Nolite te bastardes carborundorum

Dora Constantinovici
Dora Constantinovici (n. 1981). A studiat marketing dar lucrează în presă de 15 ani. A fost reporter și redactor pentru Radio Transilvania Satu Mare, a scris pentru revista pop-cult Apropo, a redactat știri pentru Ager Press și News In, a publicat analize într-o revistă de bussines și una de cultură urbană și în prezent scrie comentarii sociale și politice pentru Pandoras și recenzii de carte pentru Bookmag.

Alegerile PNL s-au încheiat, congresul a fost un success, toată lumea fericită (bine, mai puțin domnul Bușoi). Noul secretar general al PNL a devenit această tânără speranță – Robert Ionatan Sighiartău (născut în 1989). Ai spune că, wow, partidul pompează niște sânge tânăr și (măcar) liberal. Ai spune. Asta dacă n-ai citi postarea lui Robert Ionatan Sighiartău (din 2016) în care preaslăvește Coaliția pentru Familie și demersul acesteia de modificare a Constituției pentru definirea explicit a căsătoriei: “Susțin familia tradițională. Suntem martori oculari ai unei revoluții culturale, care dacă va triumfa va avea repercusiuni asupra copiilor noștri. Avem motive să credem că această revoluție de a ”reface” familia are potențialul de a distruge însuși conceptul de căsătorie împreună cu libertatea religioasă. Avem datoria să menținem standardele biblice fără șovăire, dar în același timp să vorbim cu o voce care aduce vindecare și salvare. Susțin demersul Coaliției pentru Familie, care dorește ca familia să rămână, în mod ferm, definită în legislație ca instituția fundamentală pentru societate, întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Consider că nimic nu e întâmplător așa că i-am făcut o scurtă biografie domnului Robert Ionatan Sighiartău. Mai întâi ca să-mi clarific mie de ce, în România lui 2017, medicii ginecologi simt nevoia să refuze să întrerupă sarcini (aici, chiar și atunci când ele provin din violuri), de ce la emisiuni pentru familie poveștile de dragoste încep cu „eram mică, aveam 16 ani dar m-am dus la el în vizită și familia mea a trebuit să-l accepte de soț ca să nu-i fac de rușine în sat și ne-am căsătorit când eram deja însărcinată cu primul copil”, de ce în școli nu se face deloc educație sexuală dar le umplem copiilor încă de la grădiniță capul cu povești despre cum ouăle de Paște trebuie să fie roșii pentru că romanii l-au biciuit pe Iisus și sângele s-a scurs peste coșul Mariei și alte legende din astea care le dau coșmaruri.)

Domnul Robert Ionatan, fost fotomodel, este pastor penticostal, absolvent al Școlii de predicare ”Cireșarii” și vine din celebra filieră a protestanților din fostul PDL (în 2012), consilier județean în Bistrița Năsăud (din 2012 până azi) și deputat din 2016 până în prezent. La cei 28 de ani ai săi, în prezent, domnul Robert Ionatan deține reprezentanța Toyota din Bistrița, este un familist convins și are doi copii (adorabili de altfel). Se spune că e omul lui Ioan Oltean și că a fost impus de la centru în 2016, pentru funcția de președinte al PNL Bistrița. El a muncit mult încă de pe când era consilier județean în 2012 când se concentra pe afacerile familiei. Potrivit declarației sale de avere, Robert Sighiartău avea acțiuni la 5 firme care aparțin familiei: Mondial Motors SRL, Comautosport, IFN Comautosport Leasing, Central Motors SRL și GBS Mondial Invest. Tânărul consilier județean lucra și ca agent vânzări pentru Allianz Țiriac. (aici)

Domnul Robert Ionatan Sighiartău este fiul lui Ioan Sighiartău (fost vicepreședinte al PDL Bistrița și consilier județean) decedat în 2010, în urma unui atac miocardic într-o vacanță în Egipt. Domnul Sighiartău senior fusese pe atunci foarte apreciat de deputatul Ioan Oltean (la acel moment și el PDL). Funeraliile lui Ioan Sighiartău care a lăsat în urmă șapte copii și o soție îndurerată au fost transmise în direct pe site-ul Bisericii Sfânta Treime deoarece familia avea multe rude în SUA. (aici)

Bistrița Năsăud este un județ mic, probabil că așa se face că una dintre firmele de care se ocupă domnul Robert Ionatan Sighiartău – Comautosport – a fost nevoită (în calitate de asociat persoană juridică la firma Automobile Service SRL) să preia sarcina ingrată de a vinde Consiliului Județean, în 2011, trei autoturisme Dacia în valoare de aproape 115.000 de lei și apoi, în 2013, alte două mașini Dacia în valoare de 124.000 de lei – toate din bugetul instituției și având ca singur ofertant Automobile Service SRL. Sunt sigură de faptul că domnul Robert Ionatan era la acea dată consilier județean sau că tatăl dânsului fusese consilier județean PDL până înainte cu un an de licitația din 2011 sunt doar niște coincidențe nefericite.

Sunt și mai sigură că tot din cauză că Bistrița Năsăud este un județ mic, tot din seria coincidențelor nefericite se leagă și faptul că firma Filadelfia Group aparține unor rude apropiate (Gavril Sighiartău şi Ioan Eugen Sighiartău) domnului Robert Ionatan Sighiartău, noul secretar general PNL, care dorește să mențină standardele biblice fără șovăire. Singura problemă este că firma aceasta de care spuneam mai sus, Filadelfia Group le respectă întru totul – vezi scandalul de trafic de minori în care cei doi administratori Gavril Sighiartău şi Ioan Eugen Sighiartău au fost reținuți în 2013 pentru trafic de minori și evaziune fiscală în urma descinderii procurorilor DIICOT din județul Alba (aici și aici și aici). În principiu de traficul de minori s-ar fi ocupat mai mulți angajați ai firmei – care se pare că transportau ilegal în străinătate minore în scopul practicării prostituției. Căci, după cum spune și biblia, această carte de reguli de la care avem doar de învățat – Deuteronom 20: 13-16
Şi când Domnul Dumnezeul tău o va da în mâinile tale, să loveşti cu ascuţişul sabiei pe toţi cei de parte bărbătească din ea. Numai femeile şi copiii, vitele şi tot ce este în cetate, toată prada ei să o iei pentru tine şi să te foloseşti de prada vrăjmaşilor tăi, pe care ţi i-a dat Domnul Dumnezeul tău în mână. Aşa să faci cu toate cetăţile care sunt foarte departe de tine şi care nu sunt din cetăţile popoarelor acestora.

În general mă ghidez după zicala conform căreia familia nu ți-o alegi, însă de data asta fac o excepție și în numele familiei tradiționale cu tot ce impune ea am să spun că înainte să încerce să schimbe Constituția, domnul Robert Ionatan Sighiartău ar putea să facă niște ordine în propria ogradă.

Titlul “Nolite te bastardes carborundorum” se traduce aproximativ prin “Nu-i lăsa pe nemernici să te distrugă/dezintegreze” și aparține autoarei Margaret Atwood care a scris Handmaid’s Tail (Povestea slujitoarei) – carte ecranizată de serialul cu același nume. O carte care merită citită și un serial care merită văzut zilele astea. O distopie care se petrece într-o lume dominată de teocrația totalitară instaurată de o mișcare creștină denumită “Fii lui Iacob” care preia puterea după ce organizează o revoluție prin care schimbă, ce să vezi, Constituția. Desigur, pretextul este că ar cam vrea să facă ordine. Regulile noii puteri sunt luate din Vechiul Testament, drepturile omului dispar iar femeile sunt transformate în aparate de făcut copii. Am ales acest titlu pentru că se petrece acum în România, nivelul la care a ajuns discursul împotriva dreptului la avort, împotriva parteneriatului civil, împotriva drepturilor omului este extrem de asemănător cu ceea ce duce spre societatea din distopia Atwood. Iar în politică, în toate partidele, ușor, ușor s-au instaurat oameni care n-au ce căuta în politică. Religia este o chestiune de alegere, poți desigur să-ți trăiești viața după biblie și e treaba ta dacă ți se pare că un basm o să te ajute să mori mai ușor. Dar nu poți forța o țară laică să trăiască după reguli și legi care n-au niciun fundament științific sau logic.

“Acela a fost momentul în care au suspendat Constituția. Au spus că va fi temporar. Nu a existat nici măcar un protest. Oamenii au rămas acasă și s-au uitat la televizor căutând pe cineva care să le spună ce să facă. Nu exista vreun dușman vizibil pe care să-l acuzi de ceva. Nimic nu se schimbă imediat. Într-o cadă a cărei apă se încălzește treptat ai muri fiert de viu înainte să-ți dai seama.” (Margaret Atwood, Povestea slujitoarei)

 

Autor

  • Dora Constantinovici (n. 1981). A studiat marketing dar lucrează în presă de 15 ani. A fost reporter și redactor pentru Radio Transilvania Satu Mare, a scris pentru revista pop-cult Apropo, a redactat știri pentru Ager Press și News In, a publicat analize într-o revistă de bussines și una de cultură urbană și în prezent scrie comentarii sociale și politice pentru Pandoras și recenzii de carte pentru Bookmag.

    View all posts

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole