Ciprian Domnişoru pe VoxPublica
Când guvernul Ungureanu se grăbeşte să privatizeze, Argentina, prin preşedinta Cristina Fernandez Kirchner, tocmai a naționalizat compania petrolieră națională. Presa o va demoniza pe Kirchner (fiica unei emigrante germane şi văduva fostului preşedinte Nestor Kirchner, de asemenea fiul unui emigrant german) comparând-o cu Hugo Chavez. Măsura ei de a naționaliza o companie strategică va fi tratată drept un nou acces de socialism naționalist sudamerican. În tot acest timp, coloşii naționali americani şi vest europeni joacă cel mai curat joc de naționalism economic în Europa de Est sau în Africa.
Soția premierului, Daniela Ungureanu, a încasat 170.000 de euro în 2009 şi 2010 ca medic anestezist din contracte de consultanță cu OMV. Premierul s-a angajat în scrisoarea de intenție cu FMI să susțină decizia preşedintelui de a permite exportul de gaze naturale extrase în România de către OMV.
Preşedintele Băsescu trimitea în ianuarie înapoi Parlamentului o lege care interzicea exportul de gaze naturale până la diversificarea surselor de import. Deşi legea avea sprijin parlamentar transpartinic- 256 voturi pentru, unul împotrivă şi trei abțineri, preşedintele Băsescu intervenea practic în favoarea companiei austriece OMV, care doreşte să exporte gazele naturale extrase în România pentru că au un preț mult mai mic decât cele de pe piețele internaționale.
În ultimul document cu FMI din 2 aprilie 2012, guvernul Ungureanu se angajează: „The authorities also will actively seek to avoid a parliamentary override of the presidential veto of the gas export ban law.”- “Autoritățile vor căuta în mod activ să prevină o acțiune parlamentară de respingere a veto-ului prezidențial în privința exportului de gaze” (sursa, pagina 16). În tot acest timp în care trecea peste decizia parlamentului în privința interzicerii exportului de gaze, Traian Băsescu promova activ proiectul Chevron de exploatare a gazelor de şist.
Raportul comisiei senatoriale româneşti din 2007 asupra privatizării Petrom critica regimul preferențial acordat investitorului austriac şi nivelul mic al redevențelor : “este de neinteles prevederea din Contractul de privatizare care stipuleaza ca nivelul, baza si modul de calculare a redeventei vor fi mentinute pe o perioada de zece ani”. Comisia din Senat amenda si prevederea potrivit căreia nivelul taxelor si impozitelor platite de OMV-Petrom se păstra neschimbat timp de zece ani. Dovada injusteții acestor prevederi a fost scăderea salariilor bugetarilor şi creşterea TVA pentru populație în timp ce OMV-Petrom nu pierdea din marja de profit în recesiune.
Pentru că vor expira în 2014 cei 10 ani în care nu s-a putut negocia nivelul redevențelor pentru Petrom, Băsescu sau cine va fi atunci la putere va avea ocazia să strălucească în calitate de negociator pentru statul român. Puteți citi în Evenimentul Zilei cum România are printre cele mai mici redevențe din lume la petrol , 4 dolari la baril în medie, față de 12 în Brazilia, 20 în SUA şi 24 în Rusia.
Până să facă cineva vreo ispravă în România să mărească redevențele, Ungureanu mai pregăteşte în schimb privatizarea Oltchim, Transgaz, Romgaz, Tarom, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
În următoarele zile vom auzi lucruri urâte despre nemțoaica Kirchner şi o vom vedea comparată cu Hugo Chavez. Naționalismul lui Kirchner nu are neapărat coloratură sudamericană, îl putem regăsi şi în activitatea OMV în România. Conform Bloomberg, Cristina Kirchner a decis naționalizarea pentru a creşte producția națională şi a reduce importurile, care se dublaseră în 2011 față de 2010. Compania fusese vândută spaniolilor în vremuri de austeritate în 1993 de Carlos Menem, considerat elev model al FMI. Băsescu şi Ungureanu sunt astăzi elevi model pentru FMI şi Austria, făcând presiuni în favoarea OMV pentru exportul gazelor româneşti ieftine.