Noul Fanatism provocat de Breivik

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Un articol de pe voxpublica.ro (de Costi Rogozanu), despre Noul Fanatism din care fac parte intelectuali, parlamentari, iar lista ramine deschisa:

Update. Am uitat să vă citez din gîndirea Sorinei Plăcintă despre tot cazul:

“Norvegienii, atat cat stiu eu despre ei, sunt un popor harnic, serios si linistit. Nu insa si foarte deschis. Tot acest aflux multicultural care a venit si peste ei a creat, probabil, un sentiment de respingere care a prins forme monstruoase la cei labili psihic.”

Am văzut şi sintagma “stîngist de bamboo” la un domn care a pupat puterea pînă a prins ceva rol de rezervă de maseur-de-intelectual-popular-băsescian. Să-i fie de bine.

Update. Sever Voinescu iese cu urmatoarea declaratie, in calitate de purtator de cuvint:

“Declaraţiile excentrice ale domnului Urban sunt strict personale şi nu  au nici o legătură cu partidul (…) Sunt afirmaţii în textul domnului  Urban care se pretează şi unor interpretări periculoase şi tocmai de  aceea vorbim cu domnia sa şi vrem să vedem cum evoluează situaţia în  următoarele ore, iar partidul va reacţiona dacă simte că domnul Urban  dacă s-a desprins de setul nostru de valori”

Deci partidul n-a simţit că se desprinde de valorile sale nici cînd cerea pedeapsa cu moartea, nici cînd a mai lansat cîteva serii de aberaţii. Poate partidul se va simţi acum. Aşa s-a tot gîndit şi Ponta în cazul Severin pînă cînd au început să-l preseze cei din exterior. Altfel n-ar fi luat în veci decizia.

Aligică dă în continuu explicaţii, îşi asumă măreaţa incorectitudine politică. Am o singură ipoteză. Omul s-a lovit în Vest de “PC” poate şi se răzbună aici unde n-a aflat neam de neamul nostru de discriminare pozitivă. Îi mai spun o dată ca să înţeleagă: nu discutăm multiculturalism cînd vorbim despre tragedia din Norvegia, nu se face; iar totul devine grav cînd deducem din derapajul unuia o problemă culturală. Ăsta nu e “pc”, nu e ideologie, e minimul contract, e minimum de convenţie care ne leagă. Cînd negi şi astfel de evidenţe plonjezi în previzibil extremist.

Update. Poate e util să spunem că partide de extremă dreapta din Europa au exclus deja din rîndurile lor membri care au bagatelizat inadmisibil masacrul din Norvegia.

Après la suspension par le Front national français d’un de ses candidats aux cantonales qui avait qualifié Anders Behring Breivik de “premier défenseur de l’Occident” sur son blog baptisé “La valise ou le cercueil“, c’est au tour du parti d’extrême droite autrichien FPÖ d’exclure un député. Ce dernier est accusé d’avoir relativisé les attaques meurtrières en Norvège en soulignant le nombre d’attentats commis par des islamistes en Europe.

Printre motive, o postare pe facebook în care deputatul austriac spunea lucruri cu mult mai puţin grave decît Urban.

“Le député Werner Königshofer est exclu avec effet immédiat du FPÖ et du groupe parlementaire FPÖ. Il  reçoit un carton rouge pour son comportement portant atteinte au parti”, a déclaré le chef du parti Heinz-Christian Strache, cité dans un communiqué.

Sur sa page Facebook, Werner Königshofer, 58 ans, s’était indigné d’un éditorial critique sur le “danger” représenté par l’extrême droite après le carnage d’Oslo : “De ce monsieur distingué (l’éditorialiste) on n’a rien entendu jusqu’à présent sur le danger islamiste, bien qu’il ait frappé déjà mille fois plus en Europe.” Cette saillie avait été accompagnée de nombreux commentaires islamophobes signés par d’autres internautes. (sursa)

Dar atitudini care îi deranjează inclusiv pe membrii dreptei extreme în Franţa sau în Austria îi lasă impasibili pe cei din PDL. Ei n-au chef să piardă un parlamentar şi atunci ăsta poate să spună orice enormitate (Urban nu e la prima opinie dubios extremistă). Din reacţiile pe care le-am primit pînă acum e întristător un singur lucru: că ne-am obişnuit teribil cu acest tip de discurs nebunesc.

Text iniţial

Prostia periculoasă nu le poate aparţine decît oamenilor influenţi, aflaţi la putere sau în poziţii-simbolice cheie. De la masacrul din Norvegia se tot adună în spaţiul publicistic românesc prostie periculoasă. Practic a luat fiinţă instant un soi de partid Breivik: oamenii au intrat într-o logică teribilă care ar spune cam aşa – “nu prea e ok ce-a făcut Breivik, dar e de înţeles!”.

Trecem peste faptul că nu se face să iei în serios “intelectual” un text scris de un criminal. Dar aceşti oameni au găsit de cuviinţă să discute tocmai acum despre problema multiculturalismului. Aveau diverse ocazii: declaraţiile lui Merkel, Cameron etc. Dar nu: ei aveau nevoie de Breivik.

Cazul Urban (pe care Iulian l-a descris deja aici) e absolut revoltător, e totuşi parlamentar (din partidul aflat la putere). Afirmaţiile pe care le face ating patologicul. Un partid normal l-ar expulza imediat din rîndurile lui, fără alte comentarii. Dar Urban e doar o bobiţă nesemnificativă într-un discurs fascistoid care cuprinde din ce în ce mai multe voci ale aşa-zisei drepte româneşti: de fapt, un conglomerat exploziv de neoconservatorism cu neoliberalism care predică pe de o parte tradiţii şi credinţă, de cealaltă parte cruzime totală faţă de tot ce e diferit, faţă de tot ce e străin.

Tot zilele trecute apărea un alt articol, de data asta formulat “mai intelectual”, semnat de D.P.Aligică în Revista 22. Textul e iarăşi de o agresivitate incredibilă pentru că presupune din start că:  1. ne împiedică corectitudinea politică să înţelegem ce-a vrut Breivik să zică; 2. multiculturalismul e o mare problemă, în consecinţă; 3. victimele nu mai contează, contează să rezolvăm urgent problema Europei (apropo de asta: un român stabilit în Norvegia a intervenit pe postul public şi sugera că poate e o problemă şi cu faptul că Norvegia are cei mai mulţi atei!). Toate sînt prinse într-un cuvînt de Aligică. Cuvîntul “incident”. Pentru el e doar un incident care stă ca un fir de praf pe o problematică mult mai importantă:

Incidentul de la Oslo este un nou semnal de alarmă, un nou simptom al  profundei crize în care se afundă sistemul de guvernare occidental şi  civilizaţia occidentală.

Nu stau să-i comentez tot textul. Îi bănuiesc pe oamenii aceştia de o violenţă involuntară, încă am speranţa că e doar inconştienţă. Sper să nu fiu complet naiv şi de fapt să asist la mugurii a ceva ce va să vină… De altfel, un cititor al dlui Aligică a rezumat perfect nedumerirea, dar a şi taxat perfect importul clar de extremă dreapta:

Eu am scris ca articolul d-voastra constitue un derapaj de extrema  dreapta, ceea ce nu e chiar acelasi lucru; si am argumentat cu citatul   dintr-un blog de extrema dreapta, care e destul de asemanator cu al  d-voastra, precum si prin  enuntarea citorva teme preferate ale extremei  drepte europene contemporane care se regasesc si in articolul dvs. In  sfirsit, mi-am exprimat speranta ca veti realiza ca nu e chiar in regula  sa fii pe aceeasi lungime de unda cu aceste formatiuni. Daca d-voastra  credeti ca e in regula e treaba d-voastra. Inchei aici aceasta dezbatere  sterila; se pare ca nu se poate dezbate pe argumente, ci numai  emotional, ceea ce nu duce nicaieri.

Discursul “partidului Breivik” are o coerenţă nocivă, nu e doar prostie dezarticulată, e îndoctrinare cu linii clare de atac. Aceeaşi oameni – care  problematizează cu nesaţ multiculturalismul cînd încă nu s-au răcit cadavrele celor asasinaţi în Norvegia – au fantezii supreme cu o piaţa a muncii dereglementată total, în care un soi de zilieri trebuie să zică sărumîna pentru un coltuc de pîine – acesta ar fi capitalismul ideal. Aceiaşi oameni sar imediat să radă corectitudinea politică în situaţia în care România n-a văzut aşa ceva de cînd e ea.  Aceiaşi oameni sînt proamericani cînd vine vorba de bombe şi război, dar consideră că americanii s-au cam înmuiat cu toate prostiile “pc” din ultima vreme. O coerenţă există. Şi nu am timp să-i adun pe toţi exponenţii Noului fanatism din România să-i înşir aici. Dar acest Nou Fanatism – antipolitic, anti-drepturi, ultraelitist, ultracreştin – există şi trebuie să începem să devenim conştienţi de asta.

Adevărata problemă a lui Băsescu

Adevărata problemă nici nu mai e Traian Băsescu, ci este acest Nou Fanatism pe care îl girează de ani buni. Băsescu a crezut că-şi ia intelectuali pe care-i foloseşte cum vrea el. S-a întîmplat cumva invers. S-au adăpostit după pulpana puterii, în posturi căldicele date contra unui jenant cult al personalităţii, şi au pus la cale învierea unui fanatism de tip interbelic care presupune negarea completă a oricăror valori care ţin de dialog, de drepturi; au pus în loc exacerbarea religiei dereglemntării la nivel economic. În felul ăsta am avut doi cîştigători: marii deţinători de capital, pe de o parte,  şi tot soiul de fanatici neoconservatori mai mult sau mai puţin “publici”, de cealaltă.

Ponta şi Antonescu au obsesia Băsescu înfiptă în cortex. Dar Băsescu nu mai e o problemă. Îngrijorător e tocmai discursul fascistoid (pus la umbra unui anticomunism de conjunctură) propagat în medii largi cu o nonşalanţă teribilă.

Corina Creţu – un politician excelent şi deci neascultat în PSD – a reacţionat imedia la fanatismul lui Orbant, observînd şi tăcerea puterii în legătură cu tragedia din Norvegia.

“Am  luat cunoştinţă cu indignare de afirmațiile senatorului PDL Iulian   Urban, care atribuie vina masacrului de la Oslo Uniunii Europene şi   liderilor ei, pentru că au promovat multiculturalismul și nu s-au opus  .  Este un semn de iresponsabilitate și, din  păcate, nu este prima oară  când reprezentanți ai PDL îşi arată  admiraţia faţă de extrema dreaptă.  Nu este nici primul exemplu de atac  rasist şi xenofob din partea  aceluiaşi partid. (…) Iulian Urban atacă  nu doar valorile fondatoare  ale Uniunii Europene, ci şi valorile  general-umane. El nu a înţeles  nimic din ceea ce se întâmplă în Europa, o  Europă care nu a fost şi nu  trebuie să ajungă pe mâna extremiştilor de  dreapta. Politicile de  stânga au permis păstrarea păcii sociale şi  integrarea imigranţilor”

(sursa)

Da, problema nu mai e Băsescu, ci retorica violentă anti-socială, anti-democratică (Mihăieş e nemulţumit că avem opoziţie formată din politicieni) care a luat fiinţă sub oblăduirea lui. Să mai amintesc comentariile rasiste ale ministrului nostru de externe? sau discursul violent anti-săraci care nu muncesc, beau şi se înmulţesc practicat de intelectuali de toate felurile propăşiţi fie la şefia ştirilor TVR, fie prin revista 22? Noul partid nu se numeşte Alba ca Zăpada, noul partid periculos de popular în România ar putea lejer să se numească partidul Breivik.

Ce trebuie făcut urgent:

  • PDL trebuie somat să spună dacă-şi asumă sau nu cele spuse de parlamentarul URBAN. Dacă nu, să-l excludă. Dacă da, măcar ştim oficial că sîntem conduşi de un partid cu nuanţe extremiste.
  • Ce-a mai rămas din societatea civilă non-putere ar trebui să-şi strîngă forţele şi pentru teme care nu aduc granturi şi bani şi să taxeze ferm aceste derapaje extrem de periculoase care de fapt duc la fundamentarea unui pol extremist în România, unul cum ţara noastră a mai cunoscut, de altfel.

P.S. Dacă vreţi să luaţi o mostră de violenţă fanatică, pe baze economice de data asta,  citiţi din acest domn, fascism în formă pură.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole