Guvernul Ponta munceşte 18 ore pe zi, Băsescu 16 ore pe zi

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPublica

“Eu i-aş spune domnului profesor că dânsul are totuşi 16 ore pe săptămână, iar eu muncesc 16 ore pe zi.” , afirma Băsescu. Senatorul PSD Dan Șova anunța că Ponta “va ordona” efectuarea a 18 ore de munca pe zi pentru finalizarea reactualizarii listelor electorale.

Asemenea zel apare la politicienii români atunci când este vorba de distrugerea adversarilor politici. Aşa de pildă am putut vedea descinderi în vămi, politicieni lucrând 16 ore pe zi ascultând telefoane sau făcând turul televiziunilor, sau mai nou aparatul de stat luând în serios statistica populației.

Inspecția Muncii găseşte mai bine de unul din zece angajatori verificați folosind munca la negru. Toate guvernele se angajează să reducă evaziunea fiscală. Absorbția mai rapidă a fondurilor europene este iarăşi pe buzele tuturor politicienilor. Şi totuşi cele 16-18 ore de zel politic nu merg niciodată către aceste fructe uşor de cules în România.

De câțiva ani la CNAS şi la Ministerul Sănătății se vorbeşte despre fraudele din sistem. A văzut cineva vreun doctor închis? S-au identificat acele fraude? A încercat vreun ministru sau vai, prim-ministru să ordone 18 ore de muncă pe zi pentru verificarea fraudelor din sănătate? Nu, premierul Ponta s-a grăbit în schimb să comande miniştrilor să verifice actele din ministere pentru a găsi nereguli în activitatea adversarilor politici. Cât despre Băsescu, a luat taurul de coarne în Sănătate doar când l-a sfidat Raed Arafat.

Ministerul Sănătății a lansat recent o nouă hotărâre de guvern pentru implementarea coplății. Banca Mondială susține introducerea coplății de ani de zile în România, însă în toți aceşti ani nu s-au realizat eforturi de verificare a fraudelor din sistem.

Presupunerea autorităților este că fraudele vin din spitale şi de la medici de familie care raportează tratamente false sau inutile pentru a primii banii de la asigurator. Pentru că pacienții vor plăti din buzunar, doctorii nu vor mai putea raporta tratamente false, susține ministerul. Având în vedere că milioane de pensionari săraci, persoane cu venituri reduse şi copii şi tineri sunt exceptați, doctorii şi spitalele care fraudau sistemul nu vor avea decât să continue să fraudeze sistemul cu pacienții care sunt scutiți de la plată.

Ce înseamnă coplata? Iată un traseu al unui bătrân cu venituri de 800 de RON şi probleme de inimă:

– Consultație medic primar- 7 lei

– Consultație medic specialist- 5 lei

– Analize de laborator- 5-lei

– Angiocardiografie- 80 lei

– Spitalizare 24-48 ore înaintea angiografiei- 80 lei

Cu alte cuvinte un bătrân cu probleme de inimă va plăti 177 de RON pentru a stopa fraudele din sistem.

Motivația reală pentru introducerea coplății este favorizarea sistemului privat, care va avea mai mulți pacienți cu venituri medii, în condițiile în care statul va percepe tarife pentru fiecare serviciu medical şi va pierde avantajul teoretic al gratuității celor mai multe servicii.

La votul asupra legii coplății (vot final PL nr. L803/2010) toți senatorii prezenți de la PSD şi PNL au votau împotriva proiectului. La Cameră, toți cei 75 de deputați PSD votau împotriva acestui proiect , precum şi 51 din cei 53 de deputați PNL prezenți.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății continuă să respecte sfatul Băncii Mondiale de a introduce coplata. Este timpul să ne amintim de votul exprimat de PSD şi PNL anul trecut împotriva coplății. Dacă ignorăm acest vot, avem o țară condusă de FMI şi Banca Mondială în care atât Ponta cât şi Băsescu muncesc 16-18 ore pe zi doar pentru a ține mâna pe putere.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole