Mamaie, ăștia de la Chevron vor să mi te-omoare!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: vlad.ursulean.ro / fragment

O imensă corporație americană, guvernul României și numeroși primari au făcut pași înapoi când au văzut cum s-a mobilizat Bârladul împotriva forajelor după gaze de șist. Grupurile de pe Facebook s-au unit cu grupurile de bătrâni care stau la taclale prin centrul orășelului și au făcut cel mai mare protest din ultimii ani. Dar toate astea s-au născut cu luni în urmă, în mintea unor tineri sociologi înflăcărați de Piața Universității.

P1250832.jpg

În zilele agitate din ianuarie, Vlad Cătună era la Universitate și se bucura ca un copil. Bârlădeanul de 26 de ani are o licență în sociologie, un master în antropologie, ani de voluntariat și proiecte sociale, dar asemenea efervescență nu mai văzuse. Parcă se activase societatea, vedea cum i se mișcă rotițele.

În Piață a învățat cum să se poarte când e luat de jandarmi, ce drepturi au cetățenii și ce hram poartă mass-media. A scris cu zăpadă pe o clădire “Revoluția va triumfa!” și a făcut un banner cu spray-ul pe pânză: “Dezbaterea e în stradă, nu la televizor!

Vlad Cătună. Foto: Andrei Gruia 2010.

În a doua săptămână de protest, când lucrurile s-au mai calmat, a văzut la unii o pancartă cu ceva despre niște gaze de șist. Lumea nu prea înțelegea care-i faza, unii credeau că Șist e o localitate. Dar au sosit știrile de dincolo de Dunăre: Bulgaria a interzis exploatarea lor după proteste masive în șase orașe.

Vlad și-a amintit atunci cum prietenii din Bârlad îi spuneau de niște camionete argintii care au împânzit județul și de americanii care stau la hotel. A început să caute pe Internet informații despre tehnica de exploatare și s-a îngrozit când a văzut care sunt riscurile.

Și-a sunat mama și i-a spus ce aflase. “Mamă, vorbește cu rudele și vecinii, pune mâna pe telefon și sună la televiziune!” Mama a făcut întocmai, dar răspunsul a fost dezamăgitor: vecinii ridicau din umeri, iar televiziunea i-a răspuns “Doamnă, nu putem noi să ne luptăm cu ăia de la Chevron, o să ne dea în judecată!”

Vlad a apelat atunci la Facebook. Pe 27 ianuarie, a adăugat Bârladul ca oraș natal și a pus statusul: “Mamaie, ăștia de la Chevron vor să mi te-omoare!” Apoi a făcut, împreună cu câțiva prieteni, grupul “Împotriva Extragerii Gazelor de Șist la Bârlad“. Era la început un grup pentru bârlădenii din București, dar acum a ajuns la aproape 8000 de membri, totul se discută acolo.

sigla barladStema Bârladului, modificată de Paul Dumitriu

Au decis că trebuie să facă urgent o campanie de informare. “Dacă facem o informare cum trebuie, protestul se încheagă de la sine.” Au pornit o petiție și au tradus filmul Gasland, în care un american colindă comunitățile lângă care s-au exploatat gazele de șist și constată dezastrul.

Tot mai mulți tineri plecați prin București sau prin străinătate au început să-și sune părinții și să le spună despre gaze. “Părinții și-au trimis cu mari sacrificii copiii la facultăți. Sunt foarte atenți la informațiile pe care li le dăm și au mare încredere. Nu ies din cuvântul tău!“, spune Vlad. Așa că mulți bârlădeni trecuți de 50 de ani s-au trezit peste noapte activiști de mediu.

Și pe Facebook se strângeau rândurile. Paul Dumitriu, elevul dintr-a unșpea, l-a sunat pe primar și a fost luat peste picior cu gazele lui cu tot. Primarul Constantin Constantinescu declara zilele alea într-un ziar local: “Mereu când se întâmplă ceva bun la Bârlad, pac!, trecem la represalii mediatice si la ce ne pricepem noi mai bine, la distrugerea oricăror sanse de dezvoltare economică a orașului.”

continuare aici

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole