Pe ce cheltuie statul bani din POSDRU: să mai facă de rîs nişte “asistaţi”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Un text despre campanii de resurse umane cel puţin controversate:

POSDRU, adică bani europene pentru resurse umane. O zonă de colcăială a rentelor pentru o castă de “europenişti” care educă forţa de muncă pentru o piaţă care tratează cu spatele angajaţii oricum. Mai nou, dispreţul pentru forţa de muncă a fost oficializat şi publicitar, şi artistic (doar e marele regizor Radu Muntean implicat).

Proiectul are un buget total de 13.098.285,91 lei.

Totul este supervizat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţelor de Muncă. Simplul fapt că a aprobat campania făcută de agenţia de publicitate Rusu+Bortun Brand Growers ne arată ce minţi conduc zona.

Practic se oficializează o viziune aiuristică (încurajată de media conservatoare ) şi violentă asupra angajatului vîrstnic, a pensionatului anticipat, a “asistatului”. Ideea profundă e că învaţă copiii de la vîrstnici cum să tragă chiulul de la muncă. Ideea indusă în toată campania: oamenii ăia nu muncesc pentru că nu vor, nu pentru că nu-i angajează nici dracu’ după 50 de ani. Pensionarea anticipată e o nesimţire în unele cazuri minoritare, în proporţie covîrşitoare sînt vechi forme de ieşire forţată din cîmpul muncii. (Dacă vroiau să facă mişto, puteau să se ia de pensionaţii anticipat din zona Gabi Oprea, numai că ăia sînt aşa de “anticipaţi” că n-au nevoie să se reangajeze.)

Ia luaţi şi una cu nişte copii care se deghizează în bunici pentru că aşa văd ei, că ăştia o duc superbine:

E ciudat că trebuie să le explicăm tocmai celor de la ANOFM:

  • că şomajul după 55 de ani NU E O alegere
  • că nu e normal să promovezi oficial ideea că oamenii se lasă “asistaţi” din lene, că aşa vor ei
  • că nu e normal să promovezi ideea de pensionar trîndav care are o plăcere perversă din a aştepta o pensie de mizerie

Sînt şi calupuri pentru angajatori în campanie unde mai facem puţin mişto tot de pensionari. NU atingem nici o clipă politica dură de HR împotriva exact a acestei categorii de vîrstă. Dar pînă la urmă calupurile video sînt realiste: poţi să ai calificarea de pe lume, dacă ai o vîrstă eşti descalificat din start în 90% din cazuri.

Să mai amintim şi că avem deja facilităţi mari pentru angajatori, fie în zona IT, fie pentru tinerii angajaţi (un an jumătate de scutiri de taxe şi altele). Iar pe vârstnici îi bănuim acum oficial că sînt nişte putori care îşi învaţă cu lenea şi nepoţii. Nu, e vorba despre faptul că angajatorii vor facilităţi cam pentru orice tip de angajare. Simplul fapt că angajează trebuie să fie perceput ca un hatîr făcut şi angajatului, şi statului. Iar statul pare să-şi fi asumat complet viziunea arogantă a angajatorului.

Complet aiurea explodează aici politica artistică a lui Muntean (da, are una). Ăsta e rezultatul apolitismului clasei de mijloc. Cînd îl pui să facă ceva “social” îţi serveşte cu violenţă una dintre cele mai aiurea prejudecăţi despre românul leneş, asistat şi pervers. Altfel, e haios omul.

Campania POSDRU respectivă are şi o argumentaţie pretins ştiinţifică, fără sursă evident:

Pe pe alta parte, cercetarea antropologica, folosind criterii socio-psiho-culturale, a reliefat faptul ca, ajunsi la pragul pensionarii, varstnicii prefera veniturile sigure ale sistemului asistential, cautand sa ramana doar informal pe piata fortei de munca sau sa-si completeze veniturile din activitati temporare.

“Sistemul asistenţial” e formulă din start peiorativă. Pensia e un drept obţinut după ani de muncă. ANOFM îşi permite să judece asumarea acestui drept drept o opţiune pernicioasă. Poate e cazul să ne dea mai multe date antropologice, socio-psiho-culturale, ca să ne convingem cu toţii că pensionarii şi “asistaţii” sînt nişte simpli perverşi anti-muncă. ştiu că avem şi astfel de “sociologi”: unii scoseseră recent un “sondaj” din care reieşea că românii nici măcar nu muncesc pentru salariu… Studii idioate se găsesc, deci. Să le facă publice. Măcar să ştim o treabă.

sursa

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole