Interviu cu un fost angajat la Holver

Vladimir Borțun
Vladimir Borțun este un politolog critic specializat în stânga europeană, elite politice, transnaționalism și Uniunea Europeană. Actualmente, este cercetăror postdoctoral la Universitatea Oxford, unde studiază originea de clasă a elitelor politice britanice. În paralel, lucrează la un nou program de cercetare despre relațiile dintre fracțiunile clasei capitaliste și „populismul” de dreapta. Cartea sa, „Crisis, Austerity and Transnational Party Cooperation in Southern Europe: The Radical Left's Lost Decade”, a apărut recent la editura Palgrave Macmillan. Ca activist, Vladimir este membru al Grupului de Acțiune Socialistă (GAS) și Internationalist Standpoint.

SERIA: Noua iobăgie

VLADIMIR BORŢUN: Unde ai lucrat până acum?  

FOST ANGAJAT HOLVER: La Holver.

VB: Cu ce se ocupă?

FAH: E o firmă distribuitoare de materiale lemnoase (grinzi, plăci compacte, uşi, pardoseli etc.). Are capital 100% austriac şi e membră a grupului Frischeis. E numărul 2 pe piaţa din România.

VB: Cât timp ai lucrat la ei?

FAH: Din toamna lui 2010 până de curând, cam 1 an şi 7 luni.

VB: Cum te-ai angajat la ei?

FAH: M-am dus la un interviu.

VB: Ce ţi s-a spus la interviu?

FAH: A fost totul bine şi frumos. Mi-au spus ca îmi dau 2000 RON pe lună în mână şi că voi primi bonusuri la încasări, în funcţie de target-ul atins. Dar când am semnat contractul, am văzut că aveam 2000 de RON cu taxe. Le-am spus că la interviu mi se promisese altceva şi mi-au răspuns că dacă nu-mi convine, pot să plec. Aşa fac cu multă lume, e ceva generalizat.

VB: Dar bonusuri ai primit?

FAH: Nu, niciodată nu s-au dat.

VB: Tu ce atribuţii aveai?

FAH: Eram responsabil de distribuţia pe judeţul Hunedoara. Când am semnat contractul, mi s-a spus că va trebui să merg la Hunedoara de 2-3 ori pe săptămână. Aşa a fost la început, dar după 7 luni a trebuit să merg zilnic la Hunedoara. Făceam 6 ore numai pe drum, în condiţiile în care în contract scria că lucrez 8 ore pe zi.

VB: Şi nu ţi-ai exprimat nemulţumirea?

FAH: Ba da, dar mi s-a răspuns la fel ca în privinţa salariului: „Nu-ţi convine, poţi să pleci”.

VB: Aşa se poartă în general cu angajaţii sau e ceva izolat?

FAH: Aşa e în general. Îţi vorbesc urât, îşi încalcă promisiunile, te ameninţă cu datul afară…

VB: Şi, până la urmă, de ce ai plecat de acolo?

FAH: Pentru că mi s-a desfăcut contractul de muncă.

VB: Din ce motiv?

FAH: Pe motiv că zona de care răspundeam nu mai era rentabilă.

VB: Şi era adevărat?

FAH: Da, dar nu mai era rentabilă din cauză că managerul firmei, Fredy Mărie, mi-a luat clienţii importanţi. Aşa face în general: ia clienţii importanţi şi îi dă naşului său să se ocupe de ei.

VB: Şi cum te-au dat afară?

FAH: Mi-au desfăcut contractul. Nu mi-au dat nicio compensaţie şi m-au anunţat abia cu 3 zile înainte.

VB: Ce fel de contract aveai?

FAH: Pe perioadă determinată.

VB: După 1 an şi 7 luni la ei aveai contract pe perioadă determinată?

FAH: Da, când te angajează, îţi spun că îţi fac contract pe 3 luni, de probă, să vadă cum te descurci. După cele 3 luni, îţi fac din nou contract pe perioadă determinată şi tot aşa. Te tot amână şi îţi spun că-ţi fac contract pe perioadă nedeterminată, dar nu-ţi fac, iar în situaţia asta sunt foarte mulţi angajaţi. Din cauza asta, n-am putut să-mi fac nici măcar un credit în 2 ani de muncă.

VB: Şi acum ce faci?

FAH: Îmi caut de lucru. Aştept să-mi dea răspuns cei la care am fost la interviu.

Interviu realizat de Vladimir Borţun

Mai 2012

Autor

  • Vladimir Borțun este un politolog critic specializat în stânga europeană, elite politice, transnaționalism și Uniunea Europeană. Actualmente, este cercetăror postdoctoral la Universitatea Oxford, unde studiază originea de clasă a elitelor politice britanice. În paralel, lucrează la un nou program de cercetare despre relațiile dintre fracțiunile clasei capitaliste și „populismul” de dreapta. Cartea sa, „Crisis, Austerity and Transnational Party Cooperation in Southern Europe: The Radical Left's Lost Decade”, a apărut recent la editura Palgrave Macmillan. Ca activist, Vladimir este membru al Grupului de Acțiune Socialistă (GAS) și Internationalist Standpoint.

    View all posts

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole