Raed Arafat despre reforma in sanatate

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: HotNews

  • Eu ma limitez sa vorbesc despre domeniul de urgenta pentru ca aceasta este expertiza mea. Restul subiectelor sunt in dezbatere si vor veni altii sa vorbeasca.  Daca legea va fi asumata in forma actuala, eu cred ca plecarea mea este normala pentru ca nu mai am scopul de munca la nivelul Ministerului. Nu e un act de bravura sau asa ceva. In momentul in care partea urgentei din lege iese in aceasta forma, vor trebui gasite persoane care sa implementeze aceasta forma (citeste aici ce va face Raed Arafat daca proiectul legii sanatatii va fi asumat in forma actuala).
  • Vor aparea “n” servicii de ambulanta omologate care vor putea accesa fondurile bugetului de stat. Singura optiune va fi sa se ia bani de la sectorul public cu finantari deja limitate si sa se dea sectorului privat. De unde sa iei? De la Ambulanta si de la SMURD.
  • Stiu ca ma pun intr-o situatie delicata pentru ca spun ceva care nu e in conformitate cu ceea ce e pe site-ul Ministerului Sanatatii. Totusi, trebuie sa acceptam sa ne spunem deschis punctele de vedere pentru ca aici nu e vorba de cine e mai tare, ci de argumente. Dar cand stai si analizezi cu 9 persoane (membrii Comisiei de Urgenta a Ministerului Sanatatii), toti specialisti in domeniul urgentei, si toti vin cu aceleasi idei inseamna ca trebuie sa luam in considerare ca in loc sa imbunatatim ce avem, stricam si o facem intr-un mod ireparabil. Dar decizia finala ramane sa fie una politica. 
  • Propunerea legislativa actuala pune pe picior de egalitate comerciantul cu sectorul public. Noua baza legislativa va permite privatului sa ceara drepturi egale de accesare a bugetului de stat. Si atunci ni se va cere sa facem licitatii pe furnizare de servicii de urgenta. Asta a dus peste tot unde s-au facut la disparitia sectorului public. Si nu va mai exista viziune institutionala deloc: firmele sunt interesate exact pe perioada lor de licitatie. Nu exista o strategie de dezvoltare pe termen lung. In plus, ca sa-si asigure un anumit cost, firmele reduc orele de pregatire a personalului, scad numarul echipajelor si intind zonele de lucru. Astfel scade capacitatea de reactie in caz de catastrofe. E ca si cum am comercializa apararea Romaniei.
  • In niciun caz nu s-a pus problema sa fiu impotriva aparitiei unui sistem privat. Eu cred ca informatiile care se transmit sau anumite persoane care vorbesc trunchiaza ce spune doctorul Arafat si atunci ajung informatii incorecte si la Presedinte si in alte parti. In orice institutie aceste date si documente mai ajung la consilieri si s-ar putea sa nu mai ajunga si la nivelul de varf care sa le cunoasca. Am comunicat direct cu Presedintele la telefon: o discutie telefonica scurta acum o perioada, insa in acea discutie nu s-au abordat aceste aspecte in detaliu.

integral aici

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole