Scoala romaneasca si-a pierdut mult din prestanta in ultimii ani, iar cauzele sunt multiple si tin atat de subfinantarea domeniului, cat si de calitatea actului didactic.
Iar acest fapt se observa in comportamentul elevilor, dar si in interesul tot mai scazut al dascalilor pentru acest domeniu.
Numarul cadrelor didactice (educatori, invatatori, profesori, etc.) a scazut de la an la an, iar criza a accelerat acest declin.
Econtext va arata cum a evoluat numarul dascalilor in ultimii cincisprezece ani (mai exact, din 1996 si pana in 2011).
Este vorba despre toate persoanele care sunt angajate in sistemul de invatamant si predau in cadrul procesului educational si de instruire (cu norma intreaga si cu norma partiala), de la invatamantul prescolar si pana la cel universitar.
Educatia romaneasca
Publicatia Econtext nu este la prima analiza despre fenomenul educational din Romania.
Recent, am aratat ce salarii au rectorii universitatilor din Romania (vezi aici cate zeci de mii de lei castiga rectorii pe luna), dar am suprins si aparitia noilor judete universitare (iata AICI noua harta universitara a Romaniei). Iata si alte analize referitoare la educatia din tara noastra:
Profesori
Iar cifrele nu sunt deloc imbucuratoare pentru noi. In perioada mentionata (1996 – 2011), numarul dascalilor a scazut cu peste 65.000 de angajati (65.768 cadre didactice, mai precis).
Cat populatia din orasul Alba Iulia sau Barlad! Practic, un ‚oras’de dascali a parasit sistemul in acesti ani. Astfel, in 1996, erau 313.255 de dascali in Romania, pentru ca in 2011, numarul acestora sa ajunga la 247.487.
Iar cativa ani au fost extrem de durerosi pentru educatia romaneasca, cu peste 10.000 de dascali evoparati din sistem. Si nu doar in ultimii ani de criza!
Dar iata cati dascali au parasit sistemul educational in fiecare an in perioada 1996 – 2011:
Iata si alte analize publicate recent de Econtext:
HARTA ROMANILOR INGENUNCHEATI de restantele la credite. Restantele au crescut de zeci de