Comunicat de presă
02.10.2017
Locuirea NU e o marfă!
Ateliere, discuții și acțiuni pentru justiție locativă
5-6 octombrie 2017, București
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire vă invită la evenimentele din seria „Locuirea NU e o marfă!” ce vor avea loc pe data de 5 (joi) și 6 (vineri) octombrie în București pe tema justiției locative și împotriva financializării locuirii.
Din program:
Lansarea BLOCului pentru Locuire – 5.10, ora 18, Macaz
BLOCul este o platformă naţională care s-a constituit în urma acțiunilor grupurilor militante pentru dreptul la locuire, dreptate locativă și dreptul la oraș: Căși sociale ACUM!, FCDL, E-Romnja, Dreptul la Oraș. Una din primele acțiuni ale Blocului este propunerea modificării legii locuinței 114/1996 (proiect de lege B308/2017 din 28.06.2017). Aici găsești linkul cu proiectul de lege, ce propune – printre altele – un acces mai ridicat la locuințe sociale a persoanelor ce sunt structural împinse către sărăcie și a celor ce sunt ținta rasismului instituțional și societal.
Protestul Locuirea NU e o marfă! – 6.10, ora 12
Protestul va avea loc în Piaţa Universităţii, la statui, în dreptul Administraţiei Fondului Imobiliar al Municipiului Bucureşti, pentru a cere accesul la locuinţe publice pentru toate persoanele solicitante, care nu îşi permit o locuinţă, cu prioritizarea persoanelor evacuate.
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire se alătură Coaliţiei Europene de Acţiune pentru Dreptul la Locuire şi la Oraş şi cheamă la acţiune, pentru locuire publică și auto-organizare comunitară, împotriva procesului de financializare a locuirii.
Mai jos găsiți mai multe detalii atât despre ce înseamnă procesul financializării locuirii cât și programul complet al evenimentelor și informații despre FCDL, BLOCul pentru Locuire și Coaliția Europeană de Acțiune pentru Dreptul la Locuire şi la Oraş.
https://www.facebook.com/events/434583340271824/
/////////////
Financializarea este un proces de reorganizare a economiei, instituţiilor, statelor, locuirii, conform pieţei financiare. Acest proces, aflat în continuă creştere la nivel global, din anii ’70, include slăbirea regulilor, limitelor şi controalelor impuse instituţiilor financiare. Financializarea a fost promovată agresiv de instituţii financiare transnaţionale (bănci şi fonduri de investiţii), care fac presiune pe guverne şi influenţează politici publice. Instituţiile financiare, „eliberate” de reguli, au devenit tot mai puternice iar impactul lor în politicile publice (care să le avantajeze) tot mai mare.
În acest cadru, locuinţele sunt tratate şi tranzacţionate ca mărfuri, ca obiecte pentru specula imobiliară şi financiară, ca mod de a obţine profit; nevoia de locuire a oamenilor este ignorată. Iar instituţiile statelor lumii – inclusiv ale statului român – contribuie la acest proces, prin diverse politici publice (economice, sociale, de locuire).
Atelierele şi acţiunile organizate de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire în zilele de 5 şi 6 octombrie au loc în cadrul campaniei europene Hands Off Our Homes împotriva financializării Coaliţiei Europene de Acţiune pentru Dreptul la Locuire şi la Oraş. Împreună, revendicările noatre sunt, pe scurt:
- Încetarea sprijinirii financiare de către stat a băncilor și a programelor ipotecare aferente – aceastea exclud pe cei ce nu au acces la credit pentru locuințe, măresc datoriile populației și duc la creșterea chiriilor.
- Oprirea privatizării locuinţelor sociale!
- Sprijinirea construirii, achiziției și menținerii locuinţelor sociale!
- Încetarea tuturor evacuărilor forțate, în special cele ca urmare a retrocedărilor!
Program
Joi, 5 octombrie
18.00-21.00
Lansarea BLOCului pentru Locuire și a inițiativei de modificare a legii locuirii, la MACAZ.
BLOCul pentru Locuire este o platformă naţională care s-a constituit în urma acțiunilor grupurilor militante pentru dreptul la locuire, dreptate locativă și dreptul la oraș: Căși sociale ACUM!, FCDL, E-Romnja, Dreptul la Oraș.
Vineri, 6 octombrie
12.00-14.00
Locuirea NU e o marfă! ㅡprotest în Piaţa Universităţii, la statui, în dreptul Administraţiei Fondului Imobiliar al Municipiului Bucureşti, pentru a cere accesul la locuinţe publice pentru toate persoanele solicitante, care nu îşi permit o locuinţă, cu prioritizarea persoanelor evacuate.
15.00-17.00
Prezentarea Coaliţiei Europene de Acţiune pentru Dreptul la Locuinţe şi la Oraş şi a campaniei internaţionale împotriva procesului de financializare a locuirii, la Volum 4.
Campania împotriva financializării locuirii atrage atenţia asupra acaparării de locuinţe de către instituţii financiare (bănci şi fonduri de investiţii), asupra condiţionării accesului la locuinţe prin credite imobiliare scumpe, asupra creşterii puterii instituţiilor financiare de a influenţa politicile publice de locuire.
17.00-20.00
Etnografie vizuală pentru acțiune radicală ㅡ atelier de film documentar şi video-activism cu Michele Lancione, la Volum 4, în limba engleză.
Atelierul porneşte de la analiza documentarului „A început ploaia”, despre lupta pentru locuire publică în Bucureşti, şi abordează co-producerea cunoaşterii; producerea de reprezentări vizuale; lucru în grup, pe diverse teme de acţiune, folosind metode vizuale.
Organizații
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o inițiativă a oamenilor al căror drept la locuire este pus în pericol sau încălcat.
http://fcdl.ro/
https://www.facebook.com/Frontul-Comun-pentru-Dreptul-la-Locuire-675979395796221/
BLOCul pentru Locuire s-a constituit în urma acțiunilor grupurilor militante pentru dreptul la locuire, dreptate locativă și dreptul la oraș: Căși sociale ACUM!, FCDL, E-Romnja, Dreptul la Oraș, dar și a celor trei ediții ale Forumului pentru justiție locativă organizate împreună în ultimii ani.
Revendicările și manifestul BLOC pot fi citite aici: https://www.desire-ro.eu/?page_id=3200
www.facebook.com/BloculPentruLocuire
Coaliţia Europeană de Acţiune pentru Dreptul la Locuinţe şi la Oraş este o platformă în continuă creştere, prin care mişcări din diferite oraşe europene se organizează şi luptă împreună pentru dreptul fundamental la locuinţe şi la oraş.
https://housingnotprofit.org/en
Locații
Macaz – bar teatru coopertivă – calea Moșilor 106
https://www.facebook.com/macazcoop/
Volum4 bookbar – str. Paleologu 26
https://www.facebook.com/volum4/
Contact
0752009382