Un articol al lui Ilie Şerbănescu din Business 24 despre tendinţa tot mai clară de excludere a Estului din marea credinţă europeană în “libera circulaţie”:
Marea Britanie, membru marcant al UE, a vorbit cu subiect si predicat de “revizuirea” reglementarilor comunitare in ce priveste circulatia persoanelor si de reintroducerea, macar temporara, a controlului la granite. Deci, ca sa nu continuam sa deliram, ar fi vorba de reinstituirea regimului de vize!
Invocand distorsiunile produse de un nou val de imigranti, odata cu liberalizarea pietei fortei de munca pentru ultimii dintre aderentii la UE, Marea Britanie anunta masuri, iar presa britanica spune “pe surse” ca “vizati” ar fi indeosebi romanii si bulgarii. Cu alte cuvinte, ceea ce a fost trambitat ca reprezentand “marea cucerire a secolului”, respectiv libera circulatie a cetatenilor asa-zisi “europeni”, ar urma sa fie revocat pentru romani si bulgari, acestia redevenind si oficial-institutional ceea ce n-au incetat sa fie pe plan practic, anume europeni de rangul doi sau, mai bine spus, de mana a paispea!
Poate nu intamplator, revocarile incep din Marea Britanie, care beneficiaza de un fabulos trecut colonial, avand o experienta in domeniu pe cat de indelungata si vasta pe atat de dramatica, aproape tragica. Desi, este strict neadecvat de a vorbi doar de trecut in domeniu cand acest trecut duduie in aceleasi coordonate si in prezent! Concret, daca metropola are un deficit de forta de munca, deschide portile (adica ridica obligativitatea vizelor) pentru cei din colonii si, dupa un numar de ani, cand deficitul a fost acoperit, inchide din nou portile. Marea Britanie a practicat aceasta metoda cu majoritatea tarilor Commonwealth-ului. De ce n-ar facea-o si cu tarile UE, fata de care de altfel are mai putine obligatii economice, politice si morale decat fata de statele din sistemul Commonwealth-ului. De altminteri, sa nu ne amagim: potrivit impartelii aranjate cu ceilalti colegi vestici din UE, interesele britanice in tari precum Romania si Bulgaria sunt derizorii. Asa ca nu este vreo mirare ca Marea Britanie este cea care da tonul. Mai ales ca o face in numele unei abordari deja consimtite intre colegii vestici din UE: “renationalizarea” cu caracter exceptional a politicilor, avand in vedere conditiile de criza!
Sa vedem ce atitudine vor avea insa colegii vestici din UE care, potrivit impartelii, au ceva interese in Romania si Bulgaria. Cel mai probabil, nordicii – frati cu britanicii in materie de interese slabe prin Estul Europei – se vor grabi sa “valorifice” prilejul si vor urma Marea Britanie in demersul cu pricina. Pentru ceilalti – in frunte cu colegii sudici, precum Franta, Italia, Spania – va fi ceva mai dificil, dar prilejul extraordinar si precedentul-manusa oferite de Marea Britanie nu vor fi ratate. Toti acestia, precum si actualul parinte german al UE, vor mari fantastic presiunile asupra Romaniei si Bulgariei spre a-si pastra interesele economice in timp ce respectivele victime vor inghiti galusca. Adica si batute si cu banii luati!
Este o anumita problema si reactia Romaniei si Bulgariei. Nu ca s-ar putea schimba ceva prin aceasta reactie! Caci coloniile n-au nici un cuvant de zis! Dar, evident, nu ar fi acelasi lucru daca doar cu regrete acestea vor inghiti galusca sau daca, intr-o incercare laudabila de a raspunde la umilinta la care le supun puterile coloniale, ar introduce o simpla si perfect justificata reciprocitate, impunand vize cetatenilor europeni care se dau de mana intai. Acestia, dar si politicienii din tarile lor, n-ar fi desigur cine stie ce afectati dar, fara indoiala, ar fi deranjati. Macar, la umilinta, s-ar raspunde cu demnitate!
Cu o deplina demnitate insa, replica ar trebui sa mearga mult mai departe! Sa observam esentialul: cu revocarea liberei circulatii a persoanelor, dispare insasi UE, care pretinde ca se bazeaza tocmai pe libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor. Fara una din aceste componente, dispare ansamblul. Sa observam ca onor colonialistii din UE trag avantaje aproape unilaterale din libera circulatie a bunurilor, serviciilor si mai ales capitalurilor.
Ei detin atuurile in toate aceste domenii si extrag foloasele din libera circulatie in respectivele privinte, in timp ce coloniile lor din UE se aleg doar cu ponoasele. Ca nenorocitele colonii ar castiga in schimb ceva in mod net din libera circulatie a persoanelor este cu totul dubitativ. Floarea, ca aptitudine biologica, a fortei lor de munca este absorbita de puterile coloniale. Sistemele lor de pensii si sanatate sunt vaduvite de fonduri si capabilitati uriase.
Găsiţi articolul integral aici.