzele și efectele acestui fenomen, dar mai ales să încercăm să propunem modele de acțiuni preventive dar și de politici publice care să ajute la gestionarea mai bună a acestui fenomen.
TEXTE:
Consumul de substanţe psihoactive, aşa cum este văzut de dr. Costin Militaru
„Declararea consumului de etnobotanice ca urgență națională” – Vasile Ernu discută cu Eugen Hriscu
CriticAtac în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) își propune să publicarea unui dosar tematic cu articole pe tema educației, care să vină cu o perspectivă progresistă asupra subiectului, sugerând soluții și direcții de schimbare.