Ziarul Financiar prezintă fișa Romgaz.
Statul scoate la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, intenţionând să obţină o sumă între 1,38 miliarde lei şi 1,85 miliarde lei. Acţiunile se vor vinde începând de mâine, 22 octombrie, până pe 31 octombrie. Ziarul Financiar prezintă mai jos principalele informaţii despre companie:
Acţionarii şi conducerea companiei
Statul român, prin intermediul Ministerului Economiei, este acţionarul majoritar al Romgaz, cu un pachet de 85,0071% din acţiunile Romgaz. Restul de capital este deţinut de Fondul Proprietatea (14,9929% din capital). În cadrul ofertei publice iniţiale de acţiuni, Ministerul Economiei vinde 15% din capital (57,8 milioane de acţiuni). Dacă oferta se va închide cu succes, participaţia statului va scădea la 70,0071%, iar cea a Fondului Proprietatea va rămâne neschimbată, la 14,99%, pentru că fondului îi este interzis să vândă acţiuni. Fondul are voie să vândă acţiuni la Romgaz după 180 de zile de la
închiderea ofertei.
WikiZF: Profilul companiei Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.
Compania este condusă de un Consiliu de Administraţie (CA) format din cinci membri ales în Adunarea Generală a Acţionarilor şi de un director general numit de CA. Aurora Negruţ, 52 de ani, este preşedintele Romgaz. Ea a fost numită în funcţie în mai 2013. Înainte de a deţine această funcţie, ea a lucrat din 2009 până în 2012 pentru Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie ca expert tehnic. A lucrat şi pentru AVAS în calitate de expert. În prezent deţine funcţia de director în cadrul Departamentului pentru Energie – Direcţia Generală pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în Energie. Aurora Negruţ a obţinut o diplomă de inginer chimist de la Institutul Politehnic al Universităţii din Iaşi şi a urmat studii de management financiar-contabil la Universitatea Spiru Haret.
În luna iunie, Consiliul de Administraţie l-a numit pe Virgil Marius Metea, 53 de ani, în funcţia de director general (CEO) al Romgaz. Înainte de a deţine această funcţie, a lucrat ca director general în cadrul EON Gaz Distribuţie şi EON Moldova Distribuţie, director general adjunct la EON România, în calitate de director de dezvoltare în cadrul Distrigaz Nord SA. Metea deţine o diplomă de inginer foraj şi extracţie şi distribuţie gaze din partea Institutului de Petrol şi Gaze din cadrul Universităţii Ploieşti. El deţine un MBA de la ASE Bucureşti şi un doctorat în inginerie mecanică de la Universitatea Tehnică Ploieşti/Distribuţie Gaze.