Cu fata la perete, dezastru, colaps si imposibilitatea-de-a-nu-iubi

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Akseli Virtanen și echipa KAFKAMACHINE

Vineri 27 Apr – Sambătă 28 Apr, între 16.00 – 20.00, la adăpostul din Casa Poporului

Atelier despre:
Epuizarea posibilului. Trei metamofoze ale spiritului. De la bioputere la puterea arbitrara. A functiona “in alt mod” (Benjamin). Economia ca oikonomia. Topoi koinoi. An-arche. Legatura secreta intre anarhie si guvern. Productia de etica. Productia de memorie. Giorgio Agamben si Paolo Virno despre viitorul politicii. Raul si Binele au aceleasi radacini. Distanta fata de mediu inconjurator. Potentialitatea ca mod. Regresie infinita. Deschidere fata de lume. Potentialitatea ca experienta. Epuizarea realizabilului vs. epuizarea posibilului. Patosul distantei. Dezastru, fragilizare si desubiectivare. Imposibilitatea-de-a-nu-iubi. Copoiesis. Kafkamachine. Cooperarea care va veni. Fondul de Investitii pentru Precariat Robin Hood. Asset management minor.

KAFKAMACHINE a aparut in mijlocul miracolului economiei financiare si a crizelor Europei. A aparut in conditiile in care precaritatea muncii imateriale defineste cotidianul, iar capitalismul financiar isi exercita puterea arbitrara si ne forteaza sa ne exploatam prietenii si pe noi insine. Cinismul, oportunismul, depresia si detasarea de ceilalti au devenit singurele mijloace de supravietuire. Dupa colapsul economic se pare ca nu mai este nimic care tine Europa impreuna. In afara de frica si apatheia. Ca in mitul grecesc despre originea Europei, Taurul o violeaza pe fecioara Europa din nou. Ajunge sa ne uitam la Grecia, Portugalia, Italia, Irlanda, Spania, Romania, Finlanda… Si nu putem face nimic, nimic nu merge. Nu exista solidaritate, nu exista timp si spatiu comun pentru crearea de comunitati, de subiectivitate colectiva constienta. Nu exista iesire. Practicile politice vechi si-au pierdut orice operativitate.

KAFKAMACHINE este plina de looseri, de figuri triste, de suflete intunecate, de oportunisti cinici si printese deprimate. “Nu suntem nici duri nici eroici, suntem delicati si slabi. Nu marsaluim si nu protestam. Ne ridicam cu greu din pat. Mai mult, suntem dependenti unul de altul ca sa intelegem asta. Suntem oameni-cartita, viitorul cooperarii.” Poate ca exista un anume autosarcasm in introducerea asta, insa doar pentru a face clar ca nu exista eroism in epuizarea si deziluzia pe care le resimitim in acest moment, cand este necesar sa cautam calea inainte impreuna dar fara ca cineva sa fie in stare sa arate drumul. Cognomenul proiectului este n-1, acela care a disparut. Nu exista alt teren decat cel surpat.

Ne e greu sa credem ce ni se intampla, pentru ca pare ca nimic nu se intampla. Suntem obositi sa fim noi insine pentru ca autoevidentele propriilor noastre vieti nu mai functioneaza. Stim ca nu, chiar daca ne prefacem ca inca ar mai functiona. Avem nevoie sa ne reinventam, dar nu avem nici putere, nici dorinta. De aceea toti parem un déjà vu. Orizontul posibilului aflat la dispozitia noastra este epuizat. Si atunci cand nu exista cale catre posibil, exista doar actualitatea: nu exista schimbare, Cum construim a cale inapoi catre posibil? Cum inventam o cale de iesire cand nu exista cale de iesire? KAFKAMACHINE este un experiment organizational pentru cooperarile viitoare.

Aceasta este povestea noastra, povestea vietilor noastre, goi in fata arbitrarului lumii, singuri si pierduti, cand “unul” a disparut.

Akseli Virtanen is a member of Mollecular organization and the coordinator of Future Art Base in Helsinki (Aalto University School of Art). He is currently working on “Parasite –Investment Fund of the Precariat” and “Kafka machine” film project based on Félix Guattari’s project plan. He also teaches new political economy and philosophy of cooperation at the Aalto University School of Economics. His recents books include the Molecular Organization of Félix Guattari (2011), Economy and Social Theory Vol 1-3 (2011-2012), Introduction to Bracha Ettinger’s Copoiesis (2009), The Place of Mutation. Vagus, Nomos, Multitudo (2007), A Critique of Biopolitical Economy. The End of Modern Economy and Birth of Arbitrary Power (2006), Dictionary of New Work. A Map to Precarious Life (2006). He edits “Polemos” and “Memory books of cooperation” book series.

Mai multe despre atelier si despre Postspectacle Shelter aici: http://candidaturapresedintie.blogspot.com/

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole