Acest titlu apărea în cotidianul „Adevărul” (citiți aici) şi mai târziu în retorica preşedintelui Băsescu. Articolul din „Adevărul” susținea că gazele de şist reprezintă 50% din consumul de gaze din SUA. Cum să fie atunci periculoase gazele de şist dacă americanii le folosesc pe scară largă?
Nu ştiu de unde avea ziarul „Adevărul” informația despre consumul de gaze de şist în SUA, dar cel mai probabil de pe pagina Wikipedia în engleză, unde informația cu 50% era un link mort la un ziar canadian care vorbea despre estimări asupra a cât o să reprezinte gazele de şist în producție în anul 2020.
Gazele de şist nu au cum să fie 50% din consumul SUA din câteva motive simple:
Toată producția internă de gaze de şist a SUA reprezenta cam 13% din consumul intern în 2009 , faceți calculele şi dumneavoastră (link aici şi aici) . Chiar şi dacă toate importurile din Canada ar fi gaze de şist, importurile reprezintă doar 14% din consumul american conform datelor din sursa citata in link, deci drum lung până la 50%. Canadienii au destule gaze naturale iar producția lor de gaze de şist este nesemnificativă, citiți aici.
Nu ar fi prima dată când un jurnalist de business ia date de pe Wikipedia şi tuturor ni se poate întâmpla să greşim. Problema este că ziarul Adevărul ține steagul sus pentru jurnalismul lor de business capitalist rapace în România.
Când dezinformează că 50% din consumul de gaze din SUA e din gaze de şist, “Adevarul” îi face în mod surprinzător jocurile lui Băsescu. România a rămas de la începutul anilor 2000 prietenă cu Haliburton, Bechtel şi toate companiile texane . Ambasadorul american se interesează activ de afacerile Bechtel şi Chevron în România. Este de altfel foarte atractiv să zicem : vrem să scăpăm de ruşi şi de Gazprom.
Câteva probleme rămân: pentru că în România Chevron vrea să exploateze gazele de şist pe lângă Bârlad, riscurile asupra comunității trebuie evaluate şi clarificate de Băsescu şi strategii lui americani în energie. Diferența dintre Gazprom şi Chevron e că gazul ruşilor ne vine pe conductă şi nu vedem ce se întâmplă cu mediul în Siberia, în schimb Chevron vrea să exploateze în inima Moldovei cand în SUA sute de oraşe au interzis exploatările de gaze de şist, citiți aici.
Ciprian Domnisoru pe VoxPublica
România trebuie să afle dacă are rezerve de gaze de şist însă guvernul ar trebui să liniştească oamenii de la Bârlad şi să înțeleagă că dacă oraşe din SUA pot să zică NU exploatării gazelor de şist lângă ele aşa au dreptul să zică şi Bârladul, Adamclisi, Costineştiul sau Vama Veche, oraşe din zonele unde Chevron are perimetre de explorare.