Înscrieri la atelierul artistei Alex Bodea

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Înscrierile la atelierul artistei Alex Bodea au început. Până în 10 martie, cei interesați de formele de artă mixed-media și de intersecția acestora cu munca de documentare pot completa formularul de înscriere pe site-ul focusatelier.ro. Atelierul „Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban” se va desfășura în perioada 18 – 27 martie 2018 (11:00-16:00) la Casa Tranzit, Cluj, în cadrul platformei Focus Atelier, organizată de Asociația Reciproca. Participarea este gratuită.

A patra ediția Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: artă mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alex Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari și Sânziana Koeing.

Documentarea a fost încă de la începuturile Renașterii o preocupare esențială în sfera artistică, în special în artele vizuale. Începând cu secolul XVI, o bună parte dintre lucrările de pictură au ca scop redarea „realității”, așa cum este ea sau, cel mai des, așa cum vrea pictorul ori comanditarul să o redea.. Dacă la început principalele obiecte ale documentării sunt figurile din clasele dominante (nobili, clerici, negustori etc.) și peisajele, încet-încet lucrurile se schimbă. Francisco Goya este probabil primul „fotograf” de război, care documentează războiul de la fața locului. Nicolae Grigorescu în timpul războiului de independență a României, când a documentat prin schițe și tablouri viața de pe front și ororile bătăliilor.

Teatru documentar este legat de la bun început de teatrul militant de stânga. În teatrul muncitoresc s-au folosit pentru prima dată texte pre-existente. Diverși artiști amatori din mișcările muncitorești preluau discursuri politice reale și le citau, comentau și dramatizau în spectacole. Similar, în filmul documentar, niciodată pur obiectiv, realitatea capătă calitatea unui argument.

Arta documentară nu redă propriu-zis realitatea. În esență, orice artist filtrează și transmite propria percepție asupra realității. O percepție pur subiectivă, care ține de o serie de decizii estetice pe care le ia artistul respectiv. Documentarea este pur și simplu un mijloc, o opțiune estetică, cu propriile reguli etice, cu propriile rigori și constrângeri formale dar în care subiectivitatea artistică este la fel de importantă.

În 2018, a patra ediție Focus Atelier găzduiește patru rezidențe. Împreună cu invitații noștrii explorăm suprapunerea conceptelor de realitate, documentare, artă și receptare.

Prima rezidență din cadrul Focus Atelier #4 o aduce în prim-plan pe artista Alex Bodea. Alex activează la intersecția dintre artă vizuală, poezie și jurnalism. Pornind de la dorința de a observa și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen. Ea documntează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea este curatoarea galeriei the fact finder – www.thefactfinder.de.

Alex va susține atelierul „Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban”, ce se va desfășura între 18 și 27 martie la Casa Tranzit. Fact Finding este un proces de interogare a realității și de interpretare. Este investigația unei lumi suprasaturate de informații, născută din dorința de a recupera detaliile ei ignorate. Orice descoperire poate fi semnificativă, dacă observatorii decid asta. Programul include sesiuni zilnice de observare și documentare a realităților urbane, precum și a culiselor și a circuitelor interne de muncă a diferitor instituții. Participanții vor putea privi, asculta și documenta folosind orice mediu pe care îl consideră familiar sau cu care vor să experimenteze – desen, fotografie, înregistrări audio-vizuale, scris, actorie și altele. Participanții se vor familiariza cu ideea de bază a fact finding, vor lua parte la discuții teoretice și exerciți practice prin cercetare de teren și editare în studio. În încheierea atelierului va avea loc o prezentare publică a rezultatelor.

„Îmi doresc ca în perioada acestei rezidențe să reușeșc să apropii oamenilor conceptul de fact finding și să încurajez exprolarerea aprofundată prin experiențele personale, metode, abordări și medii alese de participant. Vor avea oportunitatea de a învăța cum să-și depășească limitele pentru a observa detalii acolo unde alții văd doar rutină, cum să abordeze și să negocieze accesarea unui subiect, cum pot fi transformate observațiile în reacție personală. În schimb, voi avea ocazia să învăț de la participanți noi metode de investigație. Procesul de bază al rezidentei fact finding se potrivește unui mediu de tip tink thank (colaborativ), deoarece necesita un flux constant de informatii, abordări transdiciplinare, interogări, readaptări și feedback.” a declarat invitata Alex Bodea.

Formularul de înscriere și detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.focusatelier.ro și pagina de facebook Focus Atelier CLUJ.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole