Dezastru national! Numarul gradinitelor a scazut de noua ori in ultimii ani. Vezi cate gradinite mai sunt in Romania

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: econtext.ro 

Gasirea unei gradinite in Romania ar putea reprezenta, cu siguranta, subiectul unui film din seria ‘Misiune Imposibila’.

Intr-adevar, inscrierea unui copil la gradinita ar putea face parte, cu brio, din lista celor mai mari succese din viata unui parinte.

Motivul? Este un fapt recunoscut ca sunt tot mai putine gradinite de stat in tara noastra si, in plus, gradinitele particulare nu au reusit sa surmonteze deficitul creat.

Econtext analizeaza din nou educatia romaneasca. Nu este prima data cand analizam sistemul educational din Romania. De exemplu, in august, am publicat un articol despre numarul de dascali care au parasit sistemul in ultimii ani.

Vezi aici cate mii de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii ani

De asemenea, in luna septembrie, am publicat o alta analiza in care v-am aratat cum a crescut numarul absolventilor de facultate in ultimii douazeci de ani.

Citeste aici cum s-a dezvoltat invatamantul universitar. Numarul absolventilor de facultate a crescut de aproape sapte ori in ultimii ani

Invatamantul prescolar

In acest moment, Econtext se va focaliza asupra unui alt aspect al educatiei. Dupa cum anticipam in primele propozitii, va prezentam modul in care a evoluat numarul gradinitelor din toata tara in ultimii cincisprezece ani. Mai precis, din 1996 si pana in 2010.

Sau, cu alte cuvinte, cum a evoluat invatamantul prescolar din Romania. Invatamantul prescolar reprezinta primul stadiu de instruire si cuprinde copiii in varsta de 3-6 ani. Iar acest stadiu al invatamantului are ca unitati de educatie gradinitele. Ca tip de unitati, sunt gradinite cu program prelungit, cu program saptamanal, normal si gradinite speciale.

Pe scurt, analiza de fata se refera la numarul total de gradinite.

Dezastru

Iar datele confirma dezastrul in care se gaseste invatamantul prescolar. Astfel, din 1996 si pana anul trecut, numarul gradinitelor din Romania a scazut de aproape 9 (noua!) ori.

In 1996 erau 12.951 de gradinite in Romania, pentru ca numarul lor sa scada masiv, astfel incat, in 2010, mai functionau doar 1.498 de gradinite.

Doar in 1998, 1999 si, foarte putin, in 2007 s-a inregistrat o crestere a numarului de gradinite, in restul anilor ne-am confruntat cu scaderi abrupte.

Declin drastic

Declinuri drastice au avut loc in anii 2000 (2.751 de gradinite inchise fata de anul 1999), 2003 (1.931 de gradinite inchise comparativ cu anul precedent), 2004 (1929 de gradinite inchise), 2005 (1.918), 2006 (2.049). Incepand cu acest an, s-a mai temperat tendinta de inchidere a gradinitelor.

Totusi, daca s-ar pastra ritmul scaderilor din 1996 si pana in prezent, in zece ani gradinitele aproape ar disparea din Romania. Tocmai din acest motiv este nevoie de actiune rapida si pe o perioada de timp cat mai indelungata, pentru ca aceasta problema sa fie eradicata din societatea romaneasca.

  Dar iata cum a evoluat numarul gradinitelor din 1996 si pana anul trecut:

 

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole