TEMA: Asistenţa socială – drept sau pomană?
În discursul public românesc, termenii de asistenţă socială şi cel de asistat social au ajuns să comporte valenţe profund negative, fiind aproape demonizaţi şi transformaţi în ţapi ispăşitori pentru situaţia prejudicioasă în care se află economia şi societatea noastră la ora actuală. Deşi asistenţa socială este un drept al individului, consfinţit prin Constituţie şi prin Carta Socială Europeană, pe care România a ratificat-o aproape integral, prin felul în care acest drept este abordat astăzi se induce ideea că avem de-a face cu un soi de pomană sau favoare pe care statul o face beneficiarilor de asistenţă socială. Acest lucru reprezintă un atac la demnitatea beneficiarilor asistenţei sociale.
Mai mult decât atât, deşi termenul de asistenţă socială este vehiculat copios, în jurul lui s-a creat o nebuloasă ce dă naştere la confuzii conceptuale. În vocabularul politic şi mediatic, noţiunea de asistat social a devenit acoperitoare pentru toată gama serviciilor de protecţie socială şi asigurări sociale. În această obscuritate terminologică trebuie căutate şi originile vehiculării unor cifre aberante şi contradictorii, care apreciază numărul asistaţilor sociali ca situându-se, concomitent, în jurul cifrei de 13, 11 sau 8 milioane.
Mai nou, un nou proiect de lege al asistenţei sociale, care e posibil să fie adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, îşi propune o revizuire dramatică a întregului sistem de servicii şi beneficii sociale. Proiectul îşi propune gruparea celor 54 de prestaţii sociale în doar 9 ajutoare sociale şi, mai important decât aceasta, urmăreşte să reducă cheltuielile cu asistenţa socială cu 0,8% din PIB până în 2013. Or, în momentul de faţă, aceste cheltuieli sunt oricum modeste -2,8% din PIB faţă de media europeană de 5%.
Ne propunem să lansăm o dezbatere care să abordeze următoarele probleme legate de asistenţa socială în România:
- Care este tabloul asistenţei sociale, cât de eficiente sunt măsurile de asistenţă socială şi care este impactul lor asupra reducerii sărăciei şi excluziunii sociale?
- Care sunt principalele vulnerabilităţi ale sistemului de asistenţă socială şi ce politici sunt necesare pentru ameliorarea eficienţei diferitelor forme de asistenţă socială?
- Care va fi impactul adoptării proiectului de lege privind asistenţa socială? Se va obţine o modernizare şi reformare a sistemului, aşa cum pretinde Guvernul, sau din contra, se va deschide calea către adâncirea sărăciei şi accentuarea marginalizării sociale?
Textele temei:
- “Prin legea asistenţei sociale guvernul reuşeşte să dea cu modernitatea de pamânt şi ne aduce în plin Ev Mediu” / interviu cu Elena Dumitru
- Cât de socială este noua Lege a Asistenţei Sociale? / de Cristina Rat
- Lupta împotriva săracilor versus lupta împotriva sărăciei / de Victoria Stoiciu
- A murit statul bunăstării sau e doar puţin răcit? / de Suzana Dobre și Sorin Ioniță