Hidroelectrica şi-a cerut insolvenţa

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: TVR Info

Cel mai mare producător de electricitate din România, Hidroelectrica şi-a cerut insolvenţa, potrivit unui dosar de pe Tribunalul Bucureşti publicat pe 15 iunie 2012.

Termenul de judecată este de 20 iunie 2012, se mai arată pe site-ul TMB.

Premierul Victor Ponta a decis pe data de 7 iunie înfiinţarea unui comitet interministerial privind situaţia economico-financiară a producătorului de energie electrică Hidroelectrica Bucureşti, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Hidroelectrica a făcut obiectul unor contracte bilaterale prin care anumite companii au primit energie electrică, la preţuri mai mici.

Potrivit şefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, aşa-numiţii “băieţi deştepţi” din energie nu au manifestat până acum disponibilitatea de a face concesii majore în renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica.

Contractele cu “băieţii deştepţi’ din energie au fost intens criticate de reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene şi au fost supuse unui proces de renegociere.

Hidroelectrica a finalizat anul trecut cu un profit net de circa 1,41 milioane de euro la afaceri de 714 milioane de euro.

Contractele încheiate între Hidroelectrica şi “băieţii deştepti” reprezintă în jur de 20% din piaţa energiei electrice.  Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a legii concurenţei de către Hidroelectrica şi companiile  Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C. , Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

Comisia Europeană a iniţiat cinci investigaţii pentru a vedea dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, instituţia arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

În 2010, printre beneficiarii contractelor directe se numărau companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov, potrivit Mediafax. Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole