Cateva ganduri de la Matei Paun, un economist influent care merita citit intr-un context in care economistii BNR au parca infailibilitate:
1. In Statele Unite, in Anglia si chiar si in Uniunea Europeana, bancile centrale au cumparat obligatiuni emise de stat, refinantand astfel datoria publica. Asta ar trebuie sa faca si BNR. Dar, din pacate, noi nu numai ca trecem printr-o criza economica fara precedent, dar entitatea care este pe prima linie in aparare in fata crizei, adica BNR, “lupta” folosind arme care, din punctul meu de vedere, nu sunt adaptate pentru a face fata situatiei. Este posibil ca BNR sa spuna ca legea nu permite asa ceva, dar atunci trebuie schimbata legea. Si in alte state, acolo unde a fost o problema cu legea, legea s-a schimbat. Daca statul ar scapa de problema datoriei pe termen scurt si-ar permite sa plateasca ariratele, ajutand astfel economia.
2. Atitudinea care nu se potriveste situatiei de fata este una antiinflationita. Nu inteleg cum cineva isi poate face griji legate de inflatie, cand economia este in picaj de cand a inceput criza. In plus, inflatia de baza (core inflation) este rezultatul unui dezechilibru intre cerere si oferta. Inflatia se naste cand exista o cerere prea mare pentru o oferta prea mica. Astfel cresc preturile. Cum putem noi avea o cerere prea mare in momentul de fata, cand economia a scazut cat a scazut? Daca privim celalalte elemente care ameninta cu cresterea preturilor, majorarea TVA si a accizelor, este adevarat ca ele au impact asupra inflatiei, dar efectul este pe termen scurt si nu se rezolva prin o politica monetara stransa pentru ca o crestere a inflatiei pe termen scurt nu inseamna ca economia in sine are o problema legata de inflatie.Timp de 20 de ani BNR s-a luptat cu inflatia cu un efect indoielnic insa, tinand cont ca Romania a avut intotdeauna una din cele mai inalte rate de cresteri de preturi din UE. Acum, Banca Nationala se lupta in continuare cu acest “balaur”, cand chiar nu mai este nevoie. Atitudinea sa accentueaza criza.
3. BNR ar trebui sa incurajeze cresterea economica prin curs. Dupa 3 ani de criza, cursul este relativ in acelasi punct in care era la inceputul crizei. Daca ne uitam la celelalte tari din jur vedem ca, fara exceptie, monedele lor s-au depreciat in criza si asta pentru ca o ajustare economica este foarte mult ajutata de o ajustare a cursului. Daca leul se depreciaza exporturile cresc si importurile scad, economia se echilibreaza. Ungaria de exemplu a trecut printr-o criza majora, iar moneda lor s-a depreciat puternic, si cred ca ei acum o duc mai bine decat o ducem noi. Si nu sunt singurii. Daca ne uitam la euro, vedem ca acesta s-a depreciat cu aproximativ 15% in 6 luni, iar consecinta este ca Germania a crescut cu 2,2% trimestrial. Asadar, aceste mecanisme functioneaza si sunt folosite de altii. Doar la noi nu sunt folosite pentru ca avem aceasta problema de mentalitate legata de inflatie si de creditele in euro, care ar fi ambele afectate de o depreciere a leului. Deprecierea leului ar putea genera cresterea restantelor, care ar afecta bilanturile bancilor. Problema care se pune este daca are sens sa sacrificam economia Romaniei pentru a proteja bancile care, oricum, in proportie de 80% sunt straine.
4. Daca vom continua in acelasi ritm am putea ajunge in scurt timp la situatia Greciei. Cresterea datoriei externe din ultimul timp este o problema.O problema este si faptul ca ne indatoram in euro, ceea ce ne expune riscului valutar. Nu inteleg de ce trebuie sa finantam constructia de autostrazi in euro, cand forta de munca folosita de constructori este platita in lei, iar materia prima este cumparata cu lei. Numai ca noi, pentru a face pe plac firmelor de constructii, indexam totul in euro, ceea ce ne va crea mari probleme in viitor. Sub aripile BNR-ului, care nu a lasat cursul liber, am ajuns la o economie care in proportie de 70% este euroizata. Facturile la telefon sunt practic in euro, cele la electricitate la fel etc. Cred ca este inevitabila si foarte de dorit o depreciere a leului, pentru a se reechilibra dezechilibrele. Leul a evoluat total anormal in comparatie cu monedele acestor tari.
INSERT: If a country is like the United States or Japan, and borrows almost entirely in its own currency, then it would only default on its debt as a political decision (e.g. it refuses to extend a debt ceiling, authorizing the debt to be paid).Since it issues its own currency, it can always issue the currency needed to finance its debt. There markets seem to understand this point very well. The countries that issue debt in their own currency (e.g. Sweden, Denmark, the UK) consistently enjoy lower interest rates on their debt than countries with comparable debt burdens who do not have their own currency (DEAN BAKER)
5. Sansa adoptarii euro a murit in 2008, odata cu lansarea crizei. Trebuie sa uitam de euro in momentul de fata. Cred ca vor trece inca 10 ani inainte de adoptarea euro. Intrarea in zona euro acum este pericolul cel mai mare pentru o revenire economica. Preocuparea BNR ar trebui sa fie strict relansarea economica.
6. Profiturile pe care le au acum bancile sunt extrem de mari in comparative cu volumul enorm de credite neperformante. Ele au reusit sa atinga aceasta performanta cu sprijinul finantelor si al BNR-ului. BNR le-a finantat la o anumita dobanda iar ele au imprumutat apoi statul la o dobanda mai mare castigand din marja. Totodata, au fost ajutate de leu, care nu este lasat sa se deprecieze. Desigur, curatarea de portofolii ar insemna ca unele firme care nu mai reusesc sa isi plateasa datoriile sa intre in insolventa, dar asa functioneaza o economie normala si astfel se creeaza o baza sanatoasa pentru o eventuala relansare.
7. Ca sa ajute economia, guvernul ar trebui sa aiba o politica bugetara inteligenta. Pana acum, raspunsul sau a fost sa taie, de fiecare data cand a aparut o problema. Eu cred ca suntem capabili de o gandire mai complexa: trebuie sa stii unde sa tai si unde sa cresti.
8. Este ciudat ca bancile sunt foarte bine reprezentate in Consiliul Fiscal. Ele reprezinta, practic, Consiliul Fiscal si nu inteleg de ce: au cumva monopol pe politica economica a Romaniei? Sa nu uitam ca ele sunt foarte interesate de felul in care se contureaza politica fiscala la noi pentru ca expunerea pe care o au in Romania este enorma si fac tot ce se poate pentru a isi salva pielea.
cody canada and the departed
los robles hospital
google iphone app
prana power yoga
national defense university