Conform datelor oficiale publicate de Institutul Național pentru Statistică, Produsul Intern Brut a crescut în termeni reali cu numai 26,8% între 1989 și 2011, sporul maxim de 35% fiind atins în anul 2008 . Ritmul mediu anual de majorare a PIB pe parcursul acestor 22 de ani care au trecut de la prăbușirea regimului socialist a fost de numai 1,1% pe an.
În termeni nominali și lei vechi, PIB a crescut de la 857,9 miliarde lei în anul 1989 la 5.785.519 miliarde lei anul trecut ( valoare cu caracter provizoriu, cea definitivă o vom cunpaște în 2013). Ajustarea cu deflatorul care asigură comparabilitatea între rezultatele de creștere economică din ani diferiți, pe baza tuturor prețurilor din economie, a redus această majorare la ceva mai mult de o treime din valoarea de plecare.
Sursa:INS Anuarul statistic 2010, datele pentru 1995 – 2005 sunt revizuite iar cele pentru 2006 – 2008 sunt definitive
Din raportarea evoluției la valoarea PIB din 1989 se poate observa că rezultatul anual al economiei naționale a scăzut în primii trei ani la trei sferturi din cel inițial, urmare, în principal, a pierderii masive de piețe de desfacere. Un rol decisiv l-a jucat restrângerea livrărilor pentru piața CAER a statelor socialiste, desființată în 1991.
Cei patru ani de reluare a creșterii au avut ca efect o creștere cumulată cu doar o șesime a PIB (16,6%), insuficientă pentru a reface pierderea din primii trei ani. Mai grav, ea s-a făcut cu o economie nerestructurată, fără ca procesul de privatizare să capete consistență și cu prețul afectării echilibrelor macroeconomice.
Pe fondul problemelor din economia mondială, a urmat o recesiune majoră, cu o ajustare brutală a cursului de schimb și o evitare la limită a incapacității de plată. De-abia în anul 2000, după măsuri de relansare a exporturilor și reducerea impozitării profirurilor, s-a reușit reluarea creșterii pe o traiectorie sustenabilă, cu revenirea la nivelul PIB din 1996 de-abia în 2004.
În cei nouă ani de creștere consecutivă, de dinaintea declanșării crizei mondiale, PIB-ul a sporit cu exact două treimi ( 66,6%), ceea ce a dus la consemnarea unui ritm mediu anual de creștere de 5,8% și recuperarea consistentă a decalajelor de nivel de trai față de Occident. Din păcate, reculul din 2009-2010 ne-a adus sub PIB-ul din anul aderării la Uniunea Europeană, prag pe care l-am depășit de puțin în 2011.
Mai trebuie menționat că această recuperare nu a fost distribuită uniform, ci a fost concentrată la nivelul Capitalei, unde puterea de cumpărare a urcat la peste 110% față de media europeană, în timp ce în regiunea de nord-est, cea mai săracă a României și penultima din UE, a rămas sub 30% din media europeană.