Am demarat acest proiect din aversiune, consternare, dezgust, exasperare, frustrare, indignare, neputință, ostilitate, perplexitate, revoltă, spaimă, traumă, vinovăție față de complicitatea involuntară și așa mai departe.
Munca de documentare a proiectului a fost un proces distopic. Informații disparate, contradictorii, inexacte. Încercările unor membri ai societății civile de a trage semnale de alarmă, pierdute în negurile internetului. Câteva victorii semnificative și de impact, însă mici în comparație cu amploarea fenomenului. Tăcerea sau mai exact lipsa de reacție la scară largă a societății civile versus inevitabila destăinuire a fiecărei persoane cu care am deschis subiectul – „da, și eu cunosc pe cineva care e dependent(ă) de jocuri de noroc”.
Vom publica rezultatele acestei cercetări pe parcursul a trei săptămâni, în fiecare luni, miercuri și vineri. Fiecare săptămână va fi dedicată uneia dintre cele trei teme principale ale proiectului – teritoriu, bani, dependență -, care va fi tratată în materiale diferite realizate de artiști, jurnaliști, cercetători și profesioniști din industria filmului și a publicității.
Concluziile cercetărilor și analizelor sunt dezolante.
Posibilitățile de acțiune la nivel individual, reduse.
Consecințele și amploarea fenomenului, devastatoare.
Proiectul nu va oferi soluții. În schimb, va contribui cu noi informații, date, idei, concepte și perspective la cele oferite public deja de jurnaliști, cercetători, influenceri și simpli cetățeni care s-au decis să se opună cu mijloace proprii epidemiei declanșate de slaba reglementare a jocurilor de noroc în România în speranța că acest lucru va iniția un proces de transformare societală.
Și ce alt moment mai bun pentru a mai așeza o cărămidă retorică decât într-un an electoral?
Raluca Durbacă
7- 11 octombrie
Eseul video „I. Teritoriu” din seria „Vă rugăm să jucați responsabil.”, de Raluca Durbacă
Analiza „Ne-a scos un meci. O afacere făcută din sărăcie și cinism politic”, de Costi Rogozanu
Fotoreportajul „Teritoriul dopaminei”, de Lavinia Cioacă
Cercetarea „If I Was a Rich Girl: Rolul și reprezentarea femeilor în cadrul publicității pentru companiile de jocuri de noroc”, de Flavia Dima
14 – 18 octombrie
Eseul video „II. Bani” din seria „Vă rugăm să jucați responsabil.”, de Raluca Durbacă
Analiza „Păcănele pe ecran: teritoriu fără frontiere, bani fără morală, dependență fără dependenți”, de Dragoș C. Costache
Cercetarea „Dependența de viitor. Explorări speculative asupra unei imperative strategii de anti-branding a industriei jocurilor de noroc”, de GLITCH (Irina Negrilă, Dan Stănescu, Andrei Nicolescu, Vlad Mihai)
21 – 25 octombrie
Eseul video „III. Dependență” din seria „Vă rugăm să jucați responsabil.”, de Raluca Durbacă
Cercetarea „Dependența tăcută: cine și cum confruntă adicția de jocuri de noroc în România”, de Mădălina Muscă
Cercetarea „Slot machines and dirty glambling. O încercare de cartografiere a scenei de gambling din România”, de Adi Schiop
Echipa proiectului:
Director executiv Asociația Cinefocus: Andreea Mihalcea
Curatoare și coordonatoare proiect: Raluca Durbacă
PR și comunicare: Ioana Gheorghiu
Grafică: Maria Drăghici
Post-producție audiovizuală: MINDGAME POST
Autori: Lavinia Cioacă, Dragoș C. Costache, Flavia Dima, Raluca Durbacă, GLITCH (Irina Negrilă, Dan Stănescu, Andrei Nicolescu, Vlad Mihai), Mădălina Muscă, Costi Rogozanu, Adi Schiop
Teritoriu • Bani • Dependență este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Organizator: Asociația Cinefocus
Partener: CriticAtac
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.