SESIZARE
În legătură cu acțiunile recente din Baia Mare administrate de Primarul Municipiului
20.05.2012.
Rețeaua Nord-Vest pentru participarea comunităților marginalizate de romi la elaborarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale pentru dezvoltare incluzivă (RPRP N-V)[1] urmărește cu îngrijorare valul de știri apărute în presa locală din Baia Mare în cursul lunii mai 2014, în particular în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare. În anexa acestei scrisori vă trimitem un set de extrase din ziarele municipalității. Acestea reflectă fidel campania agresivă de acțiuni derulate de primarul Cătălin Cherecheș în zonele defavorizate (sau “pungile de sărăcie”) ale orașului care, sub falsa egidă a“ordinii și civilizației”, criminalizează locatarii acestor zone, mulți dintre ei mame cu copii, incită la ură etnică și blamează persoanele ajunse în situația de sărăcie extremă în contextul dificultăților tranziției postsocialiste și a prelungitei crize economice din ultimii ani.
Vă solicităm să analizați îndeaproape modul în care se desfășoară intervențiile de “identificare a tuturor persoanelor care locuiesc în pungile de sărăcie ale Băii Mari” de echipe formate din polițiști locali, reprezentanți ai Serviciului Public Asistență Socială, Serviciul Disciplină în Construcții, și Serviciul de Ecarisaj, și să sancționați abuzurile produse în cadrul acestor acțiuni prin mijloacele care vă stau la dispoziție.
Vă atragem atenția asupra faptului că aceste acțiuni de intimidare și criminalizare publică nu servesc deloc scopului incluziunii sociale sau reducerii efectelor marginalizării. Din contra, ele acționează în sens opus nu doar din punctul de vedere al înrăutățirii situației materiale (spre exemplu prin mutarea în spațiul poluat chimic al fostei uzine CUPROM) ci și din punctul de vedere al excluziunii celor săraci din rândurile cetățenilor care merită să fie tratați demn, nediscriminator și suportiv.
Considerăm că aceste acțiuni stigmatizatoare și încriminatoare contravin principiilor europene privind incluziunea, egalitatea de șanse, nediscriminarea, asigurarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor sociale, asumate de toate Statele Membre. Referirile retorice ale primarului Cătălin Cherecheș la proiectul său de incluziune socială nu au nicio valoare pozitivă în contextul unui mesaj care distinge între cei aparent “merituoși” și cei „nemerituoși”, împângându-i pe cei din urmă nu doar la periferia, ci și în afara societății.
Implicat azi din plin în campania electorală pentru alianța PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, Cătălin Cherecheș pare să vrea să repete performanța sa din 2012, când, la acea dată sub culorile USL, a câștigat Primăria Baia Mare cu cel mai mare scor din România (86.03%). Anterior, Cherecheș a fost desemnat “Traseistul anului”, la Premiile România Curată pe 2010, pentru că “a intrat în Parlament sub sigla PSD, de unde a demisionat în luna februarie, pentru a se alătura independenților, de unde a plecat pentru a se alătura apoi PNL, de unde a fost exclus în luna septembrie, după care a redevenit independent.”
La alegerile locale din 2012 mesajele candidatului la primărie Cătălin Cherecheș erau: “Am demolat primele 60 de construcții improvizate de pe Craica, alte 120 de familii sunt mutate în acest moment, iar cocioabele lor sunt puse la pământ de buldozere. După ce vom elimina Craica, ne apucăm de treabă și în celelalte pungi de sărăcie și mizerie de pe raza orașului nostru. […] Baia Mare trebuie să fie un oraș civilizat. Nevoia noastră de dezvoltare continuă nu ne permite să fim limitați de pungile de sărăcie și mizerie. Cei care nu sunt din Baia Mare sunt trimiși în localitățile natale, celorlalți le asigurăm locuințe de urgență. Nu mai accept nici o contrucție improvizată pe domeniul public al municipiului Baia Mare.” Conform promisiunii electorale de a lichida zona Craica, o zonă populată de aproximativ 2.000 de persoane ce se confruntă cu sărăcie severă, majoritarea lor aparținând minorității rome, primarul a decis să mute peste noapte primele familii în clădiri ale fostei uzine CUPROM, mai precis în blocul în care a funcţionat ani în şir laboratorul chimic al celebrei uzine Phoenix, numită şi “uzina morţii”.
După scurt timp, în ianuarie 2013 Primarul Cătălin Cherecheș a fost exclus din PNL, iar în luna septembrie a aceluiași an s-a înscris în Uniunea Națională pentru Progresul României. În septembrie 2013, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a câstigat procesul intentat de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ca urmare a contestării de către acesta a Hotărârii numărul 439/15.11.2011. Judecătorii instanței supreme au decis, în 27 septembrie, să mențină hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care s-a constatat că ridicarea zidului din Baia Mare, prin care se delimitează blocurile locuite în majoritate de cetățeni români de etnie romă de strada principală, constituie faptă de discriminare.
Acum, primarul Cătălin Cherecheş a dispus ca, începând cu data de 6 mai 2014, să fie organizate acţiuni de verificare şi identificare a tuturor locatarilor din zonele Craica, Pirită, Ferneziu şi la blocurile sociale de pe străzile Horea, Luminişului şi la locuinţele de necesitate amenajate în clădirea de birouri de la Cuprom. El declară: „ Sunt zone unde potenţialul infracţional este crescut şi trebuie să rezolvăm această problemă… E important să verificăm legalitatea situaţiei fiecărei persoane, să vedem domiciliul lor, dacă au acte de identitate în Baia Mare, dacă nu, să meargă în localităţile din care provin. Trebuie să organizăm aceste acţiuni pentru a avea o imagine clară a celor care locuiesc în aceste zone, pentru a putea să demarăm proiectul social de relocare. Pentru cei care locuiesc ilegal în locuinţele noastre sociale, bineînţeles că va trebui să luăm măsurile de a elibera acele locuinţe şi a le oferi celor care merită, respectând normele legale şi criteriile de acordare a locuinţelor sociale. … ideea de bază este că trebuie să facem ordine şi civilizaţie în toate aceste zone, să fie întreg oraşul unul ordonat şi civilizat.”
Sperăm să fiți de acord cu ideea că incluziunea socială nu poate să înceapă cu evacuarea forțată, demolarea sau relocarea în condiții care agravează excluziunea. “Proiectul social de relocare a celor care locuiesc în pungile de sărăcie” sună mai degrabă o amenințară rasistă atunci când se realizează fără consultarea celor vizați, prin evacuări forțate și asociat cu un discurs rasist despre “elemente infracționale” din zonele sărace locuite preponderant de etnici romi.
Precum am observat și sesizat deja în octombrie 2013 în Scrisoarea noastră deschisă către Primăria Municipiului Baia Mare cu privire la “Planul de locuire socială” lansat de primărie spre dezbatere publică în 29 august 2013, proiectele de regenerare urbană şi de relocare a familiilor nevoiaşe trebuie să respecte principiile incluziunii sociale, să reducă concentrarea teritorială a familiilor sărace sau vulnerabile, și să combată segregarea spaţială şi socială. Totodată, aceste programe trebuie concepute și implementate cu participarea comunităților dezavantajate, organizând consultări adecvate și aplicând instrumentele dialogului social. Nimic din aceste prevederi ale Comisiei Europene cu privire la comunitățile marginalizate (de romi) nu este pus în practică de primarul Cătălin Cherecheș în acțiunile sale curente descrise mai sus.
Avem încredere în competența dumneavoastră de a urmări și analiza aceste evenimente și de a lua atitudine față de abuzurile pe care le veți constata cu scopul de a opri campania din Baia Mare de denigrare și excluziune a populației sărace de etnie romă. Dincolo de acest moment, este crucial ca toate forțele politice să susțină planuri integrate de dezvoltare locală, punând mare accent pe soluționarea problemelor locative în relație cu crearea de locuri de muncă și cu servicii socio-educaționale și socio-ocupaționale, dar și cu facilitarea participării grupurilor dezavantajate la deciziile care îi privesc.
Cu respect și mulțumiri anticipate pentru intervenția Dumneavoastră
Rețeaua Nord-Vest pentru participarea comunităților marginalizate de romi la elaborarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale pentru dezvoltare incluzivă
***
ANEXĂ
FRAGMENTE DIN ZIARE LOCALE, MAI 2014
Lucrarile de reabilitare a blocului de pe strada Melodiei 4 au fost demarate astazi, 5 mai. Zona adiacenta imobilului a fost imprejmuita, iar muncitorii au inceput deja amenajarea santierului. Primii care vor intra insa in bloc vor fi angajatii Drusal, care vor avea misiunea de a curata intreaga zona, incepand de maine. Aproximativ 220 de persoane au fost evacuate din acest bloc care va intra in reabilitare. Lucrarile vor dura aproximativ 12 luni, timp in care se vor reface instalatiile electrice, sanitare si cele de gaz, se va reabilita termic cladirea, se vor monta centrale termice in fiecare apartament si se va construi acoperisul. Odata cu aceste lucrari, blocul va fi recompartimentat, astfel incat din cele 104 camere existente sa se realizeze 16 apartamente cu o camera si 24 cu doua camere. Acestea vor ajunge, ulterior, la tinerii si persoanele varstnice care nu au inca un acoperis deasupra capului. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 3.5 milioane lei, bani proveniti de la bugetul local.
Odata cu efectuarea demersurilor necesare pentru evacuarea locatarilor din blocul social nr. 4 de pe strada Melodiei, municipalitatea este decisa sa continue actiunea de asigurare a ordinii si civilizatiei in toate cartierele din Baia Mare. Atfel, incepand de maine, 6 mai, vor avea loc ample actiuni de verificare si identificare a acelor persoane care locuiesc cu forme ilegale in zonele Craica, Pirita sau in cartierul Ferneziu, dar si in blocurile sociale. In urma cu doar cateva zile, primarul Catalin Chereches spunea ca odata cu reabilitarea blocului situat pe strada Melodiei nr. 4 vor avea loc si diferite actiuni in cateva zone cu probleme de pe raza municipiului Baia Mare. Astfel, incepand de maine, 6 mai, echipe formate din politistii locali, asistenti sociali si reprezentanti ai DGASPC Maramures vor verifica fiecare persoana din zona Craica, Pirita, Ferneziu, dar si din blocurile sociale de pe strada Horea, Cuprom si Luminisului. „Este important pentru noi sa verificam legalitatea situatiei fiecarei persoane, sa vedem domiciliul lor, sa vedem daca au acte de identitate pe raza municipiului Baia Mare, daca nu, bineinteles sa mearga la domicilile lor si in acest fel sa avem o imagine foarte clara a situatiei celor care locuiesc in aceste zone pentru a putea sa demaram proiectul social de relocare a celor care locuiesc in astfel de zone. Pentru cei care locuiesc ilegal in locuintele noastre sociale bineinteles ca va trebui sa luam deciziile clare de a elibera acele locuinte si de a le da celor care intr-adevar merita, respectand normele legale si regulamentul de acordare a locuintelor sociale. Este, acum dupa ce am eliberat blocul de pe Melodiei, un alt pas important pentru a genera ordine in cateva cartiere unde avem probleme si aici ma refer la zona Meda, ma refer la cartierul Vasile Alecsandri, in special in zona Paltinisului si bineinteles ma refer la cartierul Ferneziu“, a spus primarul Catalin Chereches.
Echipe formate din politisti locali, reprezentanti ai Serviciului Public Asistenta Sociala, Serviciul Disciplina in Constructii si Serviciul de Ecarisaj au inceput astazi, 6 mai, prima actiune de verificare si identificare a persoanelor care locuiesc in zona Craica. In jurul orei 8:30, 13 echipe au trecut pe la fiecare casa si i-au verificat pe cei care locuiesc in imobilele construite ilegal pe domeniul public. Astfel de verificari vor avea loc pe parcursul intregii saptamani, cand vor fi verificate persoanele din zona Pirita, Ferneziu, dar si din blocurile sociale. Inca de la primele controale s-au descoperit mai multe persoane care nu au domiciliul pe raza municipiului Baia Mare, minori lasati singuri in case sau persoane care nu dispun de niciun act de identitate. Cei care au domiciliul in alte localitati urmeaza sa fie trimisi in zonele de provenienta, iar in cazul minorilor au fost chemati la fata locului si inspectorii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, pentru a lua masurile ce se impun. Datele centralizate de catre Serviciul Public de Asistenta Sociala din subordinea Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare arata ca cele 13 echipe care au fost prezente la actiunea de pe Craica au identificat un numar de 131 de colibe in care locuiesc in total 535 de persoane. Dintre acestia, 235 sunt adulti cu domiciliul in Baia Mare, iar 15 provin din alte localitati. Tot astazi au fost identificati 283 de copii cu domiciliul in Baia Mare si doi minori cu domiciliul in alta localitate.
Primaria Baia Mare a demarat in aceasta dimineata [6 mai] actiunea de identificare a rromilor care locuiesc pe Craica. Actiuni similare vor avea loc si in celelalte zone problema din oras. Ultimul recensamant al rromilor de pe Craica a aratat faptul ca in zona locuiesc peste 100 de familii venite chiar si din afara judetului. Conducerea Primariei Baia Mare este decisa ca in acest an sa rezolve problema numita Craica, rromii de aici urmand a fi mutati altundeva. Primarul Cătălin Cherecheş a dispus ca, începând cu data de 6 mai, să fie organizate acţiuni de verificare şi identificare a tuturor locatarilor din zonele Craica, Pirită, Ferneziu şi la blocurile sociale de pe străzile Horea, Luminişului şi la locuinţele de necesitate amenajate în clădirea de birouri de la Cuprom. Acţiunile de identificare a tuturor celor care locuiesc în aceste zone, cu sau fără forme legale, vor fi organizate de către echipe mixte din care vor face parte asistenţi sociali, reprezentanţi ai municipalităţii, ai Direcţiei de Protecţie a Copilului şi agenţi de la Poliţia Locală. Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „E important să verificăm legalitatea situaţiei fiecărei persoane, să vedem domiciliul lor, dacă au acte de identitate în Baia Mare, dacă nu, să meargă în localităţile din care provin. Trebuie să organizăm aceste acţiuni pentru a avea o imagine clară a celor care locuiesc în aceste zone, pentru a putea să demarăm proiectul social de relocare. Pentru cei care locuiesc ilegal în locuinţele noastre sociale, bineînţeles că va trebui să luăm măsurile de a elibera acele locuinţe şi a le oferi celor care merită, respectând normele legale şi criteriile de acordare a locuinţelor sociale. Acum, după ce am eliberat blocul de pe Melodiei, un alt pas important pentru a genera ordine în câteva cartiere unde avem probleme. Aici mă refer la zona Meda, la cartierul V. Alecsandri, în special zona Păltinişului şi Ferneziu”. „Sunt zone unde potenţialul infracţional este crescut şi trebuie să rezolvăm această problemă. Dar ne interesează şi integrarea celor care locuiesc în astfel de zone sărace, prin muncă, dar mai ales prin educaţie. Vreau să ştim dacă au copii, câţi merg la şcoală, dacă adulţi muncesc şi unde muncesc, dacă au ajutoare sociale. Important este să rezolvăm din punct de vedere educaţional, al siguranţei cetăţenilor, problema. Aşa cum am spus-o de fiecare dată, tot ce facem la nivel de administraţie, deci inclusiv şi demersurile legate de această problemă, le facem respectând întru – totul legea, normele existente. Bineînţeles, varianta finală va fi aceea de a găsi soluţii locative să nu mai existe ceea ce azi şi de zeci de ani se întâmplă în zone precum Craica, Pirită, Ferneziu şi la unele blocuri sociale. Sunt deja aproape 20 de ani de când au fost înfiinţate aceste colonii, am încercat şi am reuşit să mai micşorăm dimensiunea lor, dar a venit momentul să eliminăm aceste zone. Evident, respectând toate normele şi legile existente, drepturile copiilor, drepturile locative, dreptul la muncă şi la educaţie. E important să ne ocupăm de copii, să îi educăm, altfel problema va exista în continuare şi nu este în regulă. Dar ideea de bază este că trebuie să facem ordine şi civilizaţie în toate aceste zone, să fie întreg oraşul unul ordonat şi civilizat.”
http://www.actualmm.ro/recensamant-al-rromilor-de-pe-craica/
Cele 13 echipe formate din politisti locali, asistenti sociali ai Serviciului Public de Asistenta Sociala, reprezentanti ai Serviciului Disciplina in Constructii, dar si angajati ai Serviciului de Ecarisaj au continuat in aceasta dimineata, 7 mai, in cartierul Ferneziu, actiunea de verificare a locuintelor ridicate nelegal pe domeniul public, dar si identificarea locatarilor. „A venit randul celor care locuiesc in locuinte improvizate, majoritatea de etnie roma, intr-o anumita zona a cartierului Ferneziu, sa fie verificati. La fel cum am procedat in zona Craica, am gestionat si aici chestiunea locuirii, a minorilor, dar dorinta a fost sa observam evolutia zonei. Am constatat ca situatia este stabila, fata de ultimul control efectuat, nu exista constructii noi, iar numarul persoanelor este similar. Dorinta este clara: de a face in fiecare saptamana monitorizarea acelei zone, pana vom finaliza proiectul nostru de locuire sociala. Bineinteles, intre timp, politia locala si cea nationala trebuie sa monitorizeze situatia, sa tina in frau infractionalitatea. Dorinta noastra este ca inclusiv cei din cartierul Ferneziu, cei care locuiesc in constructii improvizate, sa fie inclusi in viitorul program de incluziune sociala si de locuire pe care le gandim pentru aceste categorii sociale”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Din datele statistice ale Serviciului Public de Asistenta Sociala din subordinea Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare reiese ca in anul 2011, in cartierul Ferneziu, existau 53 de locuinte improvizate, locuite de 275 de persoane. Atat in anul 2012, cat si in 2013, numarul persoanelor era de 250, iar al constructiilor improvizate de 48. La actiunea organizata astazi au fost inregistrate in evidente 286 de persoane si 54 de constructii improvizate. Aceste actiuni vor continua zilele urmatoare pe Pirita, in zona Garii, dar si la blocurile sociale ale municipalitatii de pe strazile Horea, Luminisului si la Cuprom.
Pentru a treia zi la rand, asistenti sociali ai Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare, reprezentanti ai Serviciului Disciplina in Constructii, dar si angajati ai Serviciului de Ecarisaj au continuat actiunea de verificare a locuintelor ridicate nelegal pe domeniul public, dar si identificarea locatarilor. In aceasta dimineata, 8 mai, zona verificata a fost cea de pe Pirita. Conform datelor centralizate de catre SPAS, in acest moment, in zona Pirita sunt 39 de locuinte improvizate, in care locuiesc 169 de persoane. Numarul oamenilor din zona este in continua scadere, comparand situatia actuala cu datele din anii trecuti. In 2011 erau 51 de locuinte si 256 de persoane, iar in 2012 erau 232 de oameni si 52 de locuinte.
Angajatii Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS), impreuna cu agentii Politiei Locale Baia Mare au continuat in 13 mai seria identificarii tuturor persoanelor care locuiesc in pungile de saracie ale Baii Mari. Controalele au inceput la ora 8.00 dimineata, in blocurile din zona Horea si Luminisului.
Mai multe locuinte din zona strazilor Marasesti si Muncii au fost verificate astazi, 19 mai, de catre agentii din cadrul Politiei Locale Baia Mare. Acestia au urmarit legalitatea constructiilor si identificarea tuturor locatarilor, pentru ca municipalitatea sa aiba o imagine clara asupra numarului lor.
Echipe ale Politiei Locale vor asigura incepand de astazi [19 mai] permanenta in cartierul Ferneziu, urmand sa circule zi si noapte pe strazi, pentru a le garanta cetatenilor care locuiesc aici siguranta si ordinea publica. Initiativa ii apartine primarului municipiului Baia Mare, care spera ca prin aceasta masura gradul de infractionalitate sa scada in aceasta zona. „Am constatat in ultima vreme foarte multe nemultumiri ale cetatenilor din cartierul Ferneziu cu privire la ordinea publica. Este o situatie delicata si dificila acolo, iar astazi am decis sa generam acolo o monitorizare permanenta impreuna cu Politia Locala. Postul de politie va fi permanent functional, o echipa va fi acolo zi si noapte, in fiecare minut, pentru a-i descuraja pe cei care genereaza perturbarea linistii publice, infractiuni, o stare de nesiguranta in cartierul Ferneziu. Vrem sa starpim acest flagel si sa generam ordine in acest cartier, asa cum ne dorim pentru tot orasul. Prin aceasta metoda, a unui post de politie permanent, vrem sa vedem cum se rezolva problema si cu cat scade gradul de infractionalitate, dar sa asiguram si linistea si ordinea de care au nevoie cetatenii care locuiesc in acest cartier al municipiului Baia Mare” a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Cele mai mari probleme legate de ordinea si siguranta publica sunt cauzate de locatarii constructiilor amplasate nelegal pe domeniul public, in zona defavorizata a cartierului. Administratia publica locala a municipiului Baia Mare intentioneaza sa elimine aceasta zona problematica in momentul in care va fi finalizat proiectul de locuire sociala pe raza municipiului Baia Mare.
„Am constatat in ultima vreme foarte multe nemultumiri ale cetatenilor din cartierul Ferneziu cu privire la ordinea publica. Este o situatie delicata si dificila acolo, iar astazi [19 mai] am decis sa generam acolo o monitorizare permanenta impreuna cu Politia Locala. Postul de politie va fi permanent functional, o echipa va fi acolo zi si noapte, in fiecare minut, pentru a-i descuraja pe cei care genereaza perturbarea linistii publice, infractiuni, o stare de nesiguranta in cartierul Ferneziu. Vrem sa starpim acest flagel si sa generam ordine in acest cartier, asa cum ne dorim pentru tot orasul. Prin aceasta metoda, a unui post de politie permanent, vrem sa vedem cum se rezolva problema si cu cat scade gradul de infractionalitate, dar sa asiguram si linistea si ordinea de care au nevoie cetatenii care locuiesc in acest cartier al municipiului Baia Mare” a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Cele mai mari probleme legate de ordinea si siguranta publica sunt cauzate de locatarii constructiilor amplasate nelegal pe domeniul public, in zona defavorizata a cartierului. Administratia publica locala a municipiului Baia Mare intentioneaza sa elimine aceasta zona problematica in momentul in care va fi finalizat proiectul de locuire sociala pe raza municipiului Baia Mare.
[1] RPRP N-V este o rețea informală civico-academică fondată de: Fundația Desire din Cluj, Fundația Ruhama din Oradea, Asociația Șanse Egale din Zalău, Asociația Umanitară Împreună pentru Ei din Baia Mare, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei – Cluj, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, și Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Rețeaua beneficiază de sprijinul unui colaborator organizațional din afara regiunii, Asociația Romano Butiq din București. Mai multe detalii despre RPRP N-V se pot găsi aici: http://www.desire-ro.eu/?p=729