Mai încet cu şampania pentru eliminarea lui Osama

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 Ciprian Şiulea pe VoxPublica:

A fost justificată eliminarea lui Osama bin Laden? Fără îndoială. Un terorist internaţional nu are dreptul la justiţie. Nu atît cruzimea actelor lui e criteriul: orice terorist “naţional”, cum ar fi separatiştii din Spania sau Marea Britanie, are dreptul la justiţie dacă trăieşte într-o democraţie. Dar teroriştii care acţionează în ţări străine nu, pentru că ei se sustrag complet societăţii pe care o lovesc. Raportul lor cu acea societate e de stare de război sui generis, şi atunci eliminarea acestor terorişti e normală.

Dar tocmai aici se produce derapajul inacceptabil din toată povestea asta. “Războiul” Americii cu bin Laden s-a terminat, cum era şi normal şi cum se întîmplă în toate filmele bune de acţiune, printr-o lovitură abilă a serviciilor într-o ţară străină, FĂRĂ colaborarea sau măcar ştiinţa acelei ţări. Atunci de ce a mai fost nevoie de două războaie propriu-zise înainte de această acţiune a serviciilor? De ce a fost nevoie de două războaie devastatoare, unul cu o ţară despre care existau informaţii că l-ar găzdui pe bin Laden (Afganistan) şi alta despre care se pretindea că ar colabora cu al-Qaeda (Irak), deşi NU exista nici o informaţie în acest sens.

De fapt, marea ironie e că, din diverse motive, regimul lui Sadam Husein a evitat legăturile cu al-Qaeda, iar o secţie al-Qaeda serioasă a apărut în Irak doar DUPĂ invazia americană. Sigur, Sadam era un dictator deosebit de crunt, dar pretextul cu răspîndirea democraţiei era atît de ridicol că nici măcar americanii nu l-au rostit prea convinşi, mizînd mai ales pe presupusele relaţii cu al-Qaeda şi armele de distrugere în masă (evident, nici pentru acestea nu existau probe, pentru simplul motiv că nici ele nu existau).

De ce era atît de ridicolă povestea cu răspîndirea democraţiei? 1. Pentru că nici un om normal nu poate să mizeze pe instaurarea democraţiei prin război într-o ţară ca Irakul, neocupată de un terţ. 2. America a răsturnat suficiente democraţii pînă acum, inclusiv în Iranul vecin. 3. După invazie SUA nu a excelat în proceduri democratice în Irak, spre exemplu invalidînd alegeri locale democratice pentru că nu le conveneau rezultatele 4. În sfîrşit, scopul luptei pentru putere este mult prea evident.

Aşa că, chiar dacă eliminarea fără menajamente a lui bin Laden e justificată, marea jubilaţie din jurul evenimentului ar trebui temperată puţin de cîteva chestii la care ar putea să se gîndească oricine, de oricare parte a baricadei:

1. Cei peste 100.000 de irakieni civili morţi de după invadarea Irakului (cele mai conservatoare estimări)
2. Cei aproape 5 milioane de refugiaţi şi tot atîţia copii orfani
3. Enormele distrugeri materiale
4. Alte nimicuri cum ar fi distrugerea Muzeului Naţional din Bagdad, celebru prin comorile sale antice

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole