Ciprian Domnisoru pe VoxPublica
Ministrul Sănătății a lansat noi reforme în dezbatere publică: medicii vor putea oferi asistență medicală în regim privat în spitalele de stat după programul lor normal de lucru. Aparatura medicală şi imobilele spitalelor de stat vor putea fi închiriate unor persoane fizice. Nicolaescu introduce în România sistemul Sharap, care funcționează de 50 de ani în unele spitale din Israel.
Sistemul Sharap a început informal în Israel: pacienții ce vroiau să fie consultați de medici renumiți în spitalele publice erau instruiți să pună bani în „fonduri de cercetare”, ce erau împărțite mai târziu de doctori. Din acei bani pacienții ajungeau să intre mai repede la consultație sau la operație. Cu timpul acest sistem s-a oficializat în câteva spitale din Ierusalim (însă numai 10% din paturi – Nicolaescu vrea 20% din paturi), însă nu în tot sistemul public israelian. (mai multe despre sistemul Sharap aici)
Asociația Medicală din Israel se opune acestui sistem pentru că este de natură să creeze mai multă inechitate în accesul la sănătate şi chiar să afecteze negativ recrutarea personalului în zonele rurale sau periferice unde oamenii nu îşi permit plățile. Mai mult, sistemul Sharap nu ajută decât doctorii renumiți, cu experiență, şi oferă puține beneficii doctorilor tineri şi rezidenților.
Preluarea sistemului evreiesc Sharap nu este vreo reformă instituțională marca FMI, ci are un iz românesc de economie informală comunistă : doctorii ce au clinici şi cabinete private vor fi scutiți de drumul cu Audi-ul de la spitalul de stat la clinica privată: vor avea tot ce trebuie la dispoziție în spitalul de stat: personal medical (care ar urma să primescă 30% din veniturile încasate), aparatură şi spații de închiriat, acces facil pentru pacienți către alte specializări.
Afacerile clinicilor private din România sunt limitate de lipsa capitalului şi de faptul că pacienții ajungeau tot la stat pentru intervenții chirurgicale speciale sau costisitoare. Prin reforma anunțată, doctorilor le va fi mai uşor să îşi mute clinicile în spitalele de stat pur şi simplu, fără bătăile de cap ale antreprenoriatului.
Ca de obicei, această reformă este prezentată ca o metodă de a reduce plățile informale. În realitate le va agrava : în acelaşi spital vor fi paturi în regim privat şi paturi în regim de stat: doritorii de servicii de calitate vor putea consulta lista informativă de prețuri de la „privat” şi vor şti cât să plătească, fără să mai aibă grija „Oare cât se dă şpagă?”
Reforma anunțată de Nicolaescu este o afacere haotică la limita eticii şi a profesionalismului: când vor fi pacienții la stat şi când la privat? Vor putea doctorii să trimită pacienții de la stat la cabinetul lor privat din aceeaşi clădire? Cum se va stabili prioritatea la analize şi la utilizarea echipamentelor şi a sălilor de operație?
Practica Sharap este contestată în Israel şi nu a fost introdusă în sistemul public datorită inechităților pe care le presupune- ea funcționează numai în spitalele independente non-profit. Asociația Medicală din Israel, Asociația Drepturilor Cetățeneşti din Israel şi Asociația Doctori pentru Drepturile Omului se opun generalizării practicii Sharap în sistemul de stat precum şi reformelor de comercializare şi privatizare a actului medical în general(sursa).
Ca de obicei, România încearcă reforme considerate neetice şi prea neoliberale în alte țări : ne pregătim să privatizăm sănătatea când SUA nu mai ştiu cum să scape de costurile crescute cu sănătatea privată şi ne pregătim să introducem un sistem pe care Israelul îl refuză ca fiind inechitabil.