Irina Zamfirescu pe VoxPublica
De ziua Internațioanlă a Drepturilor Omului, Occupy România s-a gândit la o adunare publică cu iz de celebrare. În paralel, Jandarmeria Română își punea din nou bocancii, gata pentru o nouă intervenție în numele securității naționale. Azi, la Piața Universității drepturile omului au fost sărbătorite cu ridicări abuzive, plimbări la faimoasa Secție 1 de Poliție și amenzi.
Inițial, în Piața Universității s-au strâns 12 persoane. O duzină de indivizi, fără chef de scandal, au venit să se bucure de privilegiul de a fi om cu depturi. Jandarmeria însă a sesizat pericolul iminent și a umplut duba cu toți indezirabilii. Odată eliberați din secția de poliție, oamenii s-au întors să reia ceremonia de unde a rămas. De data asta, Jandarmeria a făcut o captură mai mare: 31 de persoane. Bilanț: 54 de procese verbale și tot atâtea amenzi. Persoanele aflate la prima “ridicare” au primit câte 500 de lei amendă. Recidiviștii din tura a doua și așa zișii organizatori au primit amenzi cuprinse între 700 și 1000 de lei.
Însă intervenția Jandarmeriei Româna, și de data aceasta, a fost abuzivă.
Conform Legii 60 / 1991, Art. 1 adunările publice se pot “organiza numai după declararea prealabilă prevazută de prezenta lege.”. Conform lui Alexandru Alexe, una dintre persoanele aflate azi în Piața Universității, a fost depusă această înștiințare. Ulterior depunerii înștiințării, a avut loc, la sediul Primăriei Generale, o întrevedere cu Comisia de ordine publică. La această întâlnire, singurul argument pentru refuzul Primăriei Generale a fost o hârtie semnată de Primarul General al Municipiul București din 1991. În document erau enumerate acele locuri publice în care nu se pot organiza adunări publice. Printre ele: “Piața 1 Decembrie, Platoul TNB”. Evident, Alexandru Alexe a solicitat mutarea mitingului la fântâna de la Universitate. Reprezentanții primăriei și ai Jandarmeriei au insistat: nu se poate în Piața Universității. Până la finalul întrevederii, funcționarii pacifiști din Primărie nu au permis consultarea atentă a documentului semnat de primarele post-decembrist. Reamintim totuși Primăriei despre mitingul domnului Băsescu prilejuit de suspendarea sa din funție. Acesta a avut loc taman la fântâna de la Universitate, mult după ingratul an 1991.
Conform Art. 11 al aceleiași legi: “Decizia prin care se interzice desfășurarea adunării publice se comunică în scris organizatorului, cu arătarea motivelor care au determinat-o, în termen de 48 de ore de la primirea declarației scrise.” Organizatorii nu au primit nicio înștiințare scrisă, drept pentru care această adunare, conform Legii 60, se putea desfășura. Autoritatea publică a fost înștiințată, nu a fost comunicat un refuz scris, deci unde e problema?
Pe de altă parte, adunarea a vut un caracter “cultural-artistic”, drept pentru care, conform Art. 3 al Legii 60 aceasta adunare nici nu ar fi trebuit să ajungă pe masa birocraților. Persoanele prezente la Piața Universității au cântat și au desenat cu creta pe asfalt, fără a vandaliza spațiul public.
Alexandru Alexe spune că toate amenzile vor fi contestate. Nici nu se poate altfel. Nu aș vrea să cred că banii acestor oameni vor ajunge vreodată în bugetul statului. Finanțarea statului de pe urma unor oameni care se doresc liberi este contrară unui stat de drept ce se vrea democratic. Nota de plată a acestui eveniment va fi achitată de instanțele ce vor trebui sa aloce resurse pentru anularea amenzilor. Iată, un cost în plus pentru o țară săracă, păzită de proști.
La angajarea în structurile Jandarmeriei, orice candidat este condiționat “să aibă un comportament corespunzator cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate”. Ceva li se întâmplă lucrătorilor din Jandarmerie după ce sunt integrați în sistem. Nimic din ce etalează la manifestațiile din ultima vreme nu este admis în societate. Băieții care credeau că-și fac azi datoria ar trebui să repete concursul de angajare. Niște jandarmi!
city of round rock
groupon dallas
beard trimmer
fathers day crafts
insanity vs p90x