Bulgarii prinşi în capcana miracolului economic

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Katharina Iskandar / sursa: presseurop.eu

Tot mai mulţi bulgari sunt ademeniţi în Germania cu promisiuni de locuri de muncă şi venituri mari. Acolo însă îi aşteaptă salarii de dumping şi adăposturi ilegale. Oraşul Frankfurt a devenit centrul aşa-numitei „industrii a bulgarilor”.

Poate că maşina le-a trezit suspiciunea. Era parcată de câteva săptămâni acolo, singura cu număr bulgar din toată vecinătatea, un model vechi de 20 de ani cu porţiuni ruginite pe capotă. Iar plăcuţele cu nume de pe cutia poştală se tot schimbau cu alte nume – ceea ce le-a trezit locuitorilor de pe această stradă la un moment dat bănuielile.

Casa este situată în cartierul prosper Sachsenhausen, din sudul oraşului Frankfurt. Uşa este deschisă. Un aer stătut de încăpere încălzită pătrunde prin uşa locuinţei până în casa scărilor. În mijlocul unei încăperi în care îţi sare în ochi mai întâi uriaşa pată de igrasie din colţ, stă familia Petrov (numele a fost schimbat) pe câteva saltele în jurul unei mese mici.

Nici contrat, nici asigurare

Cu aproximativ trei săptămâni în urmă, familia s-a mutat din gospodăria mică dintr-un sat aflat în apropiere de oraşul bulgar Varna. Tatăl, mama şi cei trei copii s-au aşezat în maşină şi au mers aproape toată noaptea. La un moment dat, când Petrovii mai erau încă în Bulgaria, i-a sunat un om şi le-a zis că le oferă o locuinţă şi un loc de muncă dacă vin în Frankfurt.

Când au ajuns, după 20 de ore de condus, nu a mai fost nevoie decât să ia în primire cheile. De atunci, în fiecare lună vine un fel de administrator pentru ca să încaseze chiria de 600 euro cash. Câteodată vine alt om şi-i aduce pe şantier să muncească, spun Petrovii. Dar asta fără contract de muncă, fără asigurare şi fără vreo perspectivă legată de angajare pe termen lung.

Petrovii sunt una dintre miile de familii bulgare care au fost ademenite la muncă în Germania. Intermediari veniţi mai ales din domeniul construcţiilor caută ţintit tineri din Europa de Est, fie pe Internet sau prin cunoscuţi. Intermediarii lucrează de regulă pentru subcontractori, iar serviciile prestate de muncitori le oferă apoi la plăţi de dumping. Escrocherie la scara largă.

Frankfurt trece între timp drept capitala acestei „industrii a bulgarilor“. Ea sufocă întreprinderile care-şi asigură muncitorii şi care plătesc impozite pentru ei. Odată cu extinderea Uniunii Europene s-a deschis poarta unui sistem de exploatare care abia mai poate fi ignorat, spun vameşii.

Un astfel de caz de abuz a fost dezvăluit în Frankfurt de către Departamentul de Consultanţă pentru Imigranţi al Uniunii Sindicatelor Germane (DGB). Ali S. şi Hyusein D., doi bulgari de origine turcă, au venit să muncească în Germania. Bărbaţii povestesc că au lucrat timp de şase săptămâni pe un şantier şi tot nu au primit o parte din bani. De la începutul lui martie până la mijlocul lui aprilie, ei au muncit 349,5 de ore pentru care ar fi trebuit să primească 4526,03 euro brut. Din suma aceasta nu li s-au plătit decât 1200 de euro.

Dar asemenea cazuri sunt rar aduse în faţa tribunalului muncii sau urmărite de poliţie sau de procuratură. Majoritatea bulgarilor nu sunt pregătiţi să-i denunţe pe cei care le dau de muncă – din frică.

Şi autorităţile pentru locuinţe din oraşe obervă între timp cât de „dezvoltată“ este piaţa cu muncitori bulgari. Oficiul pentru locuinţe din Frankfurt a constatat deja în urmă cu câţiva ani că unele persoane închiriază diferite locuinţe pe camere unor persoane din România şi Bulgaria. Locuinţele adesea degradate sunt închiriate la preţuri lucrative, exploatând situaţia grea a sud-est-europenilor.

În prezent Procuratura Frankfurt verifică dacă nu cumva este vorba de un fenomen de înşelăciune şi mai extins. La sfârşitul lui ianuarie, 100 de poliţişti au cercetat un bloc întreg. Razia a durat până în zorii zilei. La finalul ei, s-a confirmat bănuiala că un turco-german în vârstă de 48 de ani a câştigat în mai mulţi ani aproape un million de euro prin cazarea ilegală a unor muncitori bulgari. El a subînchiriat bulgarilor în total 39 de locuinţe, în care iniţial trăiau primitori de ajutoare sociale.

Nicio dovadă concretă

Pe cei care trăiau din ajutoarele sociale Duran Ö. i-a convins să se cazeze la prieteni contra plată. Locuinţele lor, care erau finanţate de Jobcenter, le-a închiriat, contra unei chirii lunare de 210 euro de persoană, muncitorilor sud-est-europeni. El a cazat până la 8 şi câteodată chiar până la 14 persoane în apartamente de două camere.

Duran Ö. le-a procurat hârtii de înregistrare pe baza cărora puteau lucra ca persoane independente pe şantier sau ca personal de serviciu în curăţenie. Duran Ö. îşi făcuse un birou într-una dintre locuinţe, de unde gestiona afacerile lucrative. El oferea prestări de servicii scumpe, de care bulgarii erau dependenţi din cauza cunoştinţelor lor reduse de germană.

Exact asta caută autorităţile şi în casa familiei Petrov. Indicii concrete legate de intermediari şi de cei din spatele lor nu există. „Noi trăim bine aici. Lucrăm de toate. Tot ce vine“, spune fiul cel mare. În curând poliţia administrativă va controla casa unde locuieşte familia.

Dacă Petrovii au noroc, locatorul va înlătura, la cererea autorităţilor, pata de mucegai din colţul camerei unde dorm Petrovii. Deocamdată, afară, în faţa uşii zac cizmele înnoroite de pe şantier ale tatălui şi ale fiului. Mâine dimineaţă aceştia se întorc la treabă pe şantier.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole