Piaţa Universităţii, la fântâna de la Arhitectură Când: 8 martie, între 18-21.
În fiecare an de 8 martie ni se aduce brusc aminte că femeile României sunt extraordinare. Ni se oferă atenţie, flori, vouchere cu discount la SPA, reduceri la mall. Ieşim în oraş cu prietenele sau la o cină romantică cu partenerul de viaţă. Daca ne mai rămâne timp, ne amintim de bunicile şi mamele noastre, nişte eroine cărora le datorăm totul şi pe care le preţuim mult prea puţin.
De 8 martie se mimează respectul. Ne ascundem după zâmbete şi încercăm să ne simţim speciale. O singură zi pe an. Bifăm ipocrit data în calendar şi facem slalom printre tarabele cu mărţişoare. Apoi cursul vieţii femeilor din România se reia uşor, fără să schimbăm mare lucru.
Pentru că uităm ceva: de 8 martie se luptă!
Este ziua noastră. Este ziua care marchează lupta femeilor pentru drepturile de care noi ne bucurăm astăzi. De peste 100 de ani, femeile luptă pentru egalitate, autonomie, dezvoltare şi independenţă. Nimic din toate acestea nu se obţine de la sine, fără voinţă comună, solidaritate şi efort susţinut.
Mulţi cred că lupta femeilor nu-şi mai are rostul în anul 2012, că suntem egali în faţa legii şi că acest lucru este suficient. Mai ales de 8 martie, trebuie să afirmăm răspicat: nu este suficient!
Haideţi să avem o voce comună şi solidară prin care să ne exprimăm dorinţele, problemele, nevoile şi interesele specifice! Vă așteptăm de 8 martie în Piaţa Universităţii ca să marcăm Ziua Internaţională a Femeilor, să conştientizăm problemele cu care ne confruntăm în România şi să le aducem în spaţiul public.
MANIFEST
Populaţia României este compusă din 51% femei. Avem majoritate doar pe hârtie. În viaţa de zi cu zi cifrele nu sunt în favoarea noastră:
- Femeile reprezintă doar 9,7% din parlamentari, 12,6% din consilierii judeţeni, 10,8% din consilierii locali, 4,7% din prefecţi şi 3,5% din primari. Cerem reprezentare politică civilizată, echitabilă şi reală!
- Peste 80% din treburile casnice sunt realizate de femei. Este nevoie de parteneriat în viaţa privată!
- 86% din concediile de creştere a copilului sunt luate de către femei. Vrem politici pentru implicarea efectivă a taţilor în creşterea copiilor!
- 10% diferenţă de salarizare dintre femei şi barbaţi. Vrem plată egală pentru muncă de valoare egală!
- Scădere drastică de 85% a numărului de creşe şi grădiniţe faţă de anii 90. Plătim impozite dar nevoile noastre nu se regăsesc în priorităţile bugetare. Vrem dezvoltarea infrastructurii de îngrijire de care avem atâta nevoie (creşe, grădiniţe, cămine de bătrâni).
- 71% din victimele violenţei domestice sunt femei. Suntem în pericol pe stradă şi acasă. Cerem protecţie reală, adăposturi pentru victime şi legislaţie care să pedepsească aspru agresorii!
- 2000 decese anuale cauzate de cancerul de col uterin, pe primele locuri în Europa. Vrem servicii eficiente de sănătate şi programe de prevenţie!
- 22.500 de naşteri la adolescente pe an, pe primele locuri în Europa. Este nevoie programe de educaţie sexuală în şcoli şi campanii eficiente de planificare familială!
- 95% din victimele traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale sunt femei. Vrem pedepse aspre pentru traficanţii de persoane, o strategie reală pentru diminuarea prostituţiei şi programe de prevenire şi protecţie pentru victime!
- Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații de sărăcia persistentă și extremă (la nivel european 22% dintre femeile de 65 de ani și peste sunt expuse riscului sărăciei, comparat cu 16% dintre bărbați); Cerem protecţie socială pentru femeile în vârstă şi strategii de prevenire a sărăciei.
Aceste cifre portretizează viaţa actuală a femeilor din România. Generaţii de femei lăsate în voia sorţii, fără reprezentare politică, fără protecţie socială şi politici publice adecvate. În Piaţa Universităţii s-a ieşit în stradă pentru democraţie şi reprezentare reală. De 8 martie Piaţa Universităţii este a femeilor! România va fi o ţară cu adevărat democratică atunci când jumătate din populaţie va fi corect reprezentată.
De 8 martie se luptă!