Protestele de ieri legate de Roșia Montană reconfirmă declinul democrației în spațiul românesc. Dacă la București imagini șocante arată cum forțele de ordine bagă în dubele poliției manifestanți pașnici pentru Roșia Montană, la Cluj am fost mai norocoși datorită galeriei Universității.
Am participat la orele amiezii la conferința de presă a ocupanților hotelului Continental din Cluj. Eckstein Kovacs Peter, în calitate de avocat, s-a exprimat și asupra abuzurilor autorităților la alte manifestări similare cu cea de la Conti. „Am văzut că ieri, în Bucureşti, a intervenit jandarmeria, da? Dacă se pune vreo problemă, se poate spune că liniştea publică a fost tulburată (deşi eu n-am văzut cetăţeni foarte tulburaţi în liniştea lor în Piaţa Libertăţii), apărarea ordinii publice este de competenţa jandarmeriei. Or eu, trecând pe acolo la o cafea şi făcând nişte cumpărături, am văzut numai poliţişti. Păi de ce poliţişti? Poliţiştii trebuie să alerge după hoţi, pentru că de asta îi plătim, nu? Nu ca să se implice în alte acţiuni, care nu sunt de competenţa lor”, a declarat presei Eckstein Kovacs, declarația aceasta fiind înregistrată video de către universitarul și activistul Cornel Vîlcu.
Alături de alți activiști anti-RMGC, am încercat să alertăm opinia publică asupra parteneriatului dintre U Mobitelco și RMGC. Însă la meci firma privată de pază verifica suporterii până la piele. Cine avea un tricou cu „Salvați Roșia Montană” nu era lăsat să intre, ceea ce e un abuz incredibil pentru că un astfel de mesaj nu este injurios. A fost oprit un amic care intra în sală cu un banner cu acest mesaj. Când a întrebat jandarmii pe baza cărei legi îi este confiscat bannerul, i s-a spus, așa cum mi se spunea și mie la alte manifestări, ceva foarte vag, că legea de funcționare a jandarmeriei permite astfel de confiscări. Au venit și la mine, m-au legitimat și mi-au cerut să nu afișez niciun banner pentru că altfel voi suporta rigorile legii, mai ales că am fost „scuzat” la alte manifestații. Cu emoție, am strecurat un banner pe care scria „U RMGC nu e echipa mea”. După câteva minute după ce am scos bannerul au venit reprezentanții firmei private de pază și jandarmii, ei fiind vreo 20-30. Scenariul de la București părea să se repete și la Cluj. Mi-au cerut să ies din sală și să le dau cearșaful cu mesajul anti-RMGC. Au pus mâna pe mine ca să mă tragă din sală, dar implicarea suporterilor Universității a fost extraordinară. S-a creat o busculadă în care câteva zeci de suporteri ai Universității i-au dominat numeric pe stewarzi și pe jandarmii care stăteau într-un loc mai retras. Suporterii Universității au argumentat că mesajul nu este injurios, iar forțele de ordine să părăsească locația unde stăteam, altfel ar ieși scandal. Nu argumentele au contat, pur și simplu erau depășiți numeric. Au plecat.
Bannerul a rămas pe toată durata meciului. Mi-am dat seama că numărul chiar contează când firme de pază și autoritățile acționează în forță, de aceea trebuie să fim cât mai mulți la astfel de manifestații pentru ca autoritățile să nu își permită abuzuri similare. Nu mi-a bătut așa inima de mult. Mâna îmi tremura după busculadă. A fost un moment kairotic, euforic, în care ne-am luptat pentru libertatea noastră de exprimare, în condițiile în care statul și marele capital ne doresc reduși la tăcere. În timpul meciului, am încurajat echipa, am aplaudat-o, am scandat slogane anti-RMGC, fără să avem în niciun moment mesaje injurioase. Aceeași atmosferă trebuie creată și alte meciuri, mai ales că eu am abonament la meciurile de baschet pe tot sezonul și va fi dureros să văd reclamele Gold Corporation.
Este necesar pe viitor să desfășurăm o campanie de informare printre suporterii și ceilalți sponsori ai U Mobitelco asupra prejudiciului de imagine adus de parteneriatului cu RMGC, probabil cea mai controversată corporație din România în momentul de față.
Din păcate, în ultimele decenii valorile materiale au pervertit spiritul olimpic și de fairplay al sportului, de aceea acest parteneriat nu constituie o surpriză majoră. Nu ne mai ghidăm după principiile estetice și pedagogice care se regăsesc în sintagmele antice mens sana in corpore sano (o minte sănătoasă într-un corp sănătos) și kalokagathia (o îmbinare între bine și frumos). Am mai arătat-o și în alte articole, sportul presupune un ideal de cetățenie și de dezvoltare personală armonioasă. Concordanța dintre dezvoltarea intelectuală și cea corporală și cultul pentru o apariție fizică plăcută ochiului, înțeleasă în termeni estetici ca ideal al armoniei, are o echivalență comunitară într-o dezvoltare socială echilibrată, în afara stresului cotidian. Sportul a devenit în numele performanței o arenă a gladiatorilor. Dar acest trend poate fi inversat dacă ne însușim spiritul unui club universitar, care, spre deosebire de alte cluburi, presupune o educație sportivă integrată, atât în plan fizic, cât și în plan moral. Mă bucur că suporterii Universității au înțeles că un business care presupune raderea a câțiva munți, devastarea patrimoniului natural și istoric, dislocarea unei comunități și aproprierea avutului public de către o corporație străină, nu este în interesul țării.
Cred că singura metodă în fața abuzurilor și surzeniei autorităților este nesupunerea civică. Așa cum spunea Martin Luther King, adept al acestui principiu, există legi juste și legi injuste. Iar legile care permit forțelor de ordine încălcarea dreptului nostru constituțional la liberă exprimare prin cererea unor autorizații pentru manifestațiile noastre pașnice și spontane, trebuie încălcate pentru că sunt legi injuste. Doar astfel statul se va manifesta mai puțin abuziv.
sursa text: slicker.ro