Forumul Social Cluj-Napoca: Ce este comun stângii
Cluj-Napoca, 24-26 mai 2013
Tranzit.ro/Cluj: str. Samuel Brassai, nr. 5, Cluj-Napoca
Vă invităm la Cluj, în perioada 24-26 mai 2013, să discutăm despre luptele noastre activiste individuale şi colective, care se poartă pe diverse arene şi în jurul unor subiecte multiple. Proiectele noastre de emancipare sunt legate de aspecte fundamentale atât pentru noi ca persoane, cât şi pentru supravieţuirea şi demnitatea noastră colectivă. Ne dorim o lume mai justă, în care problematicile legate de traiul în societate să poată fi politizate, negociate şi transformate în mod colaborativ. Autoritatea asupra structurii sociale trebuie să fie colectivă. Prioritizăm în mod diferit aspectele centrale legate de ce anume constituie primul pas sau nodul central al emancipării, însă forţa noastră constă în faptul că le putem vedea ca aspecte interconectate chiar dacă nu întodeauna explicit, ducem aceste lupte împreună.
Invităm toate persoanele şi grupurile care se autoidentifică cu stânga independentă nonpartinică, pentru a găsi o modalitate de organizare comună, care să permită ca diferenţele existente să îmbogăţească şi să crească în complexitate, iar lupta să rămână comună.
Scopurile acestei întâlniri sunt următoarele:
– să discutăm principiile fundamentale și comune care să constituie baza organizării noastre colective;
– să cartografiem modalităţile în care activăm, prin care comunicăm acţiunile noastre și ne facem vizibile ideile şi luptele;
– să căutăm modalități de a aduce împreună mesajele acestor lupte într-un spaţiu comun de exprimare și să imaginăm modalități federative de organizare democratică.
Principiile fundamentale:
Vă propunem spre dezbatere la forum o primă formulare a principiilor fundamentale ale acestei federații la care s-a ajuns în mod colectiv. Aceste principii nu au fost deduse apriori, ci s-a încercat formularea lor pornind de la problemele societăţii noastre, pe de o parte, şi de la ideile exprimate public de stânga independentă din România, pe de altă parte. În plus, chiar dacă unii dintre noi vor accentua mai curând unul sau altul dintre principii, dorim ca acestea să funcţioneze în interiorul platformei într-un mod incluziv, în sensul în care cu toţii să ne recunoaştem în toate aceste principii şi să le revendicăm în egală măsură, pentru că suntem convinşi că abia împreună acestea pot constitui un filtru care să ofere o orientare într-adevăr progresistă.
Vă rugăm să confirmați prezența la forum până în data de 20 mai printr-un email la adresa forumsocialcluj@gmail.com.
Forumul Social Cluj-Napoca este organizat de Tranzit.ro, Asociația European Alternatives Cluj și Grupul pentru Acțiune Socială (Cluj), impreună cu un grup de activiști, publiciști și universitari din Cluj.