Norbert Petrovici pe activewatch.ro
Situația de la Roșia Montana te obligă să te gândești la la cum funcționeaza lucrurile. Care e schema mare? Durează de prea mult timp, sunt implicați prea mulți oameni. Duplicitatea guvernului Ponta este bulversantă, iar deznodamantul înca e departe de a fi clar, chiar dacă liderii de grupuri din parlament par sa se opună proiectului. Din 1996 și pâna acum au trecut destul de mulți ani pentru a putea să găsești un singur responsabil, pentru a puteasă scapi usor cu o explicație de tipul: guvernul e de vină.
Situația arată cam așa: o corporatie straina pusă pe picioare de top oameni de afaceri și speculatori financiari, atât locali și cât și de talie globală, cu acțiuni listate
la bursa din Toronto, se asociază o regia autonomă de minerit, cumpără presa, oameni de știință, guvernul și parlamentari, administrații publice locale și regionale, transformă legile și impune noi reguli admnistrative.
Toate acestea pot fi legate în multe feluri într-o poveste coerentă. În mare, până acum avem doua astfel de interpretari, aflate în concurență.
1. Prima explicație este aceea că avem un „stat slab” căruia îi lipseste „capacitatea instituțională” și este condus de către „politicieni corupți” și o „birocrație supradimensionată”. Situația de la Rosia Montană este efectul nefericit al corupției politicienilor noștrii, indiferent de partidul de proveniență. Nu avem un „stat de drept functional” și nici o „justitie independentă” care să îi sancționeze de îndată ce fac ilegalități. Suntem în această situație pentru că suntem o „democratie tânără”, poate chiar una „originală”, pentru ca avem „o moștenire comunistă”. Toate acestea sunt rezultatul unui „capitalism de cumetrie”, care are toate tarele nomeclaturismului vechiului regim și suntem departe de a avea un „capitalism occidental” sănătos, specific țărilor „dezvoltate”.
2. A doua explicație spune același lucru, avem un “stat slab” si “politicieni corupti” și situația de la Roșia Montană este efectul indiscutabil al acestei situații. Însă, și aici e diferența mare, statul este slab pentru că este parte a unui sistem social mai mare, unul global, populat de corporații cu exces de capital și persoane incredibil de înstărite, iar acești jucatori sunt produși chiar de
catre sistemul însuși. Ei au foarte multe resurse pe care le aruncă în negociere atunci când au un scop, iar acest lucru produce asimetrii importante de putere si capacitate. Guvernele naționale sau adminstrațiile locale sunt deseori dominate de către acestea. Corporațiile cresc și mai mari, astfel încât își consolidează pozitia de putere/bani prin monopoluri, extorcări, corupție, și modelarea legislațiilor locale în functie de propriile interese. RMGC este o firma speculativă tipic “occidentală” care cumpără comunicatori foarte buni, manageri locali excelenți și își inrolează angajați ca într-o armată. Situația de la Rosia Montana este ce poate da mai bun “capitalismul occidental”.
Economia comuniștilor
Prima interpretare este construită de mult, de peste 20 de ani. Ea nu este special manufacturată pentru Roșia Montană. Mai degrabă, este explicația generică pentru toate relele din România. Sunt mulți care au pus umărul a această poveste despre lume: cei din științele politice cu analizele lor despre democrația post-comunistă, ideologii intelectuali care țin mult la anti-comunist, o parte din noua clasa de mijloc corporatista. Ca de obicei, Vladimir Tismaneanu este cel care reușește să reformuleze perfect această schema de interpretare a lumii și pentru cazul Roșia Montană – poate și pentru că este unul dintre principalii naratori care au făurit acest fir epic de-a lungul ultimilor douazeci de ani:
„Societatea civila e framantata de Rosia Montana si de maidanezi, partidele politice la fel. In fapt, […] exista ceva mai rau, ori la fel de rau precum cianura chimica, e vorba de cianura morala, de turpitudinea devenita mod de existenta, de dispretul pentru cei pe care pretinzi ca-i reprezinti, de criza reprezentarii in genere, de distrugerea deliberata a increderii, de minciunile transformate in abecedar al vietii politice din Romania de azi”
Textul care se deschide cu acest citat se numește Anticomunism cu geometrie variabila: Despre cianura morala și este o diatribă la adresa marxismului rezidual și a nomenclaturismului criminal care infestează mințile politicienilor, mai exact ale urmașilor partidului comunist, cei de la PSD. Roșia Montana Gold Corporation ne arată că politica romanească, ce mai, societatea românească, este infestată de cianura morală pentru că nu am scăpat de tarele comunismului.