Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, persoane bisexuale și transgender), cere în numele membrilor săi și a altor persoane LGBT recunoașterea legală cât mai urgentă de către stat și de către societatea românească a relațiilor de cuplu dintre persoane de același sex, sub forma căsătoriilor gay și a parteneriatelor civile.
Considerăm că există un drept moral al oricărei persoane de a avea o relaţie recunoscută de stat şi de comunitate cu o altă persoană, indiferent de sexul acesteia, iar acest drept moral stă şi la baza unui drept legal, care trebuie recunoscut cât mai curând posibil. În modernitate căsătoria civilă are ca rațiune centrală de a fi oficializarea relaţiei romantice dintre doi parteneri, cu beneficii reale psihologice, sociale și economice pentru aceştia şi pentru societate, iar instituția parteneriatului civil a evoluat recent ca o alternativă care să permită recunoașterea drepturilor cuplurilor necăsătorite formate din persoane de același sex sau de sex diferit. Nerecunoaşterea cuplurilor formate între persoane de acelaşi sex are efecte directe asupra demnităţii şi bunăstării acestora. Printre drepturile de care nu se bucură astăzi cuplurile gay în România menţionăm: mandatarea soţului în chestiuni juridice, dreptul la partajul moştenirii, dreptul asupra locuinţei familiei, bunurile comune, dreptul de a-și vizita partenerul și de a lua decizii în numele acestuia în cazul unor urgențe medicale sau dreptul la creditare comună. Considerăm că prin lipsa acestor drepturi, cuplurile formate din persoane de acelaşi sex sunt discriminate şi nu sunt tratate egal în faţa legii.
Recunoaşterea relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex nu are consecinţe negative pentru societate, dar are beneficii reale pentru aceste persoane şi pentru comunitate, după cum se poate constata în cazul societăţilor occidentale care au început să recunoască din punct de vedere legal aceste relaţii în urmă cu câteva decenii. Mai mult, o serie de studii științifice recunoscute de comunitatea academică la nivel internaţional au demonstrat că copiii crescuţi de două persoane de acelaşi sex aflate într-o relaţie sunt bine adaptaţi social. Libertatea şi prosperitatea de care se bucură societăţile occidentale nu pot fi divorţate de toleranţa şi respectul pentru diversitate existente în aceste societăţi, inclusiv în cazul persoanelor LGBT. Societatea românească trebuie să urmeze modelul societăţilor deschise şi tolerante, pentru prosperitatea tuturor membrilor ei, şi nu un model care îmbină conservatorismul cu tendinţe ultra naţionaliste şi stagnare economică şi socială.
Astăzi, 13 state din Europa au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex și alte 13 oferă acestor persoane posibilitatea de a încheia parteneriate civile. România este, în anul 2016, la coada Europei în materie de protecţia persoanelor LGBT. Conform ILGA-Europe, România ocupă locul 34 în Europa în privința respectării drepturilor persoanelor LGBT, cu un scor de 23 din 100. Speranța adoptării unei legislații pentru parteneriatul civil nu s-a concretizat până în prezent, iar Parlamentul a refuzat în repetate rânduri aprobarea unui astfel de act. Considerăm că România trebuie să se alinieze celor mai înalte standarde ce ţin de protecţia minorităţilor şi egalitatea în faţa legii.
În concluzie, considerăm că statul român are obligaţia să recunoască formal cât mai curând cuplurile gay. Valorile de bază europene sunt în primul rând democratice, şi includ egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, protecţia minorităţilor şi asigurarea unui cadru legislativ non-discriminatoriu. Pe lângă acordarea de drepturi egale cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, legalizarea căsătoriilor civile și a parteneriatelor civile gay ar transmite un mesaj clar societăţii că persoanele LGBT sunt recunoscute ca cetăţeni egali, cu efecte directe asupra condiţiei acestui grup, afectat de probleme cum ar fi sărăcia, lipsa accesului la servicii medicale sau dificultăţi pe piaţa muncii. Această recunoaştere ar oficializa acordarea de drepturi egale cetăţenilor şi ar reprezenta un semnal hotărât către societate că discriminarea împotriva persoanelor LGBT nu este acceptabilă în România.
Detalii de contact: Vlad Viski, Președinte MozaiQ, Tel: +40 730 92 44 33, Email: vladviski@gmail.com