Încă o păsuire pentru bănci în cazul clauzelor abuzive. Update: guvernul se răzgândeşte!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Update. Întorsătură spectaculoasă de situaţie: guvernul se răzgîndeşte!

Răsturnare de situaţie în privinţa legii clauzelor abuzive. Modificările la legea 193/2000 care vor face posibilă eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele preformulate vor intra în vigoare de la 1 octombrie, după ce Ministerul de Finanţe propusese amânarea acestei legi până la 1 februarie 2013.

Cele două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori vor intra în vigoare de la 1 octombrie, după mai multe amânări. Potrivit celor două articole, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract de adeziune va fi eliminată din toate contractele care o conţin ale acelui profesionist.

Aplicarea celor două texte este obligatorie pentru România, dat fiind faptul că fac parte dintr-o directivă europeană (93/13/CEE) ce trebuia implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi trebuiau să intre în vigoare cu restul noului Cod de procedură civilă şi a legii de aplicare, la 15 februarie 2012, modificările au fost prorogate de două ori, o dată prin ordonanţă de urgenţă şi o dată prin Parlament, ultimul termen oficial fiind 1 octombrie. Ministerul Justiţiei propusese o

nouă prorogare până la 1 februarie 2014, însă aceasta nu a fost aprobată în şedinţa de guvern de azi, ultima până la 1 octombrie.

“Nu, nu mai amânăm deloc !”, a spus Ponta, întrebat de reporteri dacă Guvernul a amânat din nou posibilitatea denunţării clauzelor abuzive.

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori este temeiul de drept pe care s-au câştigat procesele împotriva băncilor în ultimii ani. (sursa: economica.net)

Iniţial. Băncile păsuite încă o dată în cazul clauzelor abuzive. Tot pentru echilibrul “macro”, probabil:

Termenul propus până la care să fie amânată, din nou, posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, este 1 februarie 2014, o decizie urmând să fie luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

“Termenul propus de către ministerul iniţiator şi asupra căruia Guvernul rămâne să se pronunţe este 1 februarie 2014”, au declarat sursele citate.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi seara, că posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicată din octombrie după tergiversări repetate, va fi amânată din nou de Guvern, o ordonanţă de urgenţă redactată în acest sens fiind deja înaintată pentru şedinţa de miercuri. (sursa)

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole