“Anul trecut, pe vremea asta, asistam la revolta cetățenilor, în Piața Universității și în alte orașe ale României, revoltă care-și avea cauza primă în deficitul de democrație indus de guvernarea Băsescu-Boc. Factorul declanșator a fost un gest total nedemocratic al președintelui României, care-l privea pe subsecretarul de stat de la Sănătate, Raed Arafat.
Acum, România privește uimită revolta magistraților, o acțiune fără precedent în România. Din păcate, motivul este tot deficitul de democrație, iar factorul declanșator, tot președintele României. Care, nedemocratic și anti-constituțional, a intervenit în procesul de alegere a președintelui și vicepreședintelui CSM, pentru a se asigura de victoria oamenilor săi, care să dea continuitate unor procese pe care, vedem acum, magistrații le resping cu fermitate.
Ceea ce reproșează magistrații aleșilor lor din CSM e cunoscut de mult, chiar din momentul promovării de către Monica Macovei a așa-zisei ”reforme în justiție”, care a permis un control politic asupra unei părți a sistemului, în special asupra Ministerului Public. Din motive pe care le putem bănui – și care trebuie discutate atât în rândul magistraților, cât și al societății civile – magistrații au preferat să tacă, să nu iasă în public cu nemulțumirile lor. Ar fi avut destule prilejuri să-și spună cuvântul în legătură cu problemele din sistem. E bine și acum, pentru că, sper eu, vedem cu toții că am ajuns într-un moment critic în ceea ce privește justiția.”
Corina Creţu
Întregul articol, aici.