[de]limitări Un proiect de Larisa David

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sequence 02Vernisaj: joi, 26 martie, 2015

Într-o Europă afectată de criza economică, instalată într-un orizont de stagnare socială aparent nesfârșită, mai nou, destabilizată de criza politică apărută în urma unor decizii guvernamentale neo-autoritare atât din, cât și în vecinătatea UE, oare în ce stadiu se află construcțiile identității colective în țările post-socialiste?

După ce, inițial, naționalul și – implicit – naționalismul păreau să fie gradual depășite în noul cadru continental al UE, noua configurație europeană de după criză propune un nou aranjament: o complicitate în care un fals internaționalism al „civilizației europene” conviețuiește atât cu naționalismul autoritar și reacționar cât și cu cel moderat. O complicitate reciproc avantajoasă din care lipsește cu desăvârșire alternativa politicilor emancipatoare.

În această supraviețuire ambiguă a naționalismului la nivelul structurilor continentale, naționalul continuă să fie construit și proiectat activ la nivelul politicilor statale, este un demers continuu și de perspectivă care începe la școală de la o vârstă fragedă și continuă până la bătrânețe prin diferite programe și sărbători, ritualuri și instituții culturale. Elaborate de obicei prin măsuri guvernamentale, implementate de către Ministerul Educației Naționale și Ministerul Culturii, aceste politici influențează viața unei generații fie în mod asumat și vizibil, fie, în cazul unor politici culturale mai liberale, ca o obligație cetățenească manifestată latent în subconștientul social/popular ori ca un simplu „patriotism constituțional”, atașament față de forma însăși de asociere democratică a colectivității.

La tranzit.ro/Cluj, artista Larisa David pune în scenă unul din instrumentele cu care statul român își exercită influența asupra cetățenilor: manualul de istorie. Proiectul constă în 3 videouri în care sunt preluate și interpretate fragmente extrase din manualele de istorie pentru școala primară din ultimii 25 de ani. Aceste fragmente activează sensuri diferite de la o poziție de citire la alta. Prin deplasarea privirii spre o istorie a manualelor, se relevă artificialitatea și caracterul de construct al identității naționale. Pe lângă aceste videouri, va fi expusă și o lucrare realizată prin implicarea unor elevi, mutând discursul reflexiei culturale în sfera realității sociale imediate.

Proiectul [de]limitări face parte din programul Ficțiune, retorică, fapte al tranzit.ro, început în 2012.

Larisa David lucrează cu performance, acțiuni, intervenții, instalații și video, prin care abordează contextul specific al unui spațiu. În centrul practicii sale artistice se află interesul pentru relația dintre individ și societate, chestionând convenții, atitudini și comportamente care apar în structurile normative. Trăiește și lucrează în București. http://www.larisadavid.com/

Curator: Attila Tordai-S.
În realizarea videourilor au participat: Emese Apai, Nicoleta-Ileana Colopelnic, Ernő Csurkuly, Florina-Cristina Florian, Radu Gaciu, Gabriel Girigan, Elena-Theodora Guță, Gabriel Tarța, Radu-Ioan Toderici, Malvinka Urák.
Cameraman: Zoltán Varró

Partener principal al tranzit.ro este ERSTE Foundation

Expoziția se poate vizita în perioada
26.03 – 27.04. 2015 luni-joi între orele 15:00-18.00

Adresa: tranzit.ro/Cluj
str. Brassai S. nr. 5, Cluj
www.tranzit.org
www.ro.tranzit.org/en
tel: ( 4) 0745 182672
———————————————————-

 

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole