Carturesti, Str. Arthur Verona, 13-15, la Mansarda
Centrul pentru Cultura Contemporana Club Electro Putere si Carturesti anunta lansarea albumului de arta Romanian Cultural Resolution, luni, 21 noiembrie orele 19.00 la Carturesti (Mansarda) din Str. Arthur Verona, 13-15, Bucuresti.
In cadrul lansarii va avea loc o discutie libera pe tema contextului artei contemporane din Romania, avandu-i ca invitati pe Adrian Bojenoiu, Alexandra Croitoru, Cristian Nae, Alexandru Niculescu, Mihai Pop, Magda Radu.Romanian Cultural Resolution este o publicatie ce are la origine un proiect de cercetare care urmareste arta romaneasca, atat in tranzitia sociala si politica generata de caderea comunismului, cat si in unele manifestari culturale izolate si independente de aceasta. Cartea este structurata in jurul a patru teme curatoriale realizate de Adrian Bojenoiu, Mihnea Mircan, Mihai Pop si Magda Radu in expozitia Romanian Cultural Resolution, produsa de catre Club Electro Putere in parteneriat cu Institutul Cultural Roman Berlin, a carei deschidere a avut loc in Werkschau Spinnerei Leipzig si Club Electro Putere Craiova.
Aparitia acestei carti corespunde unui moment dintr-o serie de evenimente generate de initiative ce vin in intampinarea interesului din ce in ce mai crescut pentru arta din Estul Europei si implicit din Romania. Plecand de la ideea ca limbajul cultural al Estului, odata cu caderea Cortinei de Fier, s-a format pe un fond istoric, identitar – marcat uneori de nuante nationale – si independent pe alocuri de discursul cultural occidental, Romanian Cultural Resolution pune accent pe solutiile si tendintele pe care artele vizuale din România le-au dezvoltat în ultimii ani, vorbind atat despre o renastere si o reformare a discursului artistic contemporan, cat si despre un intreg ansamblu de probleme sau situatii ce ilustreaza precaritatea conditiei artistului în contextul lui local si global. Albumul reuneste artisti romani din generatii diferite intr-o alegere subiectiva, dar fara a fi exhaustiv, cu intentia de a contura o viziune reprezentativa atat asupra trecutului marcat de perioada comunista, cat si a noilor pozitii aparute dupa anul 2000.
Atat catalogul, cat si intreg proiectul RCR au la baza conceptul de „rezolutie culturala”. Aceasta este o analiza sau un referat al unei manifestari incheiate, el vorbeste si despre o retroactivitate care, chiar în momentul rezolutiei, este pusa în discutie. Conceptul „rezolutie culturala” marcheaza o stare de fapt si propune o introspectie in campul artei si culturii contemporane, o demantelare a acestei utopii a memoriei culturale, o încercare de a contura si de a intelege contextul artistic contemporan al istoriei recente din Romania.
Albumul a fost publicat de prestigioasa editura germana Hatje Cantz si finantat prin programul Publishing Romania al Institutului Cultural Roman.