TEMA: Cupa Mondială 2014
Încă de anul trecut, de la Cupa Confederațiilor ce a premers cupa mondială din acest an organizată în Brazilia, evenimentul nu a mai fost unul doar despre fotbal ci s-a transformat într-un amplu prilej pentru proteste de amploare împotriva injustițiilor sociale. Brazilienii au ieșit pe străzi cu sutele de mii, protestând împotriva condițiilor de viață, cerând servicii sociale de bază și denunțând sumele imense de la bugetul de stat cheltuite pentru organizarea cupei mondiale, în conivență cu FIFA, un organism din ce în ce mai corupt, a cărui principală preocupare nu este sportul ci acumularea de capital.
Protestatarii au fost întâmpinați de răspunsul violent al poliției, răspuns ce nu a făcut decât să reamintească violența structurală pe care s-a bazat organizarea cupei mondiale de la început. O poliției militarizată a fost implicată activ în “pacificarea” favelelor, ceea ce a însemnat de fapt un adevărat război împotriva sărăcilor, în strămutarea oamenilor de pe terenurile unde urmau să se realizeze construcții pentru cupa mondială, în eliminarea oricăror forme de opoziție locală și în menținerea unui climat de “ordine”. Practic, cu aceast prilej s-a putut observa cum marile spectacole sportive menite a genera capital pentru cei care le organizează nu mai pot fi puse în practică fără intervenția în forță a armatei. Capitalul nu se mai poate reproduce decât prin forță. Din acest punct de vedere, dar nu numai, cupa mondială pare a fi cel mai important eveniment social și politic al anului: aceasta apare ca un simptom al relațiilor sociale globale de azi.
Astfel, CriticAtac deschide o temă pe acest subiect, invitând texte ce analizează diferitele aspecte sociale, politice, economice suscitate de acest eveniment, deopotrivă sportiv și politic.