Costi Rogozanu pe voxpublica despre legătura indisolubilă dintre unele ONG-uri și banii de la stat. Și ce bani. Priviți cu atenție sumele și scopul pentru care acestea au fost oferite. De exemplu, 60.000 de dolari un forum.
Urmăresc în continuare fenomenul alimentării ONG-urilor cu bani guvernamentali. ONG-urile respective vin cu vopsea civică, aer de imparţialitate şi, foarte important, în momente cheie de dezbatere, fie că e vorba de legile Big Brother, de acordul comercial SUA UE şi altele, apar cu rapoarte favorabile în perfectă linie oficială.
În acelaşi timp, nu joacă un rol facil proguvernamental. Rolul lor e “strategic”, adică nu îl periem pe Ponta sau Iohannis, ci periem direcţiile politice mari, transnaţionale şi anihilăm orice opoziţie în dezbaterile interne. Sub impresia neutralităţii şi “expertizei” sînt livrate cele mai clar orientate ideologic opţiuni, evident nu în cadrul aceloraşi proiecte.
Fondurile livrate de MAE nu sînt mari, dar sînt pur şi simplu rente pentru deja o castă de thinktankişti agresivi care redactează recomandări, politici, iar unii combină asta şi cu publicistică agresivă. Opţiunea lor va fi întotdeauna cea mai dur pro-business sau cea mai hotărît anti-prostioare-democratice – adică viaţă privată, drepturi în faţa abuzurilor justiţiei etc.
Anul trecut v-am prezentat pe larg două studii de caz în legătură cu noul oportunism. Anul ăsta am cerut din nou datele de la Ministerul de externe să vedem cum mai merg treburile pentru thinktankiştii noştri. E bine. Lucrează intens şi banii MAE sînt o completare binevenită. Clienţii sînt CRPE (Ghinea, Ciucu şi alţi “societate civilă” ca ei), FDSC, ong-urile din FOND (ăla cu Marea Neagră). Acţiunile le puteţi judeca şi singuri gugălind.
“România solidară în lume”, un proiect FDSC a cuprins se pare mai multe acţiuni. Am găsit una singură, au adoptat un film într-un festival. Or fi făcut mai multe. Proiectul a primit 66 000 de dolari.
FOND şi CRPE au primit cîte 100 000 de dolari pentru diverse. CRPE transferă know how în Moldova şi discută chestii esenţiale prin Georgia. (De la Georgia, pînă la cornul cu laptele, băieţii ăştia par hotărîţi să culeagă cît mai mult din bani norvegieni, europeni. La toate concluziile sună la fel: cît mai multă liberalizare şi dereglementare, plus ceva aere “sociale” că dau bine la UE). Astea sînt listele primite de la MAE. Staţi liniştiţi, societatea civilă lucrează pentru dumneavoastră: