Ciprian Domnişoru pe VoxPublica
Întrebat despre participarea financiară a României la achiziționarea de către NATO a unor avioane americane fără pilot (drone), Traian Băsescu a declarat „Nu mărim taxele, nu confirm şi nu infirm comunicatul Casei Albe”. Băsescu a dat o replică făcută celebră de George Bush tatăl (“Read my lips. No new taxes”) ca răspuns nejustificat de evaziv la o întrebare justificată. Participă România la cumpărarea acestor avioane? Răspunsul este DA, iar această informație, cât şi negocierile din NATO asupra a cine o să achite nota de plată erau informații publice de mult (stirea Reuters aici).
Ambasadorul Gitenstein a avut de altfel o perioadă intensă de lobby . Într-un interviu pentru falimentara TVR Info, Gitenstein relua tema achiziționării de către România de avioane F-16: “….it needs to move to a next-generation fighter and we want to help Romania get there”. („…[armata română]… trebuie să se indrepte catre avioane de luptă moderne si noi vrem sa ajutam Romania in acest sens”)
Aventurile militare ale României nu au limite: baze de rachete, exerciții în comun cu Israelul, operațiuni în Afghanistan, Libia şi Irak. Ce primeşte România în schimbul faptului că este în pluton? Industria românească de armament ajungea la un miliard de dolari înainte de 1989. Deşi România a participat în toate misiunile americane/NATO, exporturile româneşti ajungeau la 123 de milioane de euro în 2010, jumătate din cât exportau bulgarii. România nu a capitalizat în privința exportului de armamente faptul că a participat în toate operațiunile posibile şi a devenit membru NATO.
Băsescu nu reprezintă de altfel vreun interes românesc. În loc de a justifica pentru public participarea României în programul de achiziționare de drone americane, a dat un răspuns manipulator în stilu-i caracteristic: deşi România poate nu va creşte taxele pentru a plăti pentru drone, va lua banii de la sănătate şi educație, aşa cum îi place lui Băsescu să facă. În privința misterului „nu pot confirma, nici infirma”, preşedintele a vrut să ocolească subiectul şi să creeze falsa impresie că acel contract reprezintă vreo grozăvie secretă pentru siguranța României.
Un alt “succes” al vizitei lui Băsescu este că va procopsi România cu o delegație de exportatori de la Caterpillar, John Deere şi Monsanto. Senatorul republican Lauzen a anunțat că a aranjat o delegație comercială după întâlnirea pe care a avut-o cu Băsescu. Misiunea economică “va fi coordonată de ambasadorul român în SUA Adrian Vieriță în anul următor, a anunțat Lauzen” (sursa).
Dacă parteneriatul strategic al lui Băsescu cu SUA nu s-a materializat încă în achiziționarea de F-16 ci doar în Monsanto, Chevron şi Bechtel (de altfel Băsescu n-a ratat ocazia să se întâlnească în SUA cu vicepreşedintele Chevron), un alt membru marcant al PD-L, Constantin Dudu Ionescu, reprezintă ca manager interesele firmei israeliene ELBIT în România, firmă care de altfel a păpat 500 de milioane de dolari pentru retehnologizarea MIG-urilor şi alte contracte cu armata română, citiți aici.
Trebuie să îi dăm dreptate lui Băsescu: nu putem infirma nici confirma comisioanele şi şpăgile din contractele de armament, în schimb despre participarea României la cumpărarea de drone putem citi liniştiți pe Reuters dacă preşedintele se face că nu ştie.