Amscris că Gitenstein îşi încalcă clar mandatul cu sfaturi din ce în ce mai dubioase către fanii săi români modernizatori ai statului. Şi evident mi-au sărit în cap cei care ar trebui să tacă şi să intre în pămînt pentru stilul în care au activat public în ultimii 10 ani. Eu nu sînt implicat în jocuri cu statul, cu puterea politică şi joc ideologic cît se poate de “la vedere”. În schimb Vladimir Tismăneanu îmi denunţă radicalisme. Mă compară cu Eugen Nicolăescu. Dar tocmai Tismăneanu e în acea barcă jenantă a goarnelor propagandistice care n-au în intenţie nici programe politice, nici idei de apărat. Eu greşesc aici pe barba mea. Dacă greşesc.
Unul dintre reproşurile lui Tismăneanu e memorabil: de ce mă iau de ambasadorul trimis de Obama? Algoritmul din capul comentatorului: stînga, Obama e “socialist” (unii pedelişti au zis direct că e pesedist), deci logic eu sînt cu Obama. Mă aşteptam la ceva mai mult de la un tip care a scris tomuri de politologie. Dar textul ăsta ridicol pică la ţanc pentru întrebarea nu îndeajuns pusă: cine este Gitenstein. Am scos cîteva chestiuni pe scurt, mi-au mai trimis linkuri şi prietenii indignaţi (ăia puţini de-ai mei, că ăia mulţi ai lui Tismăneanu ştiu ce spun):
- Gitenstein e un lobbyst de carieră fără mari scrupule. De altfel se vede cît de bine se înţelege cu politicieni care vînd resurse, monopoluri contra credibilitate – e o mişcare pentru lumea a treia îndelung verificată
- în anii ‘90 a făcut lobby pentru sute de companii împotriva transparenţei declarării datelor dinspre companiile mari către investitori. Joe Biden a fost indignat de propunere. Un site îi face bilanţul lobbystic.
- legături dubioase ale grupului lobbystic cu celebra ţeapă ENRON
- Gitenstein a ajuns aici şi pentru că administraţia Obama i-a refuzat o funcţie mult mai mare în urma evidenţelor strigătoare la cer: omul e susţinut de zona lobbystică atît de insolent şi în campanii atît de puternice încît nu s-a putut trece peste – nu-mi fac iluzii cu Obama, dar se pare că are totuşi limitele lui. “Socialiste”, i-ar spune fanaticii lui Tismăneanu. (sursa)
- pentru cei care tot spun că apărarea statului de drept e binevenită le spun doar atît: chiar la nivelul ăsta de naivitate am rămas în ultimii 22 de ani? Acest om dă lecţii despre cum poţi să-i dai cu libertate-justiţie în timp ce promovezi făţiş anumite politici economice mai mult decît problematice şi nedemocratice pentru România: exploatarea gazului de şist e doar ultima dintre ele
- Gitenstein a funcţionat şi aici exact după tiparul pentru care Obama l-a pedepsit: mai e ambasador un tip care-şi permite să critice posibile modificări ale unor legi care ar dezavantaja multinaţionalele după ce s-a făcut un cod al muncii la comanda lor?
Aşa că încă o dată ne situăm în afara jocului. Nu pactizez cu criticile useliste la adresa lui Gitenstein, mai ales în momente în care ei accelerează liberalizarea preţului la energie şi alte tîmpenii enorme exact în spirit gitensteinian. Dar nu se poate să nu taxăm un abuz venit din partea unuia care e de ajuns să se pretindă ambasador ca să cadă în mătănii Tismăneanu şi tot contributorsu’ lui.