Comisia Europeană a decis astăzi să solicite opinia Curţii Europene de Justiţie privind compatibilitatea dintre drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni și acordul ACTA. Decizia vine după mai multe săptămâni de proteste pe scară largă faţă de procesul de ratificare, ce au avut loc în mai multe state membre.
Amelia Andersdotter deputat al Partidului Piraţilor (Suedia) şi raportor pentru Comisia de Industrie si Comerț a Parlamentului European pentru acord a declarat: Aceasta este o decizie nefericită, care vine la momentul nepotrivit. ACTA a ridicat multe întrebări în rândul cetăţenilor, în industrie şi în rândul parlamentarilor, care au fost aproape de a începe activitatea de analiză a acordului. Întrebările au privit în special consecințele internaţionale ale viitoare a relaţiilor comerciale şi a industriale, și posibilității de a se dezvolta dinamic pe web. Un punct de vedere al instanţei este limitat la analiza legislației primare a Uniunii Europene, legile fundamentale ale acesteia.
A supune acordul analizei CEJ înseamnă că activitatea de analiză a Parlamentului European va fi amânată, a continuat ea. Opinia publică împotriva acordului, atât în interiorul cât şi în afara Parlamentului, a fost foarte puternică şi prin această mișcare se speră că oponenții se vor calma, iar acordul va câștiga teren pe nesimțite la Luxemburg, astfel încât să poată fi aprobat ulterior în afara atenție publice.
Cel mai important lucru pentru viitor, va fi ceea ce solicită Comisia Europeană către CEJ, a spus ea. Vom pune întrebări relevante, dacă acordul are impact asupra modului în care legile actuale şi viitoare vor trebui să fie interpretate cu luarea în considerare a acordului, sau este doar o modalitate a Comisiei Europene, pentru a evita înfrângerea, după o dezbaterea de atât de necesară pentru viitorul societăţii informaţionale pentru cetăţenii devotaţi ideilor europene, indiferent de neam, etnie şi limbă?
Procesul de adoptare a ACTA a fost caracterizat de secretizare şi de dorinţa de a menţine acordul departe de o dezbatere publică, a declarat Anna Troberg, liderul Partidului Piraţilor (Suedia). Acum, că dezbaterea generală nu a prins încă putere, s-a ales încă o dată ca acordul să fie expediat în colțurile întunecate ale mecanismelor birocratice. Atât Comisarul Cecilia Malmström cât şi guvernul suedez trebuie să își asume acum responsabilitatea de a pune întrebările potrivite, de a trimite personalul potrivit în fața CEJ, astfel încât acest lucru să nu devină încă un episod într-o serie de trădări ale conducătorilor față de tânăra generație angajată politic.