Ciprian Domnişoru pe VoxPublica.
Marea speranță a PD-L Ungureanu relegată la campanie la Iaşi unde organizația locală dezertează în masă, Albă ca Zăpada cuprinsă de un somn adânc, Ponta şi Antonescu chicotind şi făcând guvernul în stil festiv de 1 Mai.
Lucrurile nu se prefigurau deloc aşa pentru Băsescu- creşterea salariilor însoțită de un premier competent ar fi trebuit să fie tichetul câştigător ce i-ar fi permis să controleze şi viitorul guvern.
Blestemul i se trage din seara în care s-a gândit să sune în direct la Realitatea să îi spună lui Raed Arafat „Ghici ghicitoarea mea”. Băsescu uita că propria alegere fusese rezultatul vorbei de duh „O să te popească Nicolae Popa ăsta” adresată lui Mircea Geoană.
Cristian Vlădescu scria în 2008 într-o lucrare de specialitate (Health systems in Transition) : „exprimarea interesului preşedintelui este cea mai rapidă cale pentru a pune reforma sectorului de sănătate pe agenda politică”.
Băsescu, un fost colaborator al Băncii Mondiale în România, a achiesat şi a susținut personal planurile de reformă elaborate de consilierii prezidențiali deşi orice comunicator îi putea spune că subiectul sensibil al reformei sănătății nu se abordează prin legi trăznet de la un capital de încredere de 10%.
Noua lege elaborată de consilierii lui Băsescu creştea importanţa Administraţiei Prezidenţiale în gestionarea sistemului, prin prevederea ca aceasta să numească doi dintre membrii consiliului de administrație a noi createi instituții ANCIS (Agenţia Naţională de Calitate şi Informaţii Sanitare)- ghici ghicitoarea mea cine ar fi fost acei consilieri. De altfel crearea ANCIS era un capitol foarte detaliat din noua lege a sănătăţii, care altfel este departe de a fi o lege detaliată. Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu critica înființarea ANCIS în termeni duri: “SRI-ul medical. Nici nu putea fi altfel având în vedere că cei doi iniţiatori ai proiectului de lege lucrează la Cotroceni” . Nicolaescu mai susținea că noua instituție era o “dedicație” pentru consilierii prezidențiali Cristian Vlădescu şi Virgil Păunescu, care ar fi avut şi prima şansă să primească un mandat la conducerea noii instituții. Nicolaescu spunea despre consilierii prezidențiali ca fuseră “daţi afară de mine, când eram ministru, pentru incompetenţă, şmecherii şi golănii”.