“Dacă vom câștiga, va trebui să rezistăm unui război mediatic intern și european de neimaginat” Yiannis Bournous / formațiunea Syriza

Corina Tulbure
Corina Tulbure este doctorand al Universității din Barcelona, jurnalist colaborator al El Periódico de Catalunya, Público, Ara, Rebelión.

În exlusivitate pentru CriticAtac: Yiannis Bournous  – responsabil al Departamentului de politici europene al formațiunii Syriza.  Interviu realizat de Corina Tulbure.

În cazul în care veți câștiga alegerile, unul din punctele programului partidului Syriza prevede renegociera planului de austeritate. Ce se va întampla dacă Europa nu va fi de acord cu această propunere?

 Credem că strategia guvernului Germaniei și a celorlalți suporteri europeni ai austerității este o strategie care își trăiește ultimele zile. Acest fapt este evident dacă analizăm situația de colpas economic la care au ajuns Spania și Italia tocmai în urma aplicării acestor măsuri, situație prevăzută de voci ale stângii din 2009. Chiar dacă Grecia ar fi exterminată economic și eliminată de pe hartă, agenții pieței financiare nu se vor mulțumi cu Grecia, ci vor ataca și celelalte țări care au o problemă a datoriei externe asemănătoare. Dacă veți compara datoria externă a Greciei cu cea a Italiei sau a Spaniei, Grecia este o picătură într-un ocean. Prin urmare, nu există un mecanism european de stabilitate care să poată suporta datoria Spaniei sau Italiei. Noi credem că strategia neoliberală se apropie de propriul sfârșit și, în ciuda campaniei de terorizare a populației pe care neoliberalii o realizează în Grecia, dacă Syriza câștigă alegerile, neoliberalii știu că trebuie să se așeze din nou la masa negocierilor. Syriza suferă acum o situație asemănătoare cu cea din perioada Războiului Rece: avem două grupări politice punând presiune, două blocuri politice inegale, pentru că opoziția Syrizei se bucură de foarte mult sprijin la nivel politic european, dar grecii sunt cei care pot apăsa pe trăgaci. Se poate produce un efect de domino la nivel bancar european și dizolvarea întregii zone euro, nu doar ieșirea Greciei din zona euro.

Care este planul Syrizei în cazul în care Grecia este forțată să iasă din zona euro?

Scenariul cel mai probabil într-o astfel de situație este dizolvarea zonei euro din motivele enumerate anterior și ieșirea voluntară a Greciei. Trebuie menționat faptul că nu există niciun tratat european care să promoveze ieșirea forțată a unui stat din zona euro ca pedeapsă. Unica modalitatea de a ieși din zona euro este prin intermediul unei alegeri voluntare realizate de greci și noi nu dorim să ieșim din zona euro.

Propunem un acord la nivel european pentru o anulare a unei părți a datoriilor externe pentru țările afectate, nu doar pentru Grecia. Datoriile externe a acestor state nu sunt sustenabile. Susținem două direcții: pe de o parte o anulare a unei părți semnificative din datoria externă. Pe de altă parte, pentru plata restului datoriei să se aplice măsuri similare cu cele adoptate în Germania în 1953: plata datoriei se va realiza gradat, proporțional cu creșterea economică. Dacă avem o datorie corespunzătoare procentajului de 140% din PIB și acest PIB se reduce din cauza măsurilor de austeritate, este logic că în acest context datoria nu se va putea plăti.

Europa va supraviețui fără Grecia, mă refer nu doar la supraviețuirea economică a zonei euro, dar și la ideea de Uniune Europeană?

 Există mai multe concepte când ne gândim la Europa, concepte care în acest moment se află într-un fel de competiție. Pe de o parte avem acest falimentar model bancar, neoliberal, un model ideologic și economic care a dus Europa la criza identitară în care se găsește azi și la problemele sistemice ale zonei euro. Modelul neoliberal a încercat o maximizare a profitului din zona privată, a favorizat o piață financiară fără niciun fel de control și a redus drepturile sociale. Grecia intră în al cincilea an de recesiune și o situație similară putem identifica în toate țările care sunt afectate de problema datoriei externe. Cum economiile acestor țări au intrat în colpas, este momentul cel mai potrivit pentru a exercita presiune pentru crearea celeilalte Europe: cea a cetățenilor, cu intervenții directe ale acestora pentru a schimba situația politică, nu doar în Grecia, ci și în celelate țări afectate de criză.

Credeți că o victoriei a Syrizei în alegerile de duminică ar însemna un nou impuls pentru partidele de stânga din Europa pentru a anula dogma neoliberală, mă refer la programul Syrizei care prevede examinerea regulilor Băncii Centrale Europene, un audit al datoriei, al băncilor etc

 Succesul Syrizei pe 17 iunie ar echivala cu un șoc politic la nivelul întregii Europe, și în mod special ar fi un șoc pentru opoziția neoliberală. Dar creșterea voturilor pentru Syriza nu reprezintă un fenomen izolat. În Olanda guvernul de dreapta s-a prăbușit din cauza măsurilor de austeritate, în Spania, la ultimele alegeri, Izquierda Unida a câștigat un procentaj important de voturi și acum realizează o opoziție activă împotriva guvernului de dreapta al lui Mariano Rajoy, dat fiind că guvernul anterior social-democrat a dovedit că este incapabil să coalizeze o opoziție socială efectivă. Cred că atmosfera politică din Europa deja se schimbă în mod gradat. Social-democrații au devenit aliați ai neoliberalismului și acum nu pot nega această mutație ideologică și practicile politice pe care le-au realizat. Guvernele social-democrate din Grecia, Spania, Portugalia și-au condus țările spre dezastru. Guvernul Germaniei a rămas din ce în ce mai izolat și cred că este momentul oportun pentru noi, pentru partidele de stânga și de fapt pentru mișcările sociale, pentru că un partid de stânga se definește prin ceea ce face, prin mobilizarea societății și prin solicitarea unei modificări radicale a actualelor instituții europene. Noi vom avea nevoie de sprijinul partidelor și mișcărilor de stânga din Europa.

Cum veți interveni împotriva partidului de extremă dreaptă, Zorii Aurii?

Chiar azi, în cadrul unei emisiuni a unui canal privat de televiziune, un candidat și parlamentar al partidului de extremă dreaptă Zorii Aurii a atacat un candidat al partidului Syriza și un alt candidat al Partidului Comunist. Pentru moment nu a fost prins de poliție. Dar vreau să comentez un fapt important: vinovații pentru existența partidelor de extremă dreaptă în Grecia sunt presa mainstream și partidele politice mainstream. Ei au introdus retorica xenofobă și rasistă în discursul politic, iar acum pretind că sunt surprinși de creșterea mișcărilor de extremă dreaptă. Ce vom face cu extrema dreaptă? Este o întrebare grea și nu e suficient doar să strigăm slogane antifasciste. Trebuie să ne conectăm în mod direct cu mișcările sociale din toate localitățile în care mișcările xenofobe sunt sprijinite, să mergem în ghetourile din centrul Atenei, în cartierele care suferă criza și să punem capăt hegemoniei pe care extrema dreaptă a construit-o în ultimii ani.

În Grecia există o campanie împotriva Syrizei. De cine este promovată?

 Rolul decisiv aparține presei mainstream. Campania de degradare a Syrizei care se realizează prin intermediul televiziunii de către partidele de dreapta este de neimaginat. În fiecare zi prezintă zvonuri și comentarii false care teoretic ar deriva din programul nostru electoral și care nu au nicio legătură cu realitatea. Noi ne promovăm prin acțiuni populare. PASOK și Noua Democrație planifică reuniunile lor în hoteluri, noi mergem în piețe. Nu există niciun sprijin pentru Syriza din partea mass mediei private ai cărei proprietari sunt patronii marilor companii de construcții, bănci, companii financiare și care reproduc aceeași campaniei de terorizare a populației. În ziarele lor sfătuiesc populația să-și retragă banii din bănci în cazul în care Syriza câștigă. Dacă vom câștiga, va trebui să rezistăm unui război mediatic intern și european nemaipomenit, de neimaginat.

Mass media publică pretinde că este obiectivă, deoarece sunt obligați prin lege. Însă numeroase radiouri private nu dețin o licență legală și promovează această campanie de înfricoșare a populației. În cazul unui rezultat favorabil duminică, vom examina toate contractele din mass media în Grecia, pentru că avem clare dovezi că există finanțare ilegală.

Noi, simplii cetățeni, cum vă putem ajuta?

Veniți în vacanță în Grecia.

Autor

  • Corina Tulbure este doctorand al Universității din Barcelona, jurnalist colaborator al El Periódico de Catalunya, Público, Ara, Rebelión.

    View all posts

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole