TEMA: Exploatarea gazelor de șist
Presa scrie că ”Chevron a primit undă verde pentru începerea explorării pe cele trei perimetre din Dobrogea, în suprafaţă totală de aproximativ 300.000 de hectare. Gigantul american a fost singura companie pentru care Guvernul a aprobat acordurile petroliere în şedinţa de marţi, deşi mai stau la coadă şi alte companii.
Aprobările vin în contextul în care locuitorii din Bârlad şi zona înconjurătoare, unde Chevron deţine alt perimetru, au protestat ieri împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. De asemenea, vin după ce oficialii companiei americane s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ministrul Dezvoltării, Cristian Petrescu. Presa a scris că la întâlnirea cu primul-ministru a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Dealtfel, pe 7 martie, în discursul din Parlament însuşi preşedintele Băsescu a susţinut importanţa exploatării gazelor de şist ca măsură alternativă de energie.”
Ce riscuri presupune această afacere controversată? Dacă în viziunea Guvernului şi a ministerelor implicate, această metodă este benefică, complet inofensivă pentru mediu şi populaţie, de ce atâta secretomanie? De ce nu se explică opiniei publice exact despre ce este vorba, condiţiile convenţiei cu firma americană exploatatoare, obligaţiile financiare şi operaţionale ale tuturor părţilor. Dacă lucrurile sunt în regulă, dezbaterea publică cu argumentarea părţilor ar stinge tensiunile din minţile celor îngrijoraţi de această nouă „afacere”. De ce se lasă loc atâtor suspiciuni? Nu e mai simplu ca opinia publică să ştie exact despre ce este vorba şi cu ce implicaţii?
TEMA: Exploatarea gazelor de șist / Textle temei:
- Frack off, Chevron & CO! Semnat, România. Despre gaze de șist și ce ni se pregătește. / de Claudia Campeanu
- Alertă verde: „Extracţia gazelor de şist a fost aprobată pe şest!”
- Marea Adunare de la Bârlad – Protest împotriva gazelor de şist (video)
- Protest la Bârlad împotriva gazelor de şist (fotoreportaj) – Proclamaţia de la Bârlad
- „Goana dupa aur”: Razboiul secret al conturilor grase cu oamenii mici – EPISODUL 1. Exploatarea gazelor de sist / de Roxana Bucata si Oana Dan
- „Goana dupa aur”: Riscuri? O poluare potentiala nu-i o drama! – EPISODUL 2. Exploatarea gazelor de sist / de Roxana Bucata si Oana Dan
- Gasland Ro – film
- De ce spun nu fracturării hidraulice / de Bill McKibben
- Războiul gazelor de șist. De la Frank Timiș la Chevron, o primă (mică) victorie / de Mihai Gotiu