Jean Constantinescu / Cazul Hidroelectrica: De ce insolvența nu era o soluție și cine ar câștiga din ea

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

De ce Hidroelectrica e mai mult decât un furnizor de energie

Producătorul de hidroenergie, declarat din iunie trecut în insolvenţă, are o cotă de 20 – 30% în piaţa internă de energie electrică. Importanţa sa e şi mai mare pentrusiguranţa şi stabilitatea operaţională a sistemului electroenergetic naţional (SEN).

Societatea furnizează 85 – 90% din serviciile de sistem necesarereglării tensiunii, frecvenţei şi puterilor de schimb, echilibrării energiei şi restaurării după o cădere de sistem.Altfel spus, fără Hidroelectrica, SEN nu ar putea funcţiona chiar dacă cererea de energie ar fi mai mică decît generaţia aceastei companii.

Producţia Hidroelectrica e flexibilă, putînd fi modulată cu uşurinţă la evoluţia cererii. În general, această societate ar trebui să evite livrările în bandă, la preţ mic. Din piaţa de echilibrare, Hidroelectrica poate obţine venituri substanţiale chiar şi cînd reduce livrări contractate, pastrînd apa în lacuri pentru alte tranzacţii. Simpla sa prezenţă în piaţă va descuraja orice speculaţie de preţ. Compania mai furnizează, gratuit, şi alte servicii publice vitale. Fără Hidroelectrica, multe localităţi, inclusiv capitala, nu ar avea apa necesară sau ar suferi de inundaţii devastatoare. Deţinînd 310 hidrocentrale, din care 140 mai mari de 10 MW, cu o capacitate instalată totală de circa 6500 MW,Hidroelectrica e fără îndoială cea mai valoroasă companie a statului.

Hidroelectrica: cel mai mare furnizor de rente şi ajutoare de stat

La debutul liberalizării energiei electrice, în anul 2000, Hidroelectrica vindea pe piaţa reglementată 90% din energia generată cu 25 lei pentru un MWh, preţ moştenit de la Renel. Din renta colectată de la Hidroelectrica, ANRE administra preţurile la consumator şi, totodată, subvenţiona încrucişat o capacitate termo excedentară de peste 7.000 MW.”

Întregul articol, aici.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole