Caminul Cultural

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

www.caminulcultural.ro

Conferintă de presă

 joi, 9 iunie 2011, ora 13:00

subRahova*

Avem deosebita plăcere de a vă invita la conferinta de presă prilejuită de lansarea proiectului Căminul Cultural si la evenimentele din cadrul lansării.

Căminul Cultural este un proiect a cărui directie artistică este concepută de artistii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz si Manuel Pelmus. Proiectul este administrat de Asociatia culturală Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmus.

Partenerul principal al proiectului este Fundatia ERSTE, al cărei program destinat culturii sprijină în mod special proiecte independente, promovând dezbaterile de idei si o cultură contemporană dinamică. O atentie deosebită este acordată promovării artei contemporane, teoriei si culturii.

Cu ocazia conferintei de presă va fi prezentată lucrarea Desen de intrare (opening drawing) de Dan Perjovschi.

Lansarea Căminului Cultural cuprinde două zile (10 si 11 iunie) de conferinte, interventii si prezentări publice desfăsurate sub titlul Where Art does take place in the End Times?.

Lipsa constantă de resurse pentru arta contemporană a devenit condiţia sa aproape firească. Exploatarea şi autoexploatarea artiştilor domină prezentul şi activitatea multora dintre cei activi pe scena artei contemporane. În acelasi timp mai multe spaţii dedicate artei contemporane sunt închise sau lipsite de resursele necesare. Ce fel de spaţii dispar şi ce fel de spaţii apar în aceste „vremuri de cumpănă”? Şi mai ales în ce condiţii supravieţuiesc sau dispar ele? Ce poziţie ar putea sau ar trebui să adopte artiştii faţă de această nouă realitate în care arta este din ce în ce mai privată de resurse şi a ajuns la starea de precaritate permanentă?

În cele două zile invităm diferiţi artişti, curatori şi reprezentanţi ai mai multor platforme artistice independente să abordeaze această „nouă” realitate. Vor fi analizate noile circumstanţe în esenţa lor, pentru a încerca să înţelegem ce strategii şi practici artistice sunt posibile si necesare.

Participă: Vladimir US, Raluca Voinea, Dan Perjovschi, Alina Serban, Rarita Zbranca, Matei Bejenaru, Anca Benera, Stefan Tiron, Sigrid Gareis, Gianina Cărbunariu, Mădălina Dan, Alexandra Pirici, Brynjar Bandlien, Nicoleta Braniste, Manuel Pelmus si Farid Fairuz.

 Căminul Cultural este:

 – Un cadru de gandire si actiune, nu un spatiu fizic;

– Un cadru performativ si discursiv pentru practica artistica si politică;

– O initiativă prin intermediul căreia vom aborda probleme/subiecte (referitoare la gen si apartenenta rasială) care nu sunt dezbătute sau sunt marginalizate în spatiul public din Romania;

– O platformă pentru realizarea de radiografii subiective din sfera dansului contemporan, performance-ului si a artelor vizuale, dispuse să examineze intr-o manieră radicală si lipsită de compromisuri realitatea artistică si socio-politică;

–  Un cadru pentru discursurile si actiunile contemporane care lipsesc dintr-o cultură dominată incă de institutiile publice si de politicile artistice traditionale si conservatoare;

 *subRahova

 Conferinta de presă va avea loc la subRahova, un spatiu destinat artei contemporane situat în vecinătatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nutu Ion nr. 2 (a treia intersectie de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersectia străzii Mihail Sebastian cu Calea Rahovei). subRahova este un proiect coordonat artistic de artistul Farid Fairuz si administrat de Asociatia culturală Solitude Project. Artist asociat: Eduard Gabia.

Jurnalistii care doresc să participe la conferinta de presă din 9 iunie sunt invitati la ora 12.00 în fata intrării principale a Bibliotecii Centrale Universitare (în spatele statuii ecvestre a regelui Carol I), de unde va fi organizat un transport pană la subRahova. După conferinta de presă jurnalistii se vor putea întoarce în centru cu acelasi microbuz.

 Fundatia ERSTE

În 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundatia ERSTE detine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundatia investeste o parte din dividendele sale în dezvoltarea societătii civile din Austria si Europa Centrală si de Sud- Est. Fundatia ERSTE sustine participarea socială si implicarea societătii civile. Obiectivul Fundatiei este să-i aducă pe oameni împreună si să ofere  informatii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începand cu 1989. Fiind o fundatie activă, isi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură si Europa.

Parteneri: subRahova, Rokolectiv, CriticAtac, veioza arte                                    

Programul evenimentelor

 9 iunie, ora 13:00 @ subRahova

Deschiderea  Căminului Cultural – conferintă de presă

 Vor fi prezenti: Manuel Pelmus (Căminul Cultural), Christine Boehler (ERSTE Foundation), Farid Fairuz (subRahova & Căminul Cultural), Brynjar Bandlien (Căminul Cultural).  

Cu ocazia conferintei de presă va fi prezentată lucrarea “Desen de intrare” (opening drawing) de Dan Perjovschi.
 

 

10 iunie @ subRahova

Where Art does take place in the End Times? – o serie de interventii, conferinte si dezbateri I

 12:00 – 12:30 – primirea oaspetilor si prezentarea spatiului subRahova  – Farid Fairuz

12:30 – 13.00 – prezentarea Căminul Cultural – Manuel Pelmus, Brynjar Bandlien si Farid Fairuz

13:00 – 14:45 – interventie Alina Serban, curator, Centrul de Introspectie Vizuală

14:45 – 15:30 – interventie Stefan Tiron, traficant de informatie, Paradis Garaj

15:30 – 16.00 – Pauză

16:00 – 16.45 – interventie Gianina Cărbunariu, regizor

16:45 – 17:30 – interventie Rarita Zbranca, Fabrica de Pensule / Fundatia AltArt Cluj Napoca

17:30 – 18:15 – Discutie liberă

18:15 – 19:00 – Pauză

19:00 – 20:00 – Ce e de făcut când nu mai e nimic de făcut? conferintă de Dan Perjovschi

11 iunie @ subRahova

Where Art does take place in the End Times? – o serie de interventii, conferinte si dezbateri II

12:00 – 12.45 – CNDB ocupat, interventie Mădălina Dan & Alexandra Pirici

12:45 – 13:30 – interventie Vladimir US, Asociatia Oberliht, Chisinău

13.30 – 14:15 – interventie Nicoleta Braniste, Asociatia Colectiv A, Cluj-Napoca

14:15 – 14.45 – Pauză

14.45 – 15.30 – interventie Raluca Voinea, critic de artă si curator, Asociatia E-cart

15:30 – 16:15 – interventie Sigrid Gareis (curator independent, fost director al Tanzquartier Wien)

16:15 – 17:00 – interventie Matei Bejenaru (artist, initiator  al Bienalei Periferic Iasi)

17:00 – 17.30 – Pauză

17:30- 18.15 – Conferintă Anca Benera, artist & curator, Centrul de Introspectie Vizuală

18:15 – 19:00 – Concluzii

 Informatii suplimentare la adresa: caminul@caminulcultural.ro sau la numarul de telefon: 0744 518 033.

www.caminulcultural.ro / Descarca comunicat&program/comunicat_varianta_finala_Caminul_Cultural

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole